Eforia 1 1.jpg
Eforia 1 1.jpg

«Φύλλο και φτερό» κάνει η εφορία τις εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, αναδρομικών, απλήρωτων τελών κυκλοφορίας, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων που παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Εκείνο που επιδιώκουν οι ελεγκτικές αρχές είναι να κοινοποιήσουν έγκαιρα-δηλαδή πριν το τέλος του 2024- την επιβολή προστίμου και οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, πριν την εκπνοή του έτους στους υπόχρεους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Οι υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή αφορούν στο έτος 2018, δεδομένου ότι ισχύει ο κανόνας της πενταετούς παραγραφής. Εντούτοις σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να αφορούν ακόμα και χρήσεις του 2013 ή και του 2008, καθώς ο χρόνος παραγραφής γίνεται δεκαετής στις περιπτώσεις που προέκυψαν νέες πληροφορίες στις οποίες δεν είχε πρόσβαση νωρίτερα ο ελεγκτικός μηχανισμός.

Ποιες υποθέσεις βάζει στο «μικροσκόπιο» η Εφορία

Στη λίστα με τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, που στις 31 Δεκεμβρίου 2024 είναι μεταξύ άλλων:

  • Οι υποθέσεις του φορολογικού έτους 2018 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2023. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις υπάγονται στον κανόνα της 5ετούς παραγραφής.
  • Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση 2016, αλλά οι επιτηδευματίες «ξέχασαν» να υποβάλουν έγκαιρα φορολογικές δηλώσεις και τις υπέβαλαν εντός του 2022.
  • Οι υποθέσεις τελών κυκλοφορίας του έτους 2019.
  • Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2013, για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία.
  • Οι υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2013 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ.
  • Οι υποθέσεις του έτους 2008. Στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής.

Πότε ασκεί τα δικαιώματά του το Δημόσιο στις υποθέσεις παραγραφής

Για να μπορέσει να ασκήσει το δικαίωμα επιβολής φόρων στις υποθέσεις που πλησιάζουν σε παραγραφή το δημόσιο πρέπει να προβλέψει χρονικό περιθώριο 20 ημερών που προβλέπει ο νόμος για τον φορολογούμενο προκειμένου να καταθέσει τυχόν διαφωνία με τα ευρήματα των ελεγκτών και τα προς καταβολή ποσά.

Εν συνεχεία η φορολογική αρχή εντός 10ημέρου θα πρέπει να εξετάσει τα νέα δεδομένα και να κοινοποιήσει την οριστική πράξη προσδιορισμού φόρου στον ελεγχθέντα φορολογούμενο. Αυτές οι διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν πριν την 31.12.2024 εξ’ ου και η εγρήγορση από τους μηχανισμούς της ΑΑΔΕ.

Η παραγραφή αφορά στο χρόνο εντός του οποίου η φορολογική-ελεγκτική αρχή έχει το δικαίωμα να καταλογίσει φόρους και πρόστιμα και όχι να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο.

Η παραγραφή δεν διακόπτεται εάν δεν έχει κοινοποιηθεί πράξη προσδιορισμού φόρου στον φορολογούμενο πριν από τη λήξη της προθεσμίας παραγραφής, ακόμη κι αν η πράξη έχει εκδοθεί.

Επίσης, το δημόσιο μπορεί υπό προϋποθέσεις να διενεργεί φορολογικούς ελέγχους και μετά το πέρας της πενταετίας ενώ σε ειδικές περιπτώσεις, όπως για εισοδήματα ή συναλλαγές του εξωτερικού, η παραγραφή μπορεί να ξεπεράσει αυτό το όριο και να φτάσει στη δεκαετία.


enikonomia.gr