Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μίλησε για «ένα καινοτόμο εργαλείο με ευνοϊκούς όρους δανεισμού και χωρίς όρους μακροοικονομικής προσαρμογής».

Εγκρίθηκε και επισήμως χθες, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, η νέα πιστωτική γραμμή Pandemic Crisis Support του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM. Σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε μετά την έγκριση από το συμβούλιο διοικητών του μηχανισμού (των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης), ο Μάριο Σεντένο μίλησε για «ένα καινοτόμο εργαλείο με ευνοϊκούς όρους δανεισμού και χωρίς όρους μακροοικονομικής προσαρμογής». Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, από την πλευρά του, είπε ότι «ο μόνος όρος που συνδέεται με αυτή τη χρηματοδοτική στήριξη είναι η απαίτηση τα χρήματα να δαπανηθούν για την κάλυψη έμμεσων και άμεσων υγειονομικών δαπανών που έχουν σχέση με την πανδημία».

Ταυτόχρονα, χθες το πρωί συμφωνήθηκαν σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών οι τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης εργασίας SURE. Η επίσημη υιοθέτηση του κανονισμού για το SURE θα γίνει στις 19 Μαΐου. Απομένει τώρα η έγκριση της συμφωνίας για τις εγγυήσεις στα κράτη-μέλη (αξίας 25 δισ. ευρώ), που θα επιτρέψει στην Επιτροπή να αντλήσει 100 δισ. ευρώ από τις αγορές, με τα οποία θα χορηγήσει χαμηλότοκα δάνεια στις χώρες που θα τα αιτηθούν.

Αναμένεται οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη να έχουν ολοκληρωθεί λίγο μετά την 1η Ιουνίου. Το πρόγραμμα θα είναι ενεργό έως το τέλος του 2022, αλλά αν η κρίση δεν έχει παρέλθει έως τότε, θα μπορεί να παραταθεί για διαδοχικές εξάμηνες περιόδους, κατόπιν εισήγησης της Κομισιόν.

Αντιθέτως, εκκρεμεί ακόμα η συμφωνία του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για το πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ, που υπολογίζεται –μάλλον υπεραισιόδοξα– ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει χρηματοδότηση 200 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρομεσαίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες για την εμβέλεια των εγγυήσεων και το ύψος των ζημιών που θα απορροφήσουν.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup συζητήθηκε επίσης το υπό διαμόρφωση Ταμείο Ανάκαμψης, ο πιο αμφιλεγόμενος πυλώνας της πανευρωπαϊκής απάντησης στην οικονομική κρίση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε χθες ότι η εισήγησή της για το Ταμείο θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 27 Μαΐου. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία (505-119, με 69 αποχές) ψήφισμα το οποίο ζητεί το Ταμείο Ανάκαμψης να είναι μεγέθους 2 τρισ. ευρώ. Το ποσό προτείνεται να αντληθεί με την έκδοση ομολόγων της Ε.Ε., και την εξυπηρέτηση του χρέους να γίνεται με τη χρήση των ενισχυμένων ίδιων πόρων του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού. 

Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί δεν θεωρούν ότι η ετυμηγορία του γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου έκαμψε τη βούληση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιμείνει στην ανορθόδοξη νομισματική της πολιτική. Σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων που διενέργησε (μεταξύ 11-14 Μαΐου) το Reuters, είναι ευρέως εδραιωμένη η προσδοκία ότι στη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου η ΕΚΤ θα αυξήσει το μέγεθος του PEPP, του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων που ενεργοποίησε για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, κατά 375 δισ. ευρώ, φτάνοντας το 1,125 τρισ. ευρώ για το 2020.

Τέλος, δημοσιεύθηκαν χθες τα στοιχεία της Eurostat για την ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 3,8% έναντι του προηγούμενου τριμήνου, ενώ αυτό της Ε.Ε. ήταν μικρότερο κατά 3,3%. Αμφότερα τα στοιχεία αυτά είναι τα χειρότερα στα χρονικά της Ενωσης.

kathimerini.gr