Τον γόρδιο δεσμό των εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων καλείται να λύσει έστω και καθυστερημένα το υπουργείο Εργασίας το οποίο υπόσχεται εκκαθάριση εντός του 2021 των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης υπό την ασφυκτική πίεση της σφοδρής κριτικής που δέχεται από την αξιωματική αξιωματική αντιπολίτευση.

Γνωρίζει ωστόσο, ότι το μείγμα που έχει δημιουργηθεί και με δική της ευθύνη είναι εκρηκτικό, αφού μετά τις εκλογές δεν ανανέωσε όσους συμβασιούχους είχαν προσληφθεί για να συμβάλλουν στην έκδοση την εκκρεμών συντάξεων. Η υγειονομική κρίση σε συνδυασμό με την αύξηση των αιτημάτων, αλλά και την υποστελέχωση νευραλγικών τμημάτων στον ΕΦΚΑ επιδείνωσε το πρόβλημα, αυξάνοντας ραγδαία τους εκκρεμείς φακέλους για σύνταξη. Εξάλλου, η τηλεργασία αποτελεί ακόμα ένα μεγάλο αγκάθι στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι δεν διαθέτουν τα τεχνικά μέσα για να συμβάλλουν στην προσπάθεια να “ξεφρακάρουν” οι χιλιάδες εκκρεμότητες στα τμήματα απονομής συντάξεων.

Το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 300.000 συντάξεις που είναι σε εκκρεμότητα κι αφορούν 170.000 αιτήσεις για κύριες συντάξεις, 120.000 αιτήσεις για επικουρικές και περίπου 12.000 για εφάπαξ βοηθήματα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής «σαράκι» το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, αναφέροντας πως έχει γίνει πρόοδος και η αντιμετώπισή του συνιστά προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για και «εμπαιγμό των συνταξιούχων», κατηγορώντας την κυβέρνηση πως ευθύνεται για τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων.

Δύο στους τρεις χωρίς προσωρινή σύνταξη

Το χειρότερο είναι ότι από τους χιλιάδες υποψηφίους συνταξιούχους, μόνο περίπου 55.000-60.000 λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη δηλαδή το 1/3 επισημαίνει ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας  ο οποίος τονίζει ότι οι προεκτάσεις του προβλήματος αρχίζουν από την ασύλληπτη ταλαιπωρία χιλιάδων υποψηφίων συνταξιούχων, και φτάνουν μέχρι τις έντονες παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ύπαρξη «κρυφού χρέους», που για κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, ξεπερνάει το 1,1 δις ευρώ.

Επιπλέον εγκαλεί τον κ. Βρούτση, ο οποίος έλεγε χαρακτηριστικά ότι, για να λυθεί το θέμα, «δεν απαιτείται σε καμία περίπτωση η πρόσληψη προσωπικού αλλά αρκεί η ψηφιακή ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων για να βγαίνει μια σύνταξη σε μερικά δευτερόλεπτα». Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Τεμπονέρας τον υπουργό «άδειασε» το ίδιο το μέγαρο Μαξίμου, όταν έκρινε απαραίτητη, για να επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, την ενίσχυση του e-ΕΦΚΑ, με 240 επιπλέον υπαλλήλους, ώστε να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η έκδοση συντάξεων.

Τι προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η λύση στο “μαρτύριο” της αναμονής των ασφαλισμένων που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν είναι η ενίσχυση της ψηφιακής σύνταξης και η ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων με υλικοτεχνικές υποδομές. Μάλιστα, στο άρθρο 78 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται η αγορά φορητών υπολογιστών, οι οποίοι προφανώς θα αξιοποιηθούν ώστε να μπορούν να δουλεύουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας.

Πάντως στο πολυνομοσχέδιο – σκούπα που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Δευτέρα με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος περιγράφονται οι βασικοί άξονες του σχεδίου για την επιτάχυνση απονομής των εκκρεμών συντάξεων.

Σύμφωνα με το ν/σ ο καταμερισμός των αιτήσεων θα γίνει ώς εξής:

  • Tη διεκπεραίωση των νέων αιτήσεων αναλαμβάνει σταδιακά η ηλεκτρονική πλατφόρμα ψηφιακής απονομής της σύνταξης «Άτλας».
  • Την αντιμετώπιση του όγκου των παλαιών συντάξεων θα αναλάβουν ομάδες εργασίας από υπαλλήλους που θα αποσπαστούν στον ΕΦΚΑ ή θα επιστρέψουν στην υπηρεσία μετά τη συνταξιοδότηση.  

Στη μάχη για την εκκαθάριση του μητρώου των ληξιπρόθεσμων περιλαμβάνονται υποχρεωτικές 6μηνες αποσπάσεις υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ από άλλους φορείς του Δημοσίου, ομάδες εργασίας με ποσοτικούς στόχους και «πριμ παραγωγικότητας» έως 7.200 ευρώ το χρόνο, διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια αλλά και κάλεσμα σε έμπειρους, συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους για να υποστηρίξουν τις διαδικασίες απονομής με 8μηνες συμβάσεις έργου.

Μάλιστα, σε περίπτωση που προκύψουν επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες επιτρέπεται να ανατεθεί σε όσους υπαλλήλους δεν έχουν ήδη αποσπαστεί παράλληλα με τα κύρια καθήκοντα της θέσης τους, κατ’ εξαίρεση ο χειρισμός υποθέσεων συνταξιοδότησης για χρονικό διάστημα 6 μηνών. Στην περίπτωση αυτή, η απασχόληση παρέχεται υπερωριακά στα καταστήματα του e-ΕΦΚΑ. Οι αποσπάσεις και η παράλληλη ανάθεση καθηκόντων για τους υπαλλήλους που επιλέγονται έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.  

Σημειώνεται, ωστόσο, πως πολλοί υπάλληλοι του ΙΚΑ και άλλων πρώην Ταμείων, που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία χρόνια δεν έχουν ακόμη λάβει την οριστική τους σύνταξη, λόγω έλλειψης του αναγκαίου λογισμικού.

Στην ίδια επιχείρηση καλούνται να λάβουν μέρος εξειδικευμένοι υπάλληλοι επιστημονικών επιμελητηρίων και συλλόγων δικηγόρων, ιατρών, φαρμακοποιών, μηχανικών για να βοηθήσουν στην έκδοση των συντάξεων συναδέλφων τους.


Πηγή