Ο πολιτικός επιστήμονας, Λευτέρης Κουσουλής, ξεκίνησε τη συζήτηση, λέγοντας πως τα πράγματα στις εκλογές κρίνονται στο σύνολό τους και δεν καθορίζει ένα συγκεκριμένο θέμα το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Για παράδειγμα, η προηγουμένη κυβέρνηση έκανε ένα μεγάλο ατόπημα κατά τη γνώμη μου. Είναι οι παρακολουθήσεις. Το γεγονός πως η ΝΔ πήρε αυτό το μεγάλο ποσοστό δεν σημαίνει πως οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται για το θεσμικό και δημοκρατικό πλαίσιο της χώρας. Αυτό που καταγράφεται στην κάλπη είναι η συνολική αποτίμηση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να αποφασίσει εάν ήταν κόμμα κοινοβουλίου ή πεζοδρομίου»

Ο βουλευτής ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, μίλησε για τα αποτελέσματα των εκλογών, λέγοντας πως εξαρτήθηκε κατά πολύ από το debate καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο μόνος που είχε εναλλακτική πρόταση γύρω από την οικονομία».

«Το γεγονός πως το debate ήταν σχεδόν μονοθεματικό για τις υποκλοπές, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο μόνος που είχε εναλλακτική πρόταση γύρω από την οικονομία και την κοινωνία, ενδεχομένως να έδωσε μία περαιτέρω ώθηση στο τελικό θετικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ. Επειδή ασχολήθηκα με το θέμα των υποκλοπών και ήμουν στην ομάδα της ΝΔ, στο debate φάνηκε πως ο μόνος που ασχολήθηκε με το θέμα της οικονομίας ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και νομίζω πως αυτό δεν πρέπει να το υποτιμάμε. Το μόνο κόμμα που είχε μία ουσιαστική πρόταση για το μέλλον του Έλληνα ήταν η ΝΔ. Η ψήφος ήταν προσωπική επιβράβευση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν κρύβει κάτι, αυτό είναι η ανάγκη για μία διαφορετική αξιωματική αντιπολίτευση από αυτό που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έπρεπε να αποφασίσει εάν ήταν κόμμα κοινοβουλίου ή πεζοδρομίου και πήρε τις λάθος αποφάσεις».

«Παίξαμε το χαρτί της ανατροπής και όχι της προοπτικής»

Η Μάγκυ Δούση από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε με τη σειρά της πως ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τόσο μεγάλη διαφορά με τη ΝΔ, ήταν επειδή δεν κατάφεραν ως αντιπολίτευση δεν ήταν αυτό που αποζητούσε ο κόσμος.

«Χάσαμε 12 μονάδες αλλά είναι πολύ δύσκολο να βγάλουμε συμπεράσματα. Το πρώτο είναι πως η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη και δεν δείξαμε τόσο το διακύβευμα. Το δεύτερο είναι πως παίξαμε το χαρτί της ανατροπής και όχι της προοπτικής. Εμείς έχουμε χρεωθεί και το γεγονός πως ως αντιπολίτευση δεν είμασταν αυτό που αποζητούσε ο κόσμος. Εμάς ήταν χρέος μας να μιλήσουμε για τις υποκλοπές. Ήταν ένα θεσμικό θέμα αλλά το συγκεκριμένο σκάνδαλο αφαίρεσε χρόνο για να περιγράψουμε την προοπτική που θα μπορούσαμε να δώσουμε. Στα Τέμπη δεν μιλήσαμε μόνο για τον Καραμανλή αλλά για το επιτελικό κράτος της ΝΔ. Ανοίξαμε μία σειρά από θέματα που μπορεί να φωτίσουμε αλλά αυτό που πληρώνουμε είναι πως δεν δώσαμε εξηγήσεις για το πώς θα φαινόταν από αλλαγή».

Ο κος Δημήτρης Μαρκόπουλος απάντησε χαρακτηριστικά πως «δημοκρατικά αποδείχτηκε πως ο λαός των Σερρών εκτίμησε την δουλειά του και έκρινε πως αυτός ο πολιτικός πρέπει να έχει συνέχεια. Δόθηκε απάντηση στη συνολική τοξικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε οτιδήποτε θα μπορούσε μα κάνει λάθος».

Ο βουλευτής επικράτειας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδώνη είπε πως η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγαλύτερη πτώση στη Μεταπολίτευση.

«Η περίπτωση Κασιδιάρη επηρέασε. Εμείς αυτό που είχαμε πει ήταν να ακολουθήσουμε την συνταγματική οδό και ο ΣΥΡΙΖΑ το έβλεπε λάθος και σήμερα βγαίνει ο Τσίπρας και λέει ‘’ελάτε ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής’’. Έκανε λάθος».

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είπε με τη σειρά της πως τις περιφέρειες που κατέβηκε ο Τσίπρας ήταν οι περιοχές με τη μεγαλύτερη διαφορά από τη ΝΔ και πως προσωπικά δεν έπεισε.

«Ο κ. Μητσοτάκης που αν δεν είχε απέναντί του τον κ. Τσίπρας θα ήταν δεύτερο κόμμα»

Ο Παναγιώτης Δουδώνης είπε με τη σειρά του πως εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε απέναντί του τον Αλέξη Τσίπρα τότε θα είχε βγει δεύτερο κόμμα.

«Για εμάς το ποσοστό μας είναι μία τεράστια ευθύνη και να πείσουμε πως υπάρχει μία σοβαρή εναλλακτική και να μην μένει ανεξέλεγκτος ο κ. Μητσοτάκης που αν δεν είχε απέναντί του τον κ. Τσίπρας θα ήταν δεύτερο κόμμα. Θα σταθούμε στο ύψος της επιφάνειας. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε την ψαλίδα».

«Πρέπει να είμαστε πιο συνετοί και να μην παρασυρόμαστε από αριθμούς»

Ο πολιτικός επιστήμονας, Λευτέρης Κούσουλης, είπε πως πρέπει να δούμε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

«Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα της χώρας, με το οποίο λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν πρόκειται να ασχοληθεί η σημερινή κυβέρνηση είναι το δουλοκτητικό κράτος. Είναι οι κρατικές λειτουργίες που το κράτος ως άλλος κατακτητής ελέγχει και παρεμποδίζει τη εξέλιξη των ανθρώπων. Το δεύτερο ζήτημα είναι η παραγωγή νέων πόρων και πλούτου. Ένα ακόμα ζήτημα είναι οι ανισότητες. Αυτά τα προβλήματα που απαιτούν δύσκολες απαιτήσεις είναι εκτός δημόσιας συζήτησης. Μία χώρα που δεν αντέχει να τα συζητήσει αυτά τα ζητήματα, δεν έχει λαμπρό μέλλον. Να θυμίζω τα εξής δεδομένα. Η ΝΔ το Μάιο του 2012 πήρε κάτω από 19%, και λίγα χρόνια πριν ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε ένα θριαμβευτικό ποσοστό του 43,5%. Γνωρίζουμε την εξέλιξη των πραγμάτων. Θέλω να πω πως πρέπει να είμαστε πιο συνετοί και να μην παρασυρόμαστε από αριθμούς. Η ανάγκη κινεί την ιστορία».



Πηγή