Το άκρως θετικό κλίμα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στο αεροπλάνο της επιστροφής.

Οι υπογραφές Μητσοτάκη – Ερντογάν για την διακήρυξη των Αθηνών στο Μέγαρο Μαξίμου επισφράγισαν τη στροφή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από μια μακρά περίοδο έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνήθη πρακτική του μίλησε στους δημοσιογράφους της αποστολής στο προεδρικό αεροσκάφος επιβεβαιώνοντας και εκείνος το θετικό κλίμα μετά το τετ α τετ που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δίνοντας τις πρώτες διαβεβαιώσεις για τερματισμό των αερομαχιών πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Ξεχωριστό κεφάλαιο η ενέργεια, με τον Ταγίπ Ερντογάν να μιλά ακόμη και για συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια. Σε αυτό αναφέρονται και τα πρωτοσέλιδα του τούρκικου Τύπου, με την Αξάμ, να έχει το εξής πρωτοσέλιδο: «Μπορούμε να μοιραστούμε πυρηνική ενέργεια με την Αθήνα.

Ο Κώστας Λάβδας, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είπε πως υπήρξε μια πολιτισμένη και ήρεμη συνάντηση όπως ήθελαν και οι δύο αλλά η Τουρκία ήθελε να δείξει πως παρά την απομάκρυνση από τη Δύση έχει ακόμα τη δυνατότητα να μιλάει με τους ετέρους.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, δύο πράγματα. Αυτή η θετική εικόνα όμως, γρήγορα γυρίζει. Το κατά πάσα είναι θετικό θα κριθεί από τη χρονική διάρκεια της ήπιας  συνύπαρξης. Αν η Τουρκία δεν ‘’φρενάρει’’ την επιταχυνόμενη απομάκρυνσή της από τη Δύση και εάν δεν μπει σε μία διαδικασία συνδιαλλαγής μα το ΝΑΤΟ τότε θα γίνουν απρόβλεπτα τα πράγματα. Έχουμε κάποιους μήνες. Οι συγκυρίες αλλάζουν, όμως, και αυτό που μένει είναι πως η Ελλάδα ενισχύει την αποτροπή της και αυτό το διαβάζει η Τουρκία, και δεύτερον έχουμε πολλές συμμαχίες. Η ισορροπία ισχύος έχει μεταβληθεί στην Μεσόγειο».

Σε σχέση με την αναφορά του στο πυρηνικό εργοστάσιο είπε πως αυτό ήταν από τις δηλώσεις του Ερντογάν με σκοπό να επηρεαστεί το κλίμα.

Σε σχέση με το ότι η Τουρκία έχει πει  ‘’πάμε για όλα στη Χάγη’’ και εκεί να υπογράψουμε το συνυποσχετικό συνολικά των διάφορων μας, όπως είναι τα χωρικά ύδατα, ο κ. Λάβδας είπε πως είναι θετικό να υπάρχουν διαφορές που δεν εκρήγνυνται.

«Εάν ανατραπεί όμως, η ισορροπία ισχύος μετά από μερικούς μήνες θα συζητάμε αυτά που συζητούσαμε και πέρσι».


Πηγή