«Εκτιμώ πως δεν θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις από τις προηγούμενες εκλογές»
Η ευρωβουλευτής ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, λέγοντας πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει μία κυβερνητική πολιτική που εγγυάται τη σταθερότητα της επόμενης μέρας, και όπως είπε χαρακτηριστικά «αυτό περιμένουν οι αγορές αλλά κυρίως αυτό περιμένουν οι πολίτες».
«Εγώ προσωπικά εκτιμώ πως δεν θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις από τις προηγούμενες εκλογές. Έχουμε τονίσει ότι οι κάλπες είναι άδειες και ξεκινάμε από το μηδέν. Σημασία έχει ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ποιες είναι οι προτάσεις από τα κόμματα, ποιοι εγγυώνται μία σταθερότητα στη χώρα και πραγματικά επί τέσσερα χρόνια χωρίς αλαζονεία, χωρίς υψηλούς τόνους, χωρίς φωνές, με ένα πρόγραμμα αναπτυξιακής πολιτικής για την επόμενη μέρα, με εγγυήσεις που έχουν αποδειχθεί στην πράξη, για αναβάθμιση των μισθολογικών μεταχειρισμένων και με ένα γενικότερο μήνυμα προς τους πολίτες ότι η επόμενη μέρα συνεχίζει την πορεία προς τα μπρος με κανονικότητα ούτως ώστε να μπορέσουμε να έχουμε την Ελλάδα που μας αξίζει με πολύ συγκεκριμένες δράσεις -και να βάλω την επισήμανση ότι έχουμε έναν υποψήφιο πρωθυπουργό ο οποίος παραδέχθηκε δημόσια κρίνοντας και τον εαυτό του και την κυβέρνηση του, ότι έχουν γίνει και ελλείψεις και υπήρξαν προβλήματα τα έδειξε και τα παραδέχτηκε- εγγυάται πως η πολιτική που έχει ακολουθηθεί ότι στο μέλλον θα πάμε πολύ καλύτερα προς όφελος της ελληνικής κοινωνία».
«Αυτό που αναμετράται μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων είναι οι προτάσεις και η προτεραιότητά του κάθε κόμματος»
Ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, μίλησε για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και τη μεγάλη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως υπάρχει μία μέτρηση που δείχνει πως το 26% των Ελλήνων βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και αυτό δεν αλλάζει με τις δημοσκοπήσεις.
«Υπάρχουν και ως δεδομένα προς την επόμενη θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των περιβόητων pass από το Σεπτέμβρη και θα έχουμε νέες τιμές στο ρεύμα. Υπάρχουν δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες για την άνοδο των τιμών του ρεύματος, των καυσίμων και των τροφίμων την επόμενη περίοδο και υπάρχει ως δεδομένο ότι από την 1/1/24 τελειώνει η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το ‘’λασκάρισμα’’ που υπήρξε για τρία χρόνια και άρα αυτό που αναμετράται μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και ειδικά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έστω και αν η διαφορά μας είναι μεγάλη από το Μάιο, ενόψει των καλπών της επόμενης Κυριακής, είναι το ποιες είναι οι προτάσεις και η προτεραιότητά του κάθε κόμματος στην πράξη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας», είπε αρχικά.
«Το κείμενο που έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο κ. Μητσοτάκης περιλαμβάνει περικοπή δημοσίων δαπανών»
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην κοστολόγηση του προγράμματος, λέγοντας πως δεν τους ενδιαφέρει πόσο κοστολογεί η Νέα Δημοκρατία το πρόγραμμά καθώς έχει αποδείξει πολλές φορές ότι πολιτεύεται με fake news.
