Σοκάρουν τα στοιχεία για τα επεισόδια ενδοοιγενειακής βίας που για την Κρήτη που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Συνολικά το μέσα σε δύο μήνες έχουν γίνει 2.900 συλλήψεις μέσα σε 2 μήνες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, 113 θύματα μεταφέρθηκαν σε δομές, ενώ σε 624 γυναίκες τοποθετήθηκε το κουμπί πανικού.

Η κ. Φρόσω Φωτεινάκη εξηγεί πως στην επιστήμη της ψυχολογίας έχει περιγράφει το φαινόμενο, και μιλάμε για έμφυλη βία.

«Οι γυναίκες έμαθαν πως είχαν δικαίωμα να καταγγείλουν. Μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν καταλαβαίναμε τι συνιστά ένα βίαιο επεισόδιο. Το κανονικοποιούσαμε και τώρα βγαίνουμε μπροστά. Για τα παιδιά μας θα βγαίνουμε μπροστά και δεν θα κάνουμε πίσω. Έχουν γίνει βήματα το να μπαίνουν ψυχολόγοι στα σχολεία. Η ενσυναίσθηση είναι ένα σπουδαίο μάθημα και σε άλλα κράτη υπάρχουν. Περιμένουμε την πολιτεία να μας βοηθήσει σε αυτό».

Σε σχέση με την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα, και το γεγονός ότι παραβίασε τα ασφαλιστικά μέτρα είπε πως πολλές φορές οι άνθρωποι κάνουν υπερεκτίμηση της δύναμής τους και εκεί χάνουν την γνώση ότι οι πράξεις έχουν συνέπειες.

«Πολύ συχνά υπάρχει ένας ναρκισσισμός. Πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στη λέξη ‘’συγγνώμη’’. Η λέξη συγγνώμη είναι μέρος του φαύλου κύκλου της βίας. Όλοι οι θύτες επανέρχονται ζητώντας συγγνώμη. Εκεί τον θύμα νιώθει παγιδευμένο και έρχεται η συγχώρεση. Μεγάλη προσοχή σε αυτές τις συγγνώμες. Ένας θύτης μπορεί να αλλάξει αλλά δεν το κάνει συχνά. Δεν έρχονται συχνά σε εμάς οι θύτες. Έχουμε ευθύνη εμείς να κάνουμε τα θύματα να αγαπήσουν τον εαυτό τους ενώ μπορούμε να δούμε και μαζί το σχέδιο εξόδου».

Όπως είπε η ειδικός, ο φαύλος κύκλος της βίας έχει φάσεις.

«Η περσόνα που παρουσιάζουμε προς τα έξω δεν πρέπει να συνδέεται με την ψυχή μας. Οι θύτες προσπαθούν να κάνουν πολύ μικρά τα θύματά του. Είναι εξαρτημένοι από τα θύματα. Οι δομές που έχουν συσταθεί για την ενδοοικογενειακή βία κάνουν μία εξαιρετική δουλειά. Έχουμε ευθύνη προς τον συνάνθρωπό μας. Πρέπει να μιλάμε στα παιδιά για να μην αναταράξουμε το μοντέλο του πατέρα. Δεν θα συγκαλύψουμε κάποιον που πρέπει να καταλάβει τα λάθη του».

«Πολλές φορές νομίζουμε ότι βοηθάμε τα παιδιά μας με το να στηρίζουμε»

Σε σχέση με την συμπεριφορά της πρώην συζύγου του Απόστολου Λύτρα, η οποία τον στήριξε η κ. Φωτεινάκη είπε:

«Πολλές φορές νομίζουμε ότι βοηθάμε τα παιδιά μας με το να στηρίζουμε. Γύρω από τους θύτες υπάρχουν θύματα που είναι στα χέρια τους χειραγωγημένα».


Πηγή