«Bαθιά» το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι καταναλωτές που θέλουν να αγοράσουν έναν τενεκέ ελαιόλαδου των 17 λίτρων.
Όπως ανέφερε ο ελαιοπαραγωγός Μεσσηνίας Ηλίας Κανάκης μιλώντας στο Open TV, εμείς πουλάμε στους καταναλωτές τον έναν τενεκέ λάδι των 17 λίτρων στα 100 ευρώ. Δηλαδή το 1 λίτρο του τενεκέ λαδιού αντιστοιχεί περίπου στα 6 ευρώ εξήγησε.
Και συνέχισε λέγοντας πως «δεν περνάει μεσάζοντας στο λάδι το βλέπω. Είναι λίγο δύσκολο να γίνεται αυτό. Το σούπερ μάρκετ δε παίρνει το λάδι στην τιμή των 4 ευρώ με 5 ευρώ. Όταν μικραίνει η συσκευασία, τότε το κόστος μεγαλώνει».
« Από την άλλη όμως το ελαιόλαδο δεν είναι ακριβό. Και 7 ευρώ να έχει το ελαιόλαδο δεν είναι ακριβό. Όταν μια τετραμελής οικογένεια θέλει 2χιλιάδες ευρώ με 3 χιλιάδες ευρώ μόνο για να πίνει freddo και το ελαιόλαδο 700 ευρώ μας έχει λύσει το πρόβλημα για όλη την χρονιά .Μην τρελαθούμε τώρα .Γιατί εάν μειωθεί η τιμή του ελαιόλαδου τότε οι άνθρωποι του κλάδου θα παρατήσουν την παραγωγή τόσο στην περιοχή όσο και σε όλη την Ελλάδα » συμπλήρωσε.
Για την τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο
Και αναφέρθηκε στην μέση τιμή του παραγωγού στο ελαιόλαδο. « Εμείς εδώ έχουμε αυτή τη στιγμή τη μέση τιμή γύρω στο 5,30 ευρώ στον παραγωγό. Το προϊόν αυτό από τα 5,30 ευρώ θέλει φιλτράρισμα, έχει 3% με4% φύρα, μπουκάλια, συσκευασίες, μεταφορές και είναι και το σούπερ μάρκετ. Το ελαιόλαδο φτάνει στα 8 ευρώ στο ράφι » είπε.
« Ένα δεύτερο που πραγματικά πρέπει να προσέξουμε είναι ότι μιλάμε για προστιθέμενη αξία σε εθνικά προϊόντα είναι πώς τα εννοούμε. Πιστεύω ότι η αξία δεν είναι μόνο η τιμή φυσικά αλλά είναι και το κόστος παραγωγής. Όταν ο ελαιοπαραγωγός πληρώνει ΦΠΑ 24% στα αγροτικά εφόδια και ο αντίστοιχος ελαιοπαραγωγός στην Ιταλίαπληρώνει 4% ΦΠΑ καταλαβαίνετε ότι δεν ευθύνεται ούτε ο παραγωγός αλλά ούτε και η παραγωγή αλλά ευθύνονται σε αυτό οι κεντρικές εξουσίες με τις αποφάσεις τους και το χαμηλό βιοτικό ελληνικό επίπεδο. Υπερφορολογούν και τον αέρα που ανασαίνουμε» συμπλήρωσε.
Για τις επιδοτήσεις
Επίσης μίλησε για τις επιδοτήσεις που δίνουν άλλες μεσογειακές χώρες για την εξαγωγή του ελαιόλαδου. « Το κόστος παραγωγής του ελαιόλαδου αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι τεράστιο. Στις άλλες μεσογειακές χώρες το ελαιόλαδο παίρνει επιδότηση και στην εξαγωγή .Δηλαδή ακόμη και στην Ιταλία … το made in Italy η δική τους παραγωγή επιδοτείται κατά την εξαγωγή για να μπορεί να είναι ανταγωνιστικό στην κατανάλωση. Το ίδιο ισχύει στην Τυνησία αλλά και στην Τουρκία» τόνισε με έμφαση.
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ
enikonomia.gr