H ρωσική στρατιωτική Διοίκηση έδωσε διαταγή να ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση εκκαθάρισης ναρκοπεδίων στα σύνορα με τις περιοχές Χάρκοβο και Σούμι. Η επίθεση του νέου Στρατιωτικού Σχηματισμού “Βορράς” αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Οι Πολωνοί κάνουν λόγο για ανάπτυξη κολοσσιαίων ρωσικών δυνάμεων με σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Διαβάστε επίσης: Ο κύβος ερρίφθη: Θέμα ημερών η μεγάλη ρωσική επίθεση – Nέος Στρατιωτικός Σχηματισμός με στόχο Χάρκοβο και Σούμι – Πρώτες εμπλοκές (vid)

Σύμφωνα με πληροφορίες ρωσικών ΜΜΕ, τα ρωσικά στρατεύματα εκκαθάρισαν περάσματα από νάρκες σε ορισμένες συνοριακές περιοχές κοντά στις περιοχές Χάρκοβο και Σούμι. Είναι πολύ πιθανό οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις να προετοιμάζονται έτσι για επιθετικές ενέργειες προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Το ρωσικό τμήμα άμυνας επιβεβαίωσε τις ενέργειες αυτές και ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της εργασίας των μηχανικών εκκαθάρισης ναρκοπεδίων.

Πηγές αναφέρουν επίσης συστηματικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή με στόχο την εξάλειψη των συγκεντρώσεων ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού στις παρακείμενες περιοχές.

Βομβαρδίστηκε ο πύργος σήματος στο Χάρκοβο

Ταυτόχρονα, η ρωσική Αεροπορία έπληξε τον πύργο μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος στην πόλη του Χάρκοβο

“Μια εγκατάσταση τηλεοπτικής υποδομής στο Χάρκοβο χτυπήθηκε. Κατά τη διάρκεια του συναγερμού, οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε καταφύγιο. Δεν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διακοπές στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα” είπε ο επικεφαλής της τοπικής διοίκησης, Sinegubov.

Σύμφωνα με τους Ρώσους, ο τηλεοπτικός πύργος χρησιμοποιούνταν επίσης από τον στρατό για να στεγάσει κεραίες επικοινωνίας αεράμυνας.

Παρόμοιες επιθέσεις σε τηλεοπτικούς πύργους και ιστούς επικοινωνίας πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της 14ης Μαρτίου και στην περιοχή Σούμι.

Ως αποτέλεσμα, ο εξοπλισμός μετάδοσης σήματος σε Σούμι, Shostka και Belopolye απενεργοποιήθηκε. Αυτό δημιούργησε προβλήματα επικοινωνίας στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Δείτε βίντεο

Επιχείρηση “Χάρκοβο”: Δύο σενάρια μεγάλης ρωσικής επίθεσης

Ας δούμε στο σημείο αυτό τι αναφέρουν έγκριτα ρωσικά ΜΜΕ για την επιχείρηση “Χάρκοβο”.

“Πριν λίγες μέρες, για πρώτη φορά υπήρξαν αναφορές από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για την ύπαρξη της ομάδας στρατευμάτων «Βορράς», η οποία δεν είχε εμφανιστεί μέχρι τώρα στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, αλλά προφανώς είναι ήδη αρκετά ισχυρή.

Τι θα μπορούσε να σημαίνει η εμφάνισή της στη ζώνη μάχης αυτή τη στιγμή;

Μέχρι τώρα τα ρωσικά στρατεύματα που συμμετέχουν στον πόλεμο, χωρίστηκαν σε πέντε στρατιωτικούς σχηματισμούς, που υπάγονται στον διοικητή της Ενωμένης Ομάδας Στρατευμάτων στην Ουκρανία, Στρατηγό Βαλερί Γκερασίμοφ.

Πρόκειται για τις ομάδες “Δύση”, “Κέντρο” , “Ανατολή”, “Νότος” ” και “Dnepr”. Το καθένα έχει τον δικό του διοικητή και το δικό του αρχηγείο. Το καθένα είναι υπεύθυνο για μια ξεχωριστή επιχειρησιακή περιοχή.

Αυτό συνεχίστηκε για σχεδόν δύο χρόνια. Τώρα, για κάποιο λόγο, εμφανίστηκε η ομάδα μάχης “Βορράς” στη ζώνη μάχης. Όπως προκύπτει από τις ίδιες αναφορές του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η ομάδα αυτή αναπτύσσεται στα εδάφη των περιοχών Belgorod, Kursk και Bryansk, απέναντι από τις περιοχές Χάρκοβο και Σούμι της Ουκρανίας.

