«Ξεκαθαρίζει» το τοπίο γύρω από την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες, μετά την σχετική ρύθμιση που έφερε στην Βουλή το Υπουργείο Εργασίας.
Πλέον, ένας ασφαλισμένος δεν θα χάνει τις ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές του καλύψεις από τα ταμεία του εάν χρωστά λίγα ευρώ στον e-ΕΦΚΑ και το Κ.Ε.Α.Ο.
Από τις αρχές Μαρτίου χιλιάδες επαγγελματίες βρέθηκαν εκτός καλύψεων για χρέη λίγων μόλις ευρώ, τα οποία μπορούσαν να μετρηθούν στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Αυτά τα μικρο-ποσά λοιπόν στέρησαν σε ασφαλισμένους του e- ΕΦΚΑ από τις αρχές του μήνα το «προνόμιο» της κάλυψης των εξετάσεών τους -και όχι μόνον- από ιδιώτες γιατρούς, προκαλώντας αναστάτωση στις τάξεις των μη μισθωτών.
Η πολιτεία έρχεται να καλύψει τις όποιες αστοχίες υπήρξαν και που προκάλεσαν ζητήματα, με την απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας χιλιάδων πολιτών για μια «χούφτα» … κέρματα του ευρώ, θέτοντας ένα όριο κάτω από το οποίο η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη δεν χάνεται.
Τι αλλάζει με τη νέα ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας
Συγκεκριμένα, με σχετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας οι μικροοφειλέτες, δηλαδή όσοι ασφαλισμένοι του e-Ε.Φ.Κ.Α. έχουν χρέος μέχρι και του ποσού των 100 ευρώ, δεν θα χάνουν την Ασφαλιστική τους Ικανότητα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα έχουν πρόσβαση και σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας, ιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές.
Βεβαίως, αυτή η «διευκόλυνση» δεν συνεπάγεται και αμνηστία, καθώς αυτά τα χρήματα θα πρέπει να εξοφληθούν.
Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι κανένας πολίτης δεν μένει ακάλυπτος ως προς την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή του περίθαλψη, ακόμα και αν δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα, εφόσον μπορεί να χρησιμοποιεί δωρεάν τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ προβλέψεις υπάρχουν για ειδικές ομάδες συμπολιτών μας όπως παιδιά έως 18 ετών, κάτοικοι περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, κ.α.
Τι ακριβώς λοιπόν είχε συμβεί, ώστε να προκληθεί η παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας; Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν κατάφεραν να τακτοποιήσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που είχαν με τον e-ΕΦΚΑ, έμειναν εκτός ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και περίθαλψης από την 1η Μάρτη.
Όσοι δεν ρύθμισαν τα χρέη τους ή δεν γνώριζαν ότι είχαν τέτοια, έχασαν για οφειλές που δεν ξεπερνούσαν λίγα λεπτά του ευρώτην ασφαλιστική τους ικανότητα και μαζί και τα όποια «προνόμια» είχαν τα οποία τους επέτρεπαν την πρόσβαση και σε ιδιωτικές δομές υγείας.
Με άλλα λόγια έπαψε πλέον να τους καλύπτει ο Ενιαίος Φορέας Ασφάλισης τα έξοδα για την αγορά φαρμάκων, όπως και για νοσηλεία.
Και αυτό συνέβη και με αρκετούς που είχαν δημιουργήσει χρέη ελάχιστων ευρώ πριν από την πανδημία, τα οποία μετά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που έδωσε στην ισχύ της ασφαλιστικής ικανότητας η Πολιτεία εν μέσω κορονοϊού, βεβαιώθηκαν τώρα.
Η ασφαλιστική ικανότητα στην ουσία παρέχει στους άμεσα και τους έμμεσα ασφαλισμένους (μέλη οικογένειας), πέραν της δωρεάν πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία που δίνει ο ΑΜΚΑ, επιπλέον πρόσβαση με δαπάνη του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές δομές υγείας, κάλυψη παροχών υγειονομικής περίθαλψης σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, όπως ενδεικτικά, ιδιωτική συνταγογράφηση για ιατρικές ή άλλες θεραπευτικές πράξεις, διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια, φάρμακα κ.λπ.
Πλέον όμως με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για ποσά έως και 100 ευρώ, δεν θα χάνεται η ασφαλιστική ικανότητα.
«Δεύτερη ευκαιρία» για όσους έχασαν ασφαλιστική ικανότητα
Ωστόσο, όποιος έχει μεγαλύτερα χρέη και θέλει να ανακτήσει την ασφαλιστική του ικανότητα έχει μια.. δεύτερη ευκαιρία. Τι ισχύει, λοιπόν, από 1η Μαρτίου; Με τη λήξη της κατ’ εξαίρεση χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας, θα εφαρμόζεται ο γενικός κανόνας, δηλαδή:
- για τους μισθωτούς: απαιτείται η πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο έτος,
- για τους μη μισθωτούς: απαιτείται η συμπλήρωση 2 τουλάχιστον μηνών ασφάλισης κατά το προηγούμενο έτος, η καταβολή των απαιτητών εισφορών μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους και, αν υπάρχει οφειλή, πρέπει να έχει ρυθμιστεί και να τηρείται η ρύθμιση.
Εντούτοις, όσοι έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα θα έχουν μια «δεύτερη ευκαιρία» να την ανακτήσουν ανά πάσα στιγμή μέσα στην χρονιά, έστω και μήνα-μήνα.
Για να το πετύχουν αυτό θα πρέπει οι οφειλέτες να διευθετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τον ΕΦΚΑ, όσον αφορά τις εισφορές για το 2023, είτε αποπληρώνοντας το σύνολό τους, είτε ρυθμίζοντάς τις οφειλές σε έως 24 δόσεις.
Εφόσον κάποιος εξοφλήσει πλήρως το ποσό που οφείλει θα πάρει ετήσια ασφαλιστική ικανότητα, ενώ εάν το ρυθμίσει θα πάρει μηνιαία.
Επισημαίνεται και πάλι πως όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας.
enikonomia.gr