Μια σημαντική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 15 & 16 Φεβρουαρίου στο Βουκουρέστι. Το γεγονός δεν θα ενδιέφερε κανέναν αν η πρωτοβουλία δεν ανήκε σε δύο Ελληνικούς οργανισμούς, δεν είχε σαν επίκεντρο την παιδεία και την εκπαίδευση, δεν αφορούσε την διαφορετικότητα ανάμεσα στους νέους στο χώρο του σχολείου και δεν είχε την υποστήριξη του προγράμματος ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής ένωσης.
H ACTION SYNERGY (ερευνητικός, εκπαιδευτικός οργανισμός με μεγάλη εμπειρία και δράση στην Ευρώπη σε προγράμματα εκπαίδευσης) σαν συντονιστής και το ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΛΑΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ (ερευνητικό κέντρο του θεάτρου ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ) σαν εταίρος συναντήθηκαν με άλλους έξι έγκριτους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς και πανεπιστήμια στα πλαίσια του προγράμματος DIVERSE (https://diverse-education.eu) και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας και εκπαίδευσης στην εκπαίδευση και κυρίως σε τάξεις που συγκεντρώνουν μαθητές μειονοτήτων, μεταναστών και προσφύγων.
Τρεις διαφορετικές προτάσεις κατατέθηκαν.

  1. Το ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΛΑΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ προτείνει μια ολοκληρωμένη μέθοδο μέσα από την δημιουργική αφήγηση.
  2. Το πανεπιστήμιο της Girona-Ισπανία χρησιμοποιεί το creative computing, δημιουργικό παιχνίδι μέσα από τις νέες τεχνολογίες δημιουργώντας ιστορίες και περιπέτειες με ρόλους και πρόσωπα  μέσα από το εξειδικευμένο λογισμικό SCRATCH  και…
  3. Ο εκπαιδευτικός οργανισμός InSite drama από την Ουγγαρία που υιοθετεί εξελίσσει και εξειδικεύει το Drama in education.

Το συνέδριο που οργανώθηκε άψογα από τον Ρουμάνικο οργανισμό GEYC μεταδόθηκε σε live streaming σε όλη την Ευρώπη και τους εισηγητές των νέων μεθόδων : (Κώστα Διαμαντή Μπαλάσκα, Νίκο Καμτσή-σκηνοθέτη, Eduard Muntaner Perich –Καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Girona-Καταλονία, και ο Adam Bethlenfalvy) Παρακολούθησε ένας μεγάλος αριθμός δάσκαλων από όλη την Ευρώπη.
Λεπτομέρειες για το Diverse project καθώς και τις μεθόδους αναλυτικά μπορεί κανείς να βρει στο επίσημο site του προγράμματος https://diverse-education.eu

agrinio24.gr