Λίγο μετά τον καλωσόρισε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Τουρκίας ενώ και οι δύο συμπτωματικά φορούσαν μπλε γραβάτες.

-Καλώς ήρθες.
-Πώς είσαι;
-Υπέροχα, εσύ;
-Χαίρομαι που σε βλέπω. Ευχαριστώ για την υποδοχή. Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ.

Οι διαφωνίες για: Χαμάς, Μονή της Χώρας και Θράκη

Το μήνυμα και των δύο είναι ότι μπορούν να διαφωνούν χωρίς εντάσεις, κάτι που φάνηκε και μετά την αναφορά του Πρωθυπουργού στη Χαμάς μιλώντας για τρομοκρατική οργάνωση:

-Η θέση της Αθήνας είναι ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί σε μια αιματηρή και προκλητική εισβολή τρομοκρατών στο έδαφός της
-Διαφωνούμε δεν είναι.
-Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε.
-Συμφωνώ σε αυτό.

Αναφέρθηκαν και στις μειονότητες στις δύο χώρες με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι ο χαρακτηρισμός τους ως ελληνική στην Τουρκία και μουσουλμανική στην Ελλάδα προβλέπεται σαφώς στη συνθήκη της Λωζάνης.

Για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι θα γίνει σεβαστός ο πολιτιστικός χαρακτήρας του μνημείου και ο πρωθυπουργός εξέφρασε πάλι την ενόχλησή του.

Στη συνάντηση δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα και δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς.

Οι συμφωνίες και η «γέφυρα»

Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες πρέπει να κρατήσουν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να προχωρήσουν περισσότερο στην εμβάθυνση των σχέσεων με τις συμφωνίες στον τουρισμό, την οικονομία, το εμπόριο, την υγεία και τον πολιτισμό.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια της 4ης συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν «κλείστηκαν» και κάποιες συμφωνίες για την υγεία, την οικονομία και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ως προς το μέλλον όπως όλα δείχνουν θα υπάρξουν κι άλλες συναντήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου με θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), αλλά και για την προώθηση του πολιτικού διαλόγου μίας θετικής ατζέντας. Μάλιστα, εντός αυτού του πλαισίου σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, το Συμβούλιο Συνεργασίας προορίζεται να γίνει τον Νοέμβριο στην Άγκυρα.

Οι δύο ηγέτες άλλες δύο φορές τους επόμενους μήνες θα συναντηθούν, τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, όπου θα βρεθούν για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.


Πηγή