«Όταν μετά τις πρώτες εκλογές τους είπαμε να πάμε και τα δύο προγράμματα για κοστολόγηση και μετά να πάμε σε ένα debate Μητσοτάκη – Τσίπρα η ΝΔ αρνήθηκε. Στο πού θα βρούμε τα λεφτά έχουμε απαντήσει με το πρόγραμμά μας που είναι δημοσιευμένο και το μοιράζουμε στον κόσμο. Από κει που δεν τα εισέπραξε η Νέα Δημοκρατία. Εισέπραξε από τις τέσσερις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και τα δύο διυλιστήρια 350 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τώρα ενώ θα μπορούσε να είχε εισπράξει 5,5 δις. Η νίκη του κ. Μητσοτάκη στα λαϊκά στρώματα είναι πολυπαραγοντική, όπως και η συνολική και της Νέας Δημοκρατίας με μεγάλη διαφορά στις εκλογές του Μαΐου. Αν εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης την άλλη Κυριακή, πρόκειται να ακολουθήσει συγκεκριμένη πολιτική διότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει με το μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που φτάνει ως το 2026, ότι δεν συμπεριέλαβε τις προεκλογικές εξαγγελίες και ότι αντιθέτως το κείμενο που έστειλε στην Επιτροπή περιλαμβάνει περικοπή δημοσίων δαπανών. Οι δημόσιες δαπάνες αυτές θα περικοπούν από την Υγεία, από την Παιδεία και από τα μισθολόγια».
«Ό,τι συζητιέται σε τηλεοπτικά παράθυρα και δίνει σε μία ξένη δύναμη δεν είναι καλό για τη χώρα μας»
Η υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Έφη Χαλατσή, είπε πως στις 21η Μαΐου το ΠΑΣΟΚ αύξησε τα ποσοστά του και τώρα στόχος είναι ο λαός να τους δώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό για να μπορέσουν με το πρόγραμμά τους να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα του λαού.
«Βλέπουμε ότι υπάρχει μία τάση της Νέας Δημοκρατίας να είναι αυτοδύναμη αλλά χρειάζεται να υπάρχει μία ισχυρή αντιπολίτευση, μία αντιπολίτευση που θα μπορεί να ελέγχει την κυβέρνηση σε ότι δεν κάνει σωστά, μία αντιπολίτευση η οποία είναι προγραμματική. Αυτό δηλαδή που έκανε πάντα το ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπου χρειάζεται να συναίνει και όπου χρειάζεται να καταθέτει προτάσεις και να αναδεικνύει τα προβλήματα που υπάρχουν. Πιστεύουμε ότι θα επιβραβευθεί το πρόγραμμά μας και αυτή τη φορά και θα έχουμε μεγαλύτερα ποσοστά και βέβαια ζητούμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο γιατί μία Δημοκρατία αυτό επιβάλλει», είπε αρχικά ενώ συνέχισε αναφερόμενη στο ζήτημα της Ροδόπης.
«Ειδικά για το θέμα της Θράκης, οτιδήποτε συζητιέται σε τηλεοπτικά παράθυρα και δίνει σε μία ξένη δύναμη, έναν γείτονά επεκτατικό να χρησιμοποιήσει τα λεχθέντα σε οποιαδήποτε φόρα μπορεί να χρειαστεί αυτό και δεν υπάρχει μία ρητή αναφορά στις διεθνείς συνθήκες που ισχύουν και είναι υπογεγραμμένες εδώ και χρόνια και που είδαμε δυστυχώς να γίνεται και από την κ. Μπακογιάννη. Αυτό δεν είναι καλό για τη χώρα μας, εμείς οφείλουμε αυτό να το αναδείξουμε και να πούμε ότι ο σωστός τρόπος που μπορούμε να συνομιλούμε για τέτοιου είδους θέματα δεν είναι στα παράθυρα».
«Το Λιμενικό έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει»
Η κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ απάντησε, λέγοντας πως η διαχείριση της οικονομίας από τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν έτυχε 12 αναβαθμίσεις, όχι από τη Νέα Δημοκρατία και είμαστε ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.
