Μετά και την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές σήμερα, Πέμπτη θα ανακοινωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το ύψος της ύφεσης του δεύτερου τριμήνου του 2020, που ήταν και το διάστημα κατά το οποίο η ελληνική οικονομία επλήγη περισσότερο λόγω του lockdown.
Το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2020 ήταν η περίοδος του αυστηρού lockdown και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα καταδείξουν σε πόσο αρνητικό έδαφος βρέθηκε το ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση εκφράζει την πεποίθηση πως η ύφεση θα κινηθεί κοντά στο 8% σε ετήσια βάση αλλά τα μηνύματα που έρχονται από κλάδους όπως ο τουρισμός και η εστίαση δείχνουν απώλειες μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες παραπέμποντας σε βαθύτερη ύφεση. Στο τουρισμό οι εισπράξεις κινούνται μόλις στο 20% του 2019 ενώ η αρχική απαισιόδοξη εκτίμηση τοποθετούσε στο πήχη στο 40%, και στην εστίαση σε μέσα επίπεδα η τρύπα στα έσοδα κυμαίνεται στο 50%.
Με δεδομένο ότι η έξαρση της πανδημίας ανεβάζει το λογαριασμό για το δημόσιο καθώς εκτιμάται ότι θα χρειασθούν πρόσθετες παρεμβάσεις τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε την νέα έξοδο στις αγορές για να ενισχύσει τη χρηματοδοτική δύναμη πυρός και τη ρευστότητα του δημοσίου χωρίς να «ξεφουσκώσει» το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων το οποίο ανέρχεται σήμερα στα 34 – 35 δισ. ευρώ.
Το «λουκέτο» στην οικονομία για ολόκληρο το Απρίλιο και το μεγαλύτερο τμήμα του Μαΐου αλλά και το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν λειτούργησε καθόλου ο τουρισμός μέσα στον Ιούνιο, θα αποτυπωθεί σε σειρά επιμέρους δεικτών.
Αξίζει να σημειωθεί πως το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2019 ήταν το καλύτερο από πλευράς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από το 2009 με το ΑΕΠ να σημειώνει σε ετήσια βάση άνοδο 2,8%. Ωστόσο, το εφετινό δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να είναι ένα από τα χειρότερα από πλευράς ύφεσης.