Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στην Πορτογαλία την Μπράγκα, στην πρεμιέρα των πλέι οφ του Champions League. Ποιο όμως είναι το γήπεδο που θα παίξουν οι δύο ομάδες; Το ertsports.gr κάνει ένα αφιέρωμα στο… ξεχωριστό “Estádio Municipal de Braga”.

Θεωρητικά θα μπορούσε να είναι μια παραπομπή στα γλυπτά των προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Άπαντες γνωρίζουν το όρος Ράσμορ στη νότια Ντακότα, με τις προτομές των τεσσάρων προέδρων της Αμερικής. Όχι δεν ξεφεύγουμε από το θέμα, απλώς το συνδυάζουμε με αυτό που έχουμε μπροστά μας. Όταν η Πορτογαλία ανέλαβε την φιλοξενία του “τιμημένου” Euro το 2004, έπρεπε να τρέξει τις διαδικασίες για είναι έτοιμη για το μεγαλύτερο καλοκαίρι της ποδοσφαιρικής της ιστορίας.

Το Euro 2004 και ο “Βράχος”

Το “Estádio Municipal de Braga”, όπως το κατέγραψε από ψηλά ο φωτογραφικός φακός του ertsports.gr

Ένα από τα γήπεδα που κατασκευάστηκαν για την γιορτή του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ήταν αυτό της Μπράγκα, από τον βραβευμένο με pritzker αρχιτέκτονα Σούτο Ντε Μόουρα. Είναι το στάδιο μιας πόλης βόρεια της Πορτογαλίας, με κάτι λιγότερο από 200.000 κατοίκους και ενός κλαμπ με το ίδιο όνομα όπως η πόλη που στεγάζεται το πρωτοποριακό γήπεδο, χτισμένο πάνω στον βράχο Μόντε Ντε Κάστρο. Η πλήρης ονομασία του γηπέδου είναι “Δημοτικό στάδιο της Μπράγκα“, αλλά τα τελευταία χρόνια λόγω του χορηγού της ομάδας, η καινούργια ονομασία είναι “AXA Stadium“. Τα εγκαίνια του γηπέδου έγιναν στις 30 Δεκεμβρίου σε έναν αγώνα που η τοπική ομάδα νίκησε την Ισπανική Θέλτα με 1:0. Είναι χωρητικότητας 30.286 θέσεων, αλλά δεν έχει την αίγλη μίας τρομερά “καυτής” ατμόσφαιρας, όπως το “Stade Vélodrome” της Μαρσέιγ.

@iamgabenavarro One of the most beautiful stadiums in the world is located in northern Portugal 🇵🇹 #scbraga #scbragaedit #scbraga🇦🇹🛡️ #bragaportugal #footballstadium ♬ This is heaven – Nightshade

 

Η πορεία της ομάδας στην Ευρώπη

Η Μπράγκα προσπαθεί την τελευταία 15ετια να σπάσει το τρίπτυχο Πόρτο, Μπενφίκα, Σπόρτινγκ, άλλες φορές αποτυχημένα και άλλες άκρως πετυχημένα. Αυτό δεν χρειάζεται να φανεί από την περσινή σεζόν, βλέποντας και την πορεία της στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις την δεύτερη δεκαετία της νέας χιλιετίας. Η μεγαλύτερη στιγμή της είναι αυτή στο τελικό του Europa League το 2011 στο Δουβλίνο, που αντιμετώπισε την Πόρτο. Τότε, ο Κολομβιανός φορ Ραδαμέλ Φαλκάο με κεφαλιά έδωσε το τρόπαιο στους “Δράκους“. Ακολούθησαν πορείες στην ίδια διοργάνωση, με την ομάδα από την Πορτογαλία να γίνεται παραδοσιακή δύναμη στην δεύτερη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης.

Η ομάδα της Μπράγκα που απέκλεισε τη Σεβίλλη στα πλέι οφ του Champions League της σεζόν 2010/2011, μετά το εντυπωσιακό 4-3 μέσα στην Ανδαλουσία. @SCBragaOficial (Twitter)

Με οδηγό τον Μανώλη

Ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε στην Ιβηρική με σκοπό το θετικό αποτέλεσμα και το να κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Το 2003 οι “πράσινοι” πήραν το “ροζ φύλλο” από το “Ντας Άντας” με γκολ του Εμάνουελ Ολιζαντέμπε. Στην Αθήνα, όμως, έμειναν εκτός ημιτελικών χάνοντας με 2:0 από την Πόρτο του Μουρίνιο, που στη συνέχεια κατέκτησε τα πάντα. Από τότε, το “τριφύλλι” δεν έχει αντιμετωπίσει πορτογαλική ομάδα σε κάποιο από τα κύπελλα Ευρώπης και ευελπιστεί πως αυτή την φορά ένα θετικό αποτέλεσμα εκτός έδρας, θα το μετατρέψει σε πρόκριση στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Επιμέλεια: Γιάννης Ροζής


ertsports.gr