«Στη μνήμη μου έχει ακόμα η μνήμη από τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση αυτή (σ.σ ΣΥΡΙΖΑ) το μεταναστευτικό το 2015 με τη Μόρια. Δεν θα μείνω σε αυτό αλλά θα σας πως το Λιμενικό έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. αυτή τη στιγμή έχουν γίνει βήματα και για πρώτη φορά το συμβούλιο προβαίνει σε κάποια πρόταση η οποία δεν είναι τελική και όταν έχουμε δεδομένο πως ένα τραγικό ναυάγιο και την απώλεια των συνανθρώπων μας να ξέρουμε ότι το πλοίο αυτό δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα και έγιναν ό,τι προτάσσει το Δίκαιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατηγορεί καθόλου τους διακινητές».
«Ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και οι Αρχές πέφτουν σε αντιφάσεις»
Ο Γιάννης Μπουρνούς απάντησε πως είναι φθηνό να πολιτευόμαστε με αυτόν τον τρόπο και συνέχισε, λέγοντας:
«Η επενδυτική βαθμίδα επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχει καταντήσει χειρότερό ανέκδοτο από το μετρό Θεσσαλονίκης. Από το 19’ παίρνουμε επενδυτική βαθμίδα και δεν θα την πάρουμε τελικά και δεύτερον τη Μόρια την έφτιαξε η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ με Σαμαρά – Βενιζέλο και με γραμματέα τον Νίκο Ανδρουλάκη του ΠΑΣΟΚ να μην ξεχνιόμαστε. Την παραδώσαμε τ παρότι πέρασαν πάνω από 800.000 και όχι ένα εκατομμύριο από τα νησιά το 2019 με 5.678 αιτούντες άσυλο, προτού πυρποληθεί γιατί δεν την έκλεισε η Νέα Δημοκρατία αλλά έγινε εμπρησμός, την αποσυμφόρηση προς την ενδοχώρα και όταν κατάλαβε το λάθος της επανίδρυσε το υπουργείο Μετανάστευσης που έχει ιδρύσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τη μία μέρα ο κ. Τουρνάς είπε ότι δεν υπήρχε επιχείρηση, την επόμενη μέρα το Λιμενικό επιβεβαιώνει πως έγινε επιχείρηση και μετά ο κ. Σιακαντάρης επιβεβαίωσε πως χρησιμοποιήθηκε δύο ώρες νωρίτερα από το ναυάγιο για να δουν εάν θέλουν βοήθεια. Ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και οι Αρχές πέφτουν σε αντιφάσεις ενώ οι σχετικές διεθνείς συνθήκες επιβάλλουν έρευνα και διάσωση».
«Ο υπηρεσιακός υπουργός οφείλει να κάνει την έρευνα του και να δώσει κάποιες απαντήσεις»
Η κ. Έφη Χαλατσή είπε με τη σειρά της πως θα πρέπει να γίνει ένας έλεγχος αν όντως έγιναν όλες οι ενέργειες που θα έπρεπε να γίνουν για να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ζωντανούς.
«Αυτό οφείλει ο υπηρεσιακός υπουργός. Να κάνει την έρευνα του και να δώσει κάποιες απαντήσεις στη συνέχεια. Τώρα όσο αφορά το μεταναστευτικό θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά τόσο εντός χώρας όσο και εκτός χώρας. Το σύνολο του πολιτικού συστήματος θα πρέπει να καθίσει και να σχεδιάσει Μεταναστευτική Εθνική Υπηρεσία η οποία να δίνει τη δυνατότητα εισόδου μεταναστών στη χώρα μας, σύμφωνα και με τις ανάγκες της και έτσι ώστε να αποφεύγονται το να πνίγονται και να εκμεταλλεύονται από τους δουλεμπόρους. Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στην Ευρώπη, καθώς αν δεν καταργηθεί το Δουβλίνο 2 και αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πάει στις προτάσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου τότε εγώ θεωρώ ότι πρέπει το σύνολο του πολιτικού συστήματος ως ένα ενιαίο μέτωπο να το λύσουμε».
Πηγή