Μια σειρά νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, με στόχο την προστασία των θυμάτων και με την αυστηρότερη αντιμετώπιση των δραστών, εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Ο νέος οδικός χάρτης περιλαμβάνει 13 νέες διατάξεις, που σύντομα θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή και που υπήρξαν προϊόν νομοθετικής εργασίας, στην οποία έλαβαν μέρος δικαστές και εισαγγελείς.

Ανάμεσα σε αυτές, και οι εξής αλλαγές:

– Επιβολή προσωρινής κράτησης του δράστη ή κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση

– Απευθείας παραπομπή στο ακροατήριο των κακουργημάτων χωρίς ενδιάμεσες διαδικασίες

– Πραγματική έκτιση των ποινών χωρίς δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής τους

– Προσωρινή κράτηση μέχρι 6 μήνες για σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, μίλησε στο «Ακόμα δεν Είδες Τίποτα» για τα νέα μέτρα.

«Έχουμε μία αύξηση 67% από το 2023. Μπορούμε να το αποδώσουμε στο γεγονός πως καταφέρνουμε να κάνουμε περισσότερες γυναίκες να μιλήσουν καθώς πάντα υπήρχαν περιστατικά, αλλά δεν μιλούσαν τα θύματα. Έχουμε ένα μηχανισμό που δημιουργεί μία αξιοπιστία. Από την άλλη, βλέπουμε πως η αύξηση είναι σημαντική και πρέπει να αναλύσουμε το φαινόμενο για να ‘’χτυπήσουμε’’ την ρίζα του. Πολλές φορές το θύμα φοβάται να καταγγείλει και έχει μεγάλη σημασία να δούμε πώς θα διασφαλίσουμε το θύμα αλλά και πώς θα λειτουργήσουμε αποτρεπτικά σε σχέση με τις ποινές », είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Η ηλεκτρονική επιτήρηση είναι ένα μέτρο που συμβάλει ώστε να έχει μία σωστή μεταχείριση και ο κατηγορούμενος αλλά συμβάλει και στην επιτήρηση του θύματος, και είναι ένα μέτρο που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Είναι ένα βήμα προς τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού μα συστήματος».


Πηγή