Μέχρι τώρα το απαραβίαστο των συνοριακών περιοχών από την ρωσική πλευρά εξασφαλιζόταν κυρίως από συνοριοφύλακες. Πιο πίσω υπήρχαν προπύργια διμοιρίας και Λόχων. Δίπλα τους, για τον ίδιο σκοπό, υπήρχαν ρωσικοί σχηματισμοί εδαφικής άμυνας.

-Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η κατεύθυνση Bryansk, το μήκος των κοινών συνόρων με την Ουκρανία είναι 376 χιλιόμετρα, καλύπτονταν από την ειδική ομάδα Bryansk (το διοικητήριο είναι η πόλη Starodub).

Ο συνολικός αριθμός του προσωπικού ήταν μόνο 7 χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί. Με άλλα λόγια, κατά μέσο όρο υπήρχαν λιγότεροι από 50 στρατιωτικοί ανά χιλιόμετρο μετώπου. Για να τους βοηθήσουν υπήρχαν μόνο 7 μονάδες πυροβολικού και συστήματα MLRS.

-Στα αριστερά του Bryansk, κατά μήκος της γραμμής των ρωσικών κρατικών συνόρων, υπήρχε η ομάδα Kursk (διοικητήριο στη πόλη Rylsk). Η γραμμή άμυνας ήταν άλλα 245 χιλιόμετρα. Επί του οποίου υπηρετούν 5 χωριστά τάγματα μηχανοκίνητων Τυφεκίων, αρμάτων μάχης, αερομεταφερόμενων καθώς και 5 τάγματα τυφεκίων. Ο συνολικός αριθμός είναι 8,6 χιλιάδες άτομα (κατά μέσο όρο περίπου 30 στρατιώτες και αξιωματικοί ανά χιλιόμετρο μετώπου). Οι σχηματισμοί μάχης τους περιλαμβάνουν 12 αυτοκινούμενες μονάδες πυροβολικού και όλμων.

-Ακόμα πιο αριστερά βρίσκεται η επιχειρησιακή ομάδα “Belgorod” (διοικητικό χωριό Borisovka), με συνολικό αριθμό 10,7 χιλιάδων στρατιωτών και αξιωματικών. Πρόκειται για 540 χιλιόμετρα από τα κοινά σύνορα με την Ουκρανία.

Τώρα, πιθανότατα, οι πρώην επιχειρησιακές ομάδες που υπερασπίζονται τα ρωσικά κρατικά σύνορα “Bryansk”, “Kursk” και “Belgorod”, μαζί με τις περιοχές ευθύνης τους, έχουν γίνει τμήματα του στρατιωτικού σχηματισμού “Βορράς” που υπάγεται άμεσα στον στρατηγό Β.Γκερασίμοφ.

Όχι όμως μόνο αυτοί.

Οι Ρώσοι ανέπτυξαν κολοσσιαίες δυνάμεις στα σύνορα με Χάρκοβο και Σούμι

Η σταδιακή δημιουργία της ομάδας «Βορράς» ξεκίνησε τουλάχιστον το περασμένο καλοκαίρι. Αν και, φυσικά, κανείς δεν ήξερε τότε ότι θα λεγόταν έτσι.

Τον Ιούλιο του 2023, ο πρώην διοικητής των πολωνικών χερσαίων δυνάμεων, στρατηγός Waldemar Skrzypczak, σε συνέντευξή του στο Fakt, είπε ότι στην κατεύθυνση του Χάρκοβο οι Ρώσοι είχαν δύο νέες μεραρχίες (μεταξύ των οποίων το Τάγμα Μηχανοκίνητου Τυφεκίου Τάμαν της 2ης Φρουράς της Οκτωβριανής Επανάστασης, το Κόκκινο Τάγμα της Μεραρχίας Σουβόροφ που φέρει το όνομα του Μ.Ι. Ο Καλίνιν από την περιοχή της Μόσχας, το Τάγμα της Μεραρχίας Σουβόροφ κτλ).

«Αυτές οι ρωσικές μονάδες είναι σε εξαιρετική κατάσταση και είναι πρόθυμες να εκδικηθούν τους Ουκρανούς για την ήττα που υπέστησαν πέρυσι κοντά στο Κίεβο. Εξοπλισμένες με σύγχρονο εξοπλισμό και στελεχωμένες με καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, αυτές οι μεραρχίες έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την επίθεση», τόνισε τότε ο απόστρατος Πολωνός στρατηγός.

