Υπάρχει κάτι πολύ παράδοξο που μου συμβαίνει και ίσως ταυτιστείς κι εσύ. Όταν δεν συμπαθώ ένα άτομο τείνω να παθαίνω κάτι σαν εμμονή με αυτό. Μπορεί να πρόκειται για έναν influencer, στον οποίο δεν αντέχω τον τρόπο που μιλάει, ή κάποιο άτομο από το περιβάλλον μου που μου έχει μιλήσει άσχημα.
Αντί να τους αγνοώ και να συνεχίζω τη ζωή μου κανονικά, γίνομαι ένας μικρός stalker. Παρακολουθώ στενά όλα όσα ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάθε φορά θυμώνω. Αυτή η παράδοξη συμπεριφορά με έκανε να αναρωτιέμαι “δεν θα έπρεπε να κάνω το ακριβώς αντίθετο;”.
Γιατί παθαίνουμε εμμονή με κάποιον που αντιπαθούμε
Ένας από τους λόγους που παρακολουθούμε τόσο στενά όσα άτομα αντιπαθούμε είναι γιατί ψάχνουμε τα ψεγάδια τους. Ψάχνουμε να βρούμε τα λάθη που κάνουν και που λένε έτσι ώστε να έχουμε έναν ακόμη λόγο να τους αντιπαθούμε. Επίσης μπορεί μέσα από την παρακολούθηση να συγκρίνουμε τον εαυτό μας, για να δούμε αν είμαστε καλύτεροι.
Ο θυμός αυτός όμως δεν μας οφελεί σε τίποτα, απλά τον αισθανόμαστε και μας τρώει, χάνουμε τον χρόνο μας να αισθανόμαστε θολωμένοι, αλλά μπορεί και να μας προκαλέσει και προβλήματα υγείας, όπως πονοκέφαλος, αϋπνία, αυξημένο άγχος. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μάθουμε να διώχνουμε την εμμονή μας.
Πως θα την σταματήσεις
Όταν αισθανθείς τον θυμό, ανέπνευσε
Μια βαθιά αναπνοή είναι ικανή να σε βοηθήσει να αποβάλλεις τον θυμό σου και να χαλαρώσεις. Η ιδέα είναι ότι, κάνοντας μια συνειδητή προσπάθεια να βγεις από τις σκέψεις σου, είναι λιγότερο πιθανό να ενεργήσεις παράλογα με βάση τα συναισθήματά σου.
Αν θέλεις να δοκιμάσεις τη βαθιά αναπνοή μπορείς να τοποθετήσεις το ένα χέρι στο στήθος σου και το άλλο στο στομάχι σου. Εισέπνευσε από τη μύτη σου και στη συνέχεια βγάλε τον αέρα από το στόμα και δώσε προσοχή στο πώς ανεβαίνει και κατεβαίνει η κοιλιά σου. Μπορείς να δοκιμάσεις και την τεχνική 4-7-8 κατά την οποία εισπνέεις για τέσσερα δευτερόλεπτα, κρατάς την αναπνοή για επτά δευτερόλεπτα και εκπνέεις για οκτώ. Κάνε αυτό μερικές φορές μέχρι να νιώσεις λιγότερο θυμωμένη.
Αυτές οι τεχνικές μπορούν να ενεργοποιήσουν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το τμήμα του αυτόνομου νευρικού συστήματος που λέει στο σώμα σου να ηρεμήσει. Αυτό τις καθιστά τα τέλεια εργαλεία για να τις χρησιμοποιήσεις κάθε φορά που το στρες και ο εκνευρισμός καταλαμβάνει το σώμα σου.
Βάλε το άλλο άτομο σε σίγαση
Αν πρόκειται για ένα άτομο από το περιβάλλον σου, το οποίο δεν θα ήθελες να κάνεις unfollow ή block, καθώς θα είναι μια επιθετική συμπεριφορά, τότε το mute είναι η καλύτερη λύση. Το mute βάζει σε σίγαση τις αναρτήσεις και τις ιστορίες τους έτσι ώστε να μην εμφανίζονται, παρά μόνο αν τους ψάξεις εσύ. Με τον τρόπο αυτό χτίζεις ένα φράγμα ανάμεσα σε εσένα και την συνεχή παρουσία των ατόμων αυτών.
Από την άλλη πλευρά αν το άτομο με το οποίο έχεις εμμονή είναι κάποιος γνωστός influencer, πολιτικός, ηθοποιός, τραγουδιστής, τότε το unfollow και το block είναι απολύτως αποδεκτά. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να γεμίζεις το feed σου με περιεχόμενο που επηρεάζει αρνητικά την ψυχική σου υγεία.
