Στη διάρκεια του 2018, οι Ελληνες κάπνισαν 3,9 δισ. λαθραία τσιγάρα.
Αλματώδη αύξηση καταγράφει το λαθρεμπόριο τσιγάρων στη χώρα μας, με αποτέλεσμα από τη μία οι Ελληνες να καταναλώνουν περισσότερα παράνομα τσιγάρα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, από την άλλη το κράτος να καταγράφει σημαντικές απώλειες εσόδων από διαφυγόντες φόρους. Τα χαμένα έσοδα για την κυβέρνηση ήταν της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ το 2018, όταν το προηγούμενο έτος αυτά διαμορφώθηκαν στα 500 εκατ., όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική και τη δημόσια περιουσία, Απόστολος Βεσυρόπουλος, στο πλαίσιο του συνεδρίου για το παράνομο εμπόριο τσιγάρων που διεξήχθη χθες.
3,9 δισ. τσιγάρα
Ετσι, σύμφωνα με την έκθεση Stella της KPMG, ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν κατά το χθεσινό συνέδριο, οι Ελληνες κατανάλωσαν 3,9 δισ. παράνομα τσιγάρα το 2018. Το μερίδιο της παράνομης αγοράς τσιγάρων ως ποσοστό του συνόλου εκτινάχθηκε στην Ελλάδα στο 23,6%, σημειώνοντας αύξηση 5,6 μονάδων σε σύγκριση με πέρυσι.
Πέραν λοιπόν του πλήγματος που επιφέρει η κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων στην υγεία των καταναλωτών, το Δημόσιο χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια από διαφυγόντες φόρους. Συγκεκριμένα, οι απώλειες το 2018 αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με το 2017. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως μεγάλες είναι και οι απώλειες εσόδων στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφού το αντίστοιχο κόστος για τα κράτη της Ε.Ε. άγγιξε τα 10 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η κατανάλωση 43,6 δισ. παράνομων τσιγάρων ισοδυναμεί σε μέγεθος με το σύνολο της νόμιμης αγοράς πωλήσεων τσιγάρων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστρίας και της Δανίας μαζί.
Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, στην Πολωνία και στην Τσεχία καταγράφηκαν οι περισσότερες έφοδοι σε παράνομα εργοστάσια κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την έκθεση. Εάν μάλιστα αυτές οι ποσότητες τσιγάρων που κατασχέθηκαν διοχετεύονταν στη νόμιμη αγορά, θα πρόσθεταν στα ευρωπαϊκά ταμεία επιπλέον 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η έρευνα της KPMG κατέγραψε πως εντός της Ε.Ε. παρασκευάζονται περίπου 9,2 δισ. παράνομα τσιγάρα, ενώ ταυτόχρονα οι έφοδοι σε παράνομα εργοστάσια αυξήθηκαν από 22 το 2017 σε 51 το 2018.
Ενας βασικός παράγοντας που έστρεψε πολλούς πολίτες στην κατανάλωση παράνομων προϊόντων είναι η ακριβή τιμή των προϊόντων καπνού, κάτι που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των φόρων, κυρίως την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Αυστηροί έλεγχοι
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, τον λόγο έλαβε και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες της ΑΑΔΕ για πάταξη του λαθρεμπορίου. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας, της ΕΥΤΕ (Επιτελική Υπηρεσία Τελωνειακών Ελέγχων), η οποία αναμένεται να λειτουργήσει από τις αρχές του 2020 με σκοπό να περιλαμβάνει και να συντονίζει όλες τις κινητές ομάδες ελέγχου (ΚΟΕ) μέσω των δύο ΕΛΥΤ Αττικής και Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον περαιτέρω εξοπλισμό των τελωνείων με X-rays, μιλώντας για αύξηση του αριθμού τους σε 17, από 5 που είναι σήμερα, μέχρι το 2021.