Τα τεχνητά γλυκαντικά τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μια ιδιαίτερα ελκυστική και δημοφιλή επιλογή για όσους θέλουν γλυκιά γεύση στα ποτά ή τις τροφές τους, χωρίς τις επιπλέον θερμίδες της ζάχαρης. Αν έχετε κόψει τη ζάχαρη και προσπαθείτε να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας, αυτά τα συνθετικά υποκατάστατα ζάχαρης με ελάχιστες ή καθόλου θερμίδες, υπόσχονται να σας βοηθήσουν να επιτύχετε το στόχο σας.

Ωστόσο, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει στο παρελθόν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά υποκατάστατα ζάχαρης είναι πιθανόν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ασθένειες όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιαγγειακή νόσος και η παχυσαρκία.

Είναι όμως όντως τα τεχνητά γλυκαντικά βλαβερά για την υγεία;

Τα τελευταία χρόνια οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα μέχρι πρότινος ύποπτα για την υγεία τεχνητά γλυκαντικά όπως η σακχαρίνη, η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη, είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους, καθώς ελέγχονται και ρυθμίζονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Οι πιο πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν πως δεν υπάρχουν επαρκείς συνδέσεις μεταξύ των τεχνητών γλυκαντικών και των ασθενειών για τις οποίες ενοχοποιούνταν στο παρελθόν.

Ωστόσο, παρά τις επιστημονικές διαβεβαιώσεις, πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες συσχετίζουν την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών με αλλαγές στην ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, μειώνοντας ορισμένα ευεργετικά βακτήρια που προστατεύουν το έντερο. Αν και πρόκειται για συσχετισμούς οι μελέτες δείχνουν πως η βραχυπρόθεσμη κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών δεν αποδεικνύεται επιβλαβής.

Ενώ η επιστημονική ενοχοποίησή τους φαίνεται να ανατρέπεται, νεότερες έρευνες τονίζουν πως κάποιες κατηγορίες ανθρώπων πρέπει να είναι προσεκτικές με την κατανάλωση των τεχνητών γλυκαντικών. Οι πάσχοντες από την γενετική διαταραχή Φαινυλοκετονουρία δεν πρέπει να καταναλώνουν ασπαρτάμη.

Ακόμη, όσοι άνθρωποι υποφέρουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, απαγορεύεται να καταναλώνουν γλυκαντικές ουσίες όπως η ξυλιτόλη γιατί παρουσιάζουν συμπτώματα όπως διάρροια ή φούσκωμα. Τέλος, όσοι είναι αλλεργικοί στις σουλφοναμίδες, θα πρέπει να αποφεύγουν τη σακχαρίνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, εξανθήματα και διάρροια.

Συμπερασματικά, τα τεχνητά γλυκαντικά ακόμη και σήμερα προκαλούν αμφιλεγόμενες απόψεις όμως η δαιμονοποίησή τους ανήκει στο παρελθόν. Αν αισθάνεστε καλά με μια διατροφή που περιέχει τεχνητά γλυκαντικά -με την προϋπόθεση ότι καταναλώνονται με μέτρο- και δεν ανήκετε στις παραπάνω κατηγορίες ασθενών, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

govastileto.gr


Πηγή