Βγάλε τις σκέψεις σου από μέσα σου
Ένας αποτελεσματικός τρόπος να αποβάλλεις τις αρνητικές σου σκέψεις είναι να τις βγάλεις από μέσα σου. Μπορείς να γράψεις ένα γράμμα ή ένα μήνυμα στο κινητό, απευθυνόμενος στο άλλο άτομο με όλα όσα σε θυμώνουν. Αυτό το γράμμα φυσικά δεν θα παραδοθεί ποτέ στον παραλήπτη του, αλλά θα οφελήσει εσένα. Με ποιον τρόπο;
Αποτυπώνοντας τις σκέψεις σου στο χαρτί, ενώ δεν έχεις το άγχος για το πώς θα αντιδράσει το άλλο άτομο, δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να είναι ειλικρινής ως προς τα συναισθήματά του, χωρίς κανένα απολύτως φίλτρο. Πρόκειται για ένα εργαλείο που μας βοηθάει να ρυθμίσουμε το συναίσθημά μας και να διαχειριστούμε την αρνητικότητα, χωρίς να μπαίνουμε σε καταστροφικά μοτίβα όπως η αναπόληση των άσχημων συμβάντων.
Αν δεν έχεις δοκιμάσει να γράψεις ξανά ένα γράμμα σε κάποιον με σκοπό να αποβάλλεις όλα σου τα αρνητικά συναισθήματα, βάλε ένα χρονόμετρο και απλά ξεκίνα το γράψιμο. Βάλε ένα χρονόμετρο 20 λεπτών, έτσι ώστε να μην καταλήξεις να γράφεις για ώρες για το άλλο άτομο, και γράψε τον τρόπο που το άλλο άτομο σε κάνει να αισθάνεσαι.
Επίσης το γράψιμο μπορεί από μόνο του κάνει θαύματα στην ψυχική σου υγεία.
Κάνε τον θυμό σου κινητήρια δύναμη
Εκείνη η influencer που βγάζει πολλά χρήματα απλά επειδή δείχνει τι τρώει μέσα στην ημέρα ή εκείνος ο ηθοποιός που είναι σε όλες τις σειρές χωρίς, κατά τη γνώμη σου, το παραμικρό ταλέντο, ναι, μπορεί να σε θυμώνουν.
Μήπως πιστεύεις ότι εσύ αν ήσουν στη θέση τους θα μπορούσες να κάνεις πολύ καλύτερη δουλειά; Ψάξε μέσα σου βαθύτερα τον λόγο που αισθάνεσαι έτσι καθώς είναι πολύ πιθανό η σκέψη ότι εσύ θα ήσουν πολύ καλύτερη να είναι αυτή που σε θυμώνει. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις σκέψεις αυτές ως κινητήρια δύναμη, για να κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις, ή που πιστεύεις ότι θα είσαι καλή και πράγματι να είσαι!
Πρόσεχε τις εκδικητικές σου σκέψεις
Όλοι τις κάνουμε, χωρίς να το θέλουμε. Συχνά πυκνά χάνεσαι στη σκέψη ότι θα έρθει η ημέρα που ο πρώην σου θα σε δει με τη νέα σου σχέση και θα καταλάβει τι έχασε επιτέλους!
Όσο και να ικανοποιούν τον εγωισμό σου αυτές οι άσχημες σκέψεις γιατί θέλουμε να δούμε επιτέλους τον “κακό” της υπόθεσης να μπαίνει στη θέση του, δεν μπορεί να προκύψει τίποτα καλό από αυτές. Δεν είναι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός αντιμετώπισης.
Το να εύχεσαι να πονέσει ένα άλλο άτομο ενισχύει μόνο το θυμό και την πικρία, καθιστώντας δυσκολότερο να προχωρήσεις μπροστά και να είσαι ευτυχισμένη.
Ο θυμός σου βλάπτει εσένα περισσότερο από εκείνους
Αν κάποιος καταλαμβάνει μεγάλο χώρο στο μυαλό σου, μόνο εσύ πληγώνεσαι από τις σκέψεις αυτές. Εσύ είσαι το άτομο που συγχύζεται στη σκέψη και τη μορφή του, εσύ σκέφτεσαι με ποιον τρόπο θα μπορούσε να πληγωθεί.
Η δυσαρέσκεια είναι συχνά ένας τρόπος να τιμωρήσεις νοητικά κάποιον αν πιστεύεις ότι δεν έχει αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του αλλά πρέπει να σκεφτείς ποιον πληγώνει πραγματικά περισσότερο ο θυμός.
Πηγή