Ο στρατηγός Skshipchak ανησυχούσε ιδιαίτερα για τη διαθεσιμότητα του πιο πρόσφατου στρατιωτικού εξοπλισμού στους ρωσικούς σχηματισμούς που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή Belgorod.

«Το σημαντικό είναι ότι δεν είναι εξοπλισμένοι με παλιό εξοπλισμό, ο οποίος πηγαίνει κυρίως προς τα νότια (δηλαδή στις κατευθύνσεις Χερσώνα και Ζαπορίζια, όπου οι θέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας χωρίζονται από τον Δνείπερο), αλλά με σύγχρονο υλικό.

Συγκεκριμένα, άρματα μάχης T-90 και άλλος νέος εξοπλισμός μεταφέρθηκαν στο βορρά. Τόσο αυτός που μόλις βγήκε από τις γραμμές παραγωγής των ρωσικών εργοστασίων, όσο και αυτός που οι Ρώσοι κατάφεραν να αγοράσουν από το εξωτερικό. Είχαν χρόνο. Οι Ρώσοι είπαν ότι παρήγαγαν 12 με 15 άρματα μάχης το μήνα, αν και στην πραγματικότητα παρήγαγαν πιθανώς τα διπλάσια.

Δεδομένου ότι ο στρατός τους υποχώρησε από το Κίεβο, μπορούσαν να παράγουν περίπου 200-250 άρματα μάχης. Και αυτό είναι το ισοδύναμο μιας μεραρχίας αρμάτων μάχης», κατέληξε ο Skrzypchak.

Τον Ιούλιο ο Skshipchak ανέφερε ότι «οι Ρώσοι συγκέντρωσαν περίπου 100 χιλιάδες στρατεύματα μόνο σε αυτό το τμήμα του μετώπου (τώρα, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις η ομάδα «Βορράς» είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερη).

Δεν θα πάνε όλοι μαζί στην επίθεση. Υπολογίζεται ότι οι επιτιθέμενες δυνάμεις θα είναι περίπου 20-25 χιλιάδες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου, πρόκειται για περίπου 4-6 συντάγματα μηχανοκίνητων και αρμάτων μάχης. Εκτός από αυτές τις νέες μονάδες αρμάτων μάχης, οι Ρώσοι (στην κατεύθυνση του Χάρκοβο) έχουν πολλά ακόμη αερομεταφερόμενα συντάγματα».

Ο Πολωνός στρατηγός πιστεύει ότι ο στόχος των Ρώσων είναι να εκδιώξουν τους Ουκρανούς πέρα ​​από τον ποταμό Oskol όσο το δυνατόν γρηγορότερα, κάτι που θα τους επιτρέψει να επιτύχουν δύο στόχους.

Πρώτον, θα καταλάβουν σημαντικό μέρος της περιοχής του Χάρκοβο. Και, δεύτερον, θα δημιουργήσουν απειλή παράκαμψης ολόκληρου του ουκρανικού στρατού που βρίσκεται στο Ντονμπάς.

Θα σπάσουν την ουκρανική άμυνα στο Σούμι; – Το δεύτερο σενάριο

Οι Ρώσοι περιγράφουν ένα δεύτερο σενάριο:

Λαμβάνοντας υπόψη τις περιοχές όπου αναπτύσσεται η ομάδα “Βορράς”, πιθανότατα δεν θα υπάρξει άμεση επίθεση στο Χάρκοβο.

Αντίθετα, θα υπάρξει μια προσπάθεια να σπάσει η ουκρανική άμυνα πολύ πιο βόρεια – μέσω των περιοχών Σούμι ή ακόμα και Τσερνίγκοφ.

Εάν η επίθεση των σχηματισμών κρούσης πάει όπως είχε προγραμματιστεί, οι ρωσικές μεραρχίες θα στραφούν απότομα προς τα νότια τυλίγοντας την ουκρανική φρουρά του Χάρκοβο σε ένα τεράστιο «καζάνι».

Έχοντας σχηματίσει ένα «δαχτυλίδι» απλά θα σταματήσουν. Και, χωρίς να υποστούν ιδιαίτερες απώλειες, απλά θα περιμένουν τους Ουκρανούς να παραδοθούν.



Πηγή