Η υποψήφια βουλευτής ΝΔ, Ζωή Ράπτη, αναφέρθηκε στο περιστατικό επίθεσης με γιαούρτι απέναντι στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλέυρη, καταδικάζοντάς αλλά μίλησε επίσης και για το ζήτημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων.
«Όταν τρως με την οικογένειά σου μέρα μεσημέρι, και υπάρχει κάποιος που έρχεται απρόκλητα και λούζει τον υπουργό με γιαούρτι, θεωρώ πως πρέπει από όλους να είναι καταδικαστέο. Κι δεν το άκουσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είδα να βγάλει κάποια επίσημη ανακοίνωση. Πρέπει να το καταδικάζουμε όλοι», είπε αρχικά.
«Έχουν γίνει πολλά μέσα σε αυτήν την τετραετία αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα. Από αυτά που έχουν γίνει, πρέπει να αναφέρουμε τον αριθμό των ΜΕΘ από 552 σε 1300, πρόσληψη περίπου 18.000 γιατρών και νοσηλευτών από το 2019 και τη ψηφιακή μεταρρύθμιση στην Υγεία. Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το πρόγραμμα που έχουμε για την Υγεία γιατί ένας από τους πυλώνες μας είναι η Υγεία. Αυξήσαμε κατά 5,2 δις τον προϋπολογισμό της υγείας και δημιουργήσαμε 106 δομές ψυχικής υγείας και έχουμε εντάξει στον προϋπολογισμό την ανακατασκευή και εξοπλισμό των νοσοκομείων με 300 εκ. τα νοσοκομεία και με 250 τα Κέντρα Υγείας».
«Θα επενδύσουμε περισσότερο στη Δημόσια Υγεία»
Η υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού, απάντησε, λέγοντας πως δύο είναι τα βασικά που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Θα επενδύσουμε περισσότερο στη Δημόσια Υγεία με την έννοια της προληπτικής ιατρικής των παρεμβάσεων, θα δώσουμε έμφαση στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά στην πραγματική της ανάγκη που είναι η πρόληψη και το δεύτερο πως θα καταπολεμήσουμε κάθε ανισότητα, ενδυναμώνοντας το σύστημα Υγείας και στη Περιφέρεια. Ο οικογενειακός γιατρός δεν είναι ο οποιοδήποτε γιατρός αλλά είναι συγκεκριμένη ειδικότητα, μία από τις τρεις ειδικότητες που συναπαρτίζουν τη πρωτοβάθμια δημόσια υγεία. Εκεί, περιλαμβάνεται ο γιατρός προληπτικής ιατρικής, ο οικογενειακός γιατρός και ο γιατρός εργασίας ώστε να αντιμετωπίζει τα προβλήματα υγείας. Άρα δεν είναι λύση γιατί η προσέγγιση είναι λάθος», είπε αρχικά.
«Ο οικογενειακός γιατρός, όπως έχει εφαρμοστεί επιτυχώς στον Καναδά και στην Αγγλία, το αναθέτει το κράτος στους πολίτες. Εγώ θα έπαιρνα τους παθολόγους που επιθυμούν να γίνουν οικογενειακοί γιατροί, θα τους εκπαίδευα ταχύρρυθμα, διότι υπάρχουν τέτοια μαθήματα, και μετά θα τους έστελνα στα νησιά», πρόσθεσε.
Η Ζωή Ράπτη απάντησε πως επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν μπει 1000 γιατροί, ενώ επί ΝΔ 3000, επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν εξυπηρετηθεί 1 εκ. πολίτες χωρίς πρόσθετη αμοιβή του γιατρού ενώ σήμερα έχουν εγγραφεί 4 εκ. πολίτες και έχουν γίνει 1 εκ. ραντεβού.
«Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να προσελκύσουν γιατρούς είναι αποτυχημένος»
Ο υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Αρβανιτίδης, απάντησε με τη σειρά του πως το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που δημιούργησε το ΕΣΥ αλλά θέλει αναγέννηση.
«Το ΕΣΥ θέλει πόρους, σχέδιο και ανθρώπινο προσωπικό. Πώς μπορεί η κυβέρνηση να λέει πως έχει σχέδιο για την Υγεία όταν δίνει μόνο το 2% του Ταμείου Ανάκαμψης και να λέει ότι τα πήγε καλά. Πώς μπορεί πριν από λίγες μέρες η κ. Γκάγκα να υπογράφει εγκύκλιο που επιτρέπει σε άλλες ειδικότητες να μπορούν να κάνουν εφημερίες στα περιφερειακά νοσοκομεία; 5.000 κόσμος λείπουν από τα νοσοκομεία, στέλνουμε γιατρούς στα νησιά αλλά πώς θα αντιμετωπίσει κάποιος το στεγαστικό πρόβλημα; Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να προσελκύσουν γιατρούς είναι αποτυχημένος. Με απλά μέτρα και οριζόντια δεν βρίσκεται λύση».
«Η ψυχική υγεία πρέπει να είναι δημόσια»
Η Αθηνά Λινού αναφέρθηκε στο «πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά», λέγοντας πως είναι καλό πρόγραμμα αλλά στην Ελλάδα οι ηλικίες είναι για άνω των 50 και οι υποψήφιες είναι 1 εκ. και μέσα σε αυτά τα χρόνια θα έπρεπε να έχουν κάνει ήδη 2 τεστ.
«Το 1990, ίδρυσα το πρόγραμμα ‘’Έγκυρης Διάγνωσης Καρκίνου του Μαστού και της μήτρας’’ στη Χαλκιδική. Εκεί καταφέραμε μέσα σε μία δεκαετία να καλύψουμε το 80% των γυναικών όλων των ηλικιών. Δεν είναι επιτυχημένο όταν έχει καλύψει το 7%».
Η Ζωή Ράπτη απάντησε πως οι πρώτες γυναίκες που μπήκανε ήταν από 49 – 69 ετών.
«Το πρόγραμμα έχει μπει στο ταμείο Ανάκαμψης. Το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα έχει δώσει την ευκαιρία σε γυναίκες να κάνουν εξετάσεις και πρέπει να συνεχίσει».
Ο Γιώργος Αρβανιτίδης είπε πως θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στη Δημόσια Υγεία και η ψυχική υγεία.
«Έχει σκεφτεί κανείς πως ο κόσμος έχει πρόβλημα με τη ψυχική υγεία, άρα πρέπει να συμπεριληφθεί και αυτή στη Δημόσια Υγεία. Επίσης, πρέπει να σκεφτούμε γιατί οι γιατροί στρέφονται στην ιδιωτικό τομέα; Θέλουμε αλλά πολιτική και επενδύσεις».
Πηγή