Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης ζήτησε να αρθούν τα διοικητικά και άλλα εμπόδια στις επενδύσεις και να δημιουργηθεί ανταγωνιστικό περιβάλλον.
«Σοβαρότητα και αποφασιστικότητα», στην αξιοποίηση του πακέτου που θα πάρει η Ελλάδα από το κοινοτικό σχέδιο ανάκαμψης (Next Generation EU), υποσχέθηκε μιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
«Εχουμε καθήκον να επενδύσουμε έξυπνα», είπε, την ώρα που το πρόγραμμα, από το οποίο η Ελλάδα αναμένει 32 δισ. ευρώ, συζητιόταν στο Eurogroup. Ο κ. Πατέλης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα «συμβουλευθεί τους ειδικούς» το καλοκαίρι, παραπέμποντας στην Επιτροπή Σοφών, με πρόεδρο τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη.
Ο κ. Πισσαρίδης, μάλιστα, συμμετείχε επίσης χθες στο Φόρουμ, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε πληροφορία για τα σχετικά σχέδιά του, πριν μιλήσει με τον πρωθυπουργό, όπως είπε. Περιορίστηκε να πει ότι αυτό που έχει σημασία είναι να αρθούν τα διοικητικά και άλλα εμπόδια στις επενδύσεις και να δημιουργηθεί ανταγωνιστικό περιβάλλον, ώστε να απελευθερωθεί το επιχειρηματικό πνεύμα που πάντα ήταν ισχυρό στην Ελλάδα. Δεν έχει νόημα να προσδιοριστούν εξαρχής οι κλάδοι με τις καλύτερες προοπτικές, υποστήριξε. Ωστόσο, ο ίδιος εκδήλωσε την προτίμησή του για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επισημαίνοντας ότι είναι παράλογο να βρίσκονται στη Γερμανία οι περισσότεροι ηλιακοί συλλέκτες και όχι στην Ελλάδα.
Ο κ. Πατέλης συνέδεσε, εξάλλου, το σχέδιο ανάκαμψης με τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, ούτως η άλλως, περιλαμβάνονται στα σχέδια της κυβέρνησης. «Πολλά έχουν συμβεί αυτό τον χρόνο, αλλά το μόνο που δεν έχει αλλάξει είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές», είπε. Μάλιστα, σημείωσε ότι 19 νομοσχέδια είναι καθ’ οδόν προς ψήφιση.
«Ολοι μάς καλούν να προσέξουμε, να μη σπαταλήσουμε αυτά τα χρήματα», τόνισε. Εκτίμησε ότι αφού μελετηθεί το θέμα το καλοκαίρι, τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμο το σχέδιο. Σε ερώτηση, εξάλλου, για την πιθανότητα κεφαλαιακής ενίσχυσης επιχειρήσεων με απόκτηση μεριδίου από το κράτος ήταν μάλλον αρνητικός, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης επί του παρόντος. Φυσικά, θα δούμε, πρόσθεσε, αλλά η εμπειρία από το παρελθόν δεν ήταν θετική.
Ο κ. Πατέλης τόνισε, επίσης, ότι δεν συμφωνεί με τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις για διψήφιο ποσοστό ύφεσης στην ελληνική οικονομία.
Ο κ. Πισσαρίδης, ωστόσο, μιλώντας για την παγκόσμια οικονομία, είπε ότι είναι λιγότερο αισιόδοξος τώρα απ’ ό,τι πριν από δύο μήνες και εκτίμησε ότι η κρίση θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμα προβλήματα, καθώς θα ενισχύσει π.χ. την αυτοματοποίηση, οδηγώντας σε απώλεια θέσεων εργασίας.