Τη ραγδαία αύξηση των καταγγελιών, την απουσία πρωτοκόλλου και ειδικών διαδικασιών προστασίας θυμάτων και την ελλιπή παροχή πληροφόρησης καταγράφει το Παρατηρητήριο για τη Βία κατά των Γυναικών στην Κρήτη Women Watch.
Αύξηση των περιστατικών
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσα σε 3 μήνες καταγράφηκαν πάνω από 500 περιστατικά, με πρώτο το Ηράκλειο με ποσοστό 48%. Ακολουθούν τα Χανιά με 30%, το Ρέθυμνο με 16%, το Λασίθι με 6%.
Σημειώνεται πως το νησί βρέθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος είχε συναντήσεις για το θέμα με φορείς του νησιού.
«Θεωρώ πολύ σωστό ότι αλλάζει ο νόμος»
«Είναι τεράστιος ο αριθμός. Δεν στοχοποιούμε σε καμία περίπτωση μία περιοχή. Είναι παντού, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διάκριση στους θύτες και σε όλους αυτούς τους δράστες που κυκλοφορούν εκεί έξω», λέει, μιλώντας στο MEGA, η