Η ραγδαία βελτίωση των σχέσεων Αθήνας και Άγκυρας μετά τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε την Τουρκία, φαίνεται πως δεν έχει αντίκτυπο στην βελτίωση και των σχέσεων Τουρκίας και ΗΠΑ. Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κατά την τοποθέτηση του στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, εξήγησε τους λόγους που η Άγκυρα δεν πρέπει να πάρει νέα πολεμικά αεροσκάφη.

«Πώς αποκαλείτε μία χώρα που: Παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα μιας άλλης χώρας χωρίς προηγούμενη πρόκληση; Κάνει ασκήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη μιας άλλης χώρας; Που αγοράζει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό κατά παράβαση του δικαίου των ΗΠΑ; Έχει περισσότερους δικηγόρους και δημοσιογράφους στη φυλακή από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα και φυλακίζει τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο πριν από τις εκλογές; Επιδιώκει με τη βία να εμποδίσει τα δικαιώματα μιας χώρας μέλους της ΕΕ για να ερευνήσει προκειμένου να αξιοποιήσει ενεργειακά αποθέματα στην υφαλοκρηπίδα της; Δεν έχει προσχωρήσει μόνο στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, αλλά έχει εξαγάγει αγαθά αξίας περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία;».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε στον γερουσιαστή χαρακτηρίζοντας τον προκλητικό σύμμαχο την Τουρκίας.

Μενέντεζ: Πως θα αποκαλούσατε μια τέτοια χώρα;

Μπλίνκεν: Νομίζω ότι θα την αποκαλούσα ως έναν προκλητικό σύμμαχο.

Μενέντεζ: Εγώ αποκαλώ τη χώρα αυτή Τουρκία. Και η πραγματικότητα είναι ότι δεν πιστεύω ότι μια τέτοια χώρα αξίζει να πουλήσουμε τα F-16 σε αυτήν.

Στο συναίσθημα για να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις ποντάρει ο Ερντογάν

Στο συναίσθημα ποντάρει πλέον ανοιχτά ο Ταγίπ Ερντογάν για να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις που τον βρίσκουν να υπολείπεται κατά 9 μονάδες από την αντιπολίτευσή. Η Αγία Σοφιά και η μετατροπή της σε τζαμί αποτελεί ένα δυνατό επιχείρημα για τον Τούρκο πρόεδρο σε κάθε συνέντευξη του.

«Λέω σε κάποιους Αγία Σοφία και καταλαβαίνουν που έχουμε φτάσει. Αλλά υπαρ8και κάποιοι οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν όταν λέω Αγία Σοφία. Όταν σε κάποιους λέω Ναγκόρνο Καραμπάχ καταλαβαίνουν αλλά και κάποιοι δυσκολεύονται. Εμείς πορευόμαστε με αυτούς που καταλαβαίνουν όταν λέμε Αγία Σοφιά», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Να σημειωθεί, ότι οι τουρκικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 14 Μαΐου ενώ ο αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φαίνεται να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.


Πηγή