Δραματικές είναι οι εξελίξεις στον Ισημερινό καθώς βρίσκεται εξέλιξη γενικευμένος πόλεμος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις συμμορίες των ναρκωτικών.

Λίγες ώρες αφότου μέλη εγκληματικής οργάνωσης εισέβαλε σε τηλεοπτικό στούντιο, ο πρόεδρος του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα κήρυξε τη χώρα του σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης» και διέταξε την «εξουδετέρωση» συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

Πρόκειται ουσιαστικά για επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν με την εμπλοκή συμμοριών οι οποίες διακινούν ναρκωτικά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους δυο αστυνομικοί. Σύμφωνα με την αστυνομία, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στη Γουαγιακίλ, το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας (νοτιοδυτικά), που έχει μετατραπεί σε προπύργιο κακοποιών, ενώ δυο άνδρες της «δολοφονήθηκαν» από «ένοπλους εγκληματίες» στη γειτονική πόλη Νοβόλ.

Το διάταγμα του προέδρου Νομπόα αναφέρεται σε «εσωτερική ένοπλη σύγκρουση» και διατάσσει «την κινητοποίηση και την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας» για να «εγγυηθούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα έναντι του οργανωμένου εγκλήματος, των τρομοκρατικών οργανώσεων και των μη κρατικών αντιμαχομένων».

Επίσης, ο πρόεδρος του Ισημερινού, αφού σημειώνει ότι οι ενέργειες του στρατού θα πρέπει να γίνονται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, διατάσσει την «εξουδετέρωση» όλων των συμμοριών, παραθέτοντας και έναν κατάλογο με περισσότερες από 20 οργανώσεις:

Águilas, ÁguilasKiller, AK47, Caballeros Oscuros, ChoneKiller, Choneros, Covicheros, Cuartel de las Feas, Cubanos, Fatales, Gánster, Kater Piler, Lagartos, Latin Kings, Lobos, Los p.27, Los Tiburones, Mafia 18, Mafia Trébol, Patrones, R7, Tiguerones.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο πιο επικίνδυνος και σοβαρότερος κίνδυνος είναι ο αρχηγός των «Τσονέρος» (Choneros), μιας συμμορίας με περίπου 8.000 μέλη, Αδόλφο Μασίας, ή «Φίτο», ο οποίος απέδρασε την Κυριακή από τη φυλακή της Γουαγιακίλ, πυροδοτώντας μια άνευ προηγουμένου κρίση ασφαλείας στη χώρα.

Χθες, ένας από τους αρχηγούς των Λος Λόμπος, άλλης ισχυρής συμμορίας που διακινεί ναρκωτικά, απέδρασε με τη σειρά του.

Οι συμμορίες αντιμετώπισαν την απόφαση της κυβέρνησης σαν κήρυξη πολέμου εναντίον τους.

Αυτό φάνηκε με δραματικό τρόπο όταν ένας από τους αστυνομικούς που απήχθησαν εν ώρα υπηρεσίας αναγκάστηκε να διαβάσει δήλωση με την οποία προειδοποιούσε τον πρόεδρο ότι «κηρύξατε πόλεμο και θα πάρετε πόλεμο».

Ανησυχούν οι ΗΠΑ, μέτρα λαμβάνουν άλλες χώρες

Με ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για τη βία στον Ισημερινό και πως οι ΗΠΑ «καταδικάζουν αυτές τις ιταμές επιθέσεις».

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τον πρόεδρο Νομπόα και την κυβέρνησή του» και «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών του γειτονικού Περού, Βίκτορ Τόρες Φαλκόν, διέταξε την «άμεση» ανάπτυξη δύναμης της διεύθυνσης ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας στα σύνορα μήκους 1.400 χιλιομέτρων με τον Ισημερινό, προκειμένου να «ενισχυθεί η ασφάλεια».

Από την πλευρά της, η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα πως η πρεσβεία της και τα προξενεία της στον Ισημερινό θα κλείσουν μέχρι νεοτέρας από σήμερα, με ανακοίνωση Τύπου στα ισπανικά που αναρτήθηκε από το γραφείο επικοινωνίας της διπλωματικής αντιπροσωπείας της στο Κίτο στον κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης WeChat.

Σκηνές φρίκης και αποτροπιασμού

Σκηνές φρίκης και αποτροπιασμού, που θύμισαν εποχές από την άνοδο τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου τις τελευταίες ώρες, με αφορμή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Ισημερινό, μετά την απόδραση δύο αρχηγών συμμοριών που προκάλεσε «ντόμινο εξελίξεων» και συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι εικόνες και τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από μέλη των καρτέλ ναρκωτικών αποτυπώνουν την ωμή πραγματικότητα που βιώνει ο Ισημερινός, αφού κάποιοι κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο σε φυλακή και στη συνέχεια εκτέλεσαν εν ψυχρώ σωφρονιστικούς υπαλλήλους με πυροβολισμό στο κεφάλι αλλά και με απαγχονισμό, με τις εικόνες να σοκάρουν.

Εν ψυχρώ εκτελέσεις – Σκληρές εικόνες

Ένοπλοι εισέβαλαν χθες στο πλατό τηλεοπτικού δικτύου της Γουαγιακίλ, θέτοντας για λίγη ώρα υπό ομηρία δημοσιογράφους και άλλα μέλη του προσωπικού. Εν μέσω πυροβολισμών, οι σουρεαλιστικές εικόνες συνέχισαν να μεταδίδονται για μερικά ατελείωτα λεπτά, ως την επέμβαση της αστυνομίας.

Ουδείς σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε και οι 13 δράστες της επίθεσης συνελήφθησαν, ανακοίνωσαν οι αρχές. Η χώρα ζει «εξαιρετικά δύσκολες ημέρες», αναγνώρισε χθες ο γραμματέας επικοινωνίας της προεδρίας Ρομπέρτο Ισουριέτα. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, έλαβε την «σημαντική απόφαση να συγκρουστεί μετωπικά» με τις «τρομοκρατικές απειλές».

Την απόδραση του «Φίτο» ακολούθησαν εξεγέρσεις και ομηρίες φρουρών σε διάφορες φυλακές. Κυκλοφόρησαν τρομακτικά βίντεο σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που εικονίζουν ομήρους να απειλούνται από μασκοφόρους που κραδαίνουν μαχαίρια.

Χθες έκαναν την εμφάνισή τους νέα βίντεο, με ακόμα πιο ανατριχιαστικό περιεχόμενο: εικονίζουν τις εκτελέσεις δυο φρουρών, ενός με όπλο, του άλλου δι’ απαγχονισμού. Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία φυλακών (SNAI) έκανε λόγο για 139 μέλη του προσωπικού της ακόμη υπό ομηρία σε πέντε φυλακές.

Χάος και επεισόδια

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επέβαλε τη Δευτέρα ο κ. Νομπόα, 36 ετών, γιος μεγιστάνα που εξελέγη τον Νοέμβριο με βασική εξαγγελία την αποκατάσταση της ασφάλειας, έχει ισχύ για εξήντα ημέρες σε όλη την επικράτεια. Με αυτή ανατέθηκε στον στρατό να εγγυάται την επιβολή της τάξης στους δρόμους, εφαρμόζεται απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και στις φυλακές.

Δεν μοιάζει να είχε απτό αποτέλεσμα ως τώρα. Αναφέρθηκαν πολλά βίαια επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων των απαγωγών επτά αστυνομικών, πρακτικά σε όλη τη χώρα.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στη Γουαγιακίλ, το σημαντικότερο λιμάνι του Ισημερινού (νοτιοδυτικά), που έχει μετατραπεί σε προπύργιο κακοποιών, ανακοίνωσε αξιωματικός της αστυνομίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η αστυνομία ανέφερε εξάλλου μέσω X ότι δυο άνδρες της «δολοφονήθηκαν άνανδρα» από «ένοπλους εγκληματίες» στη γειτονική πόλη Νοβόλ.

Εικόνες που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και είναι δύσκολο να επαληθευτούν δίνουν μια ιδέα για την κατάσταση και δημιουργούν την αίσθηση πως σε κάποιες περιοχές σταδιακά επικρατεί πλέον χάος: επιθέσεις με κοκτέιλ Μολότοφ, πυρπολημένα αυτοκίνητα, αστυνομικοί που πυροβολούν στην τύχη, σκηνές πανικού.

Σχολεία και καταστήματα κλειστά

Στη Γουαγιακίλ, που μοιάζει να έχει καταληφθεί από ψύχωση, ξενοδοχεία κι εστιατόρια κατέβασαν ρολά, ενώ στρατιωτικά οχήματα περιπολούσαν στους δρόμους, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην πρωτεύουσα Κίτο, όπου επίσης εξαπλώνεται ατμόσφαιρα φόβου, καταστήματα κι εμπορικά κέντρα έκλεισαν επίσης πρόωρα.

Χθες το βράδυ, το υπουργείο Παιδείας έδωσε εντολή να κλείσουν προσωρινά όλα τα σχολεία της χώρας. Οι δυνάμεις ασφαλείας από την πλευρά τους έδωσαν στη δημοσιότητα οπτικό υλικό από τις επεμβάσεις τους μετά την Κυριακή σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα: εικονίζει φυλακισμένους με τα εσώρουχα, με τα χέρια στα κεφάλια, πεσμένους στο έδαφος…

Ο κορυφαίος αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας για τη Λατινική Αμερική, ο Μπράιαν Νίκολς, υπογράμμισε ότι «είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τη βία», προσθέτοντας πως «βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τον πρόεδρο (του Ισημερινού Ντανιέλ) Νομπόα και την κυβέρνησή του» και «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια». Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Χιλής, της Κολομβίας και του Περού εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Κίτο, απορρίπτοντας τη βία.




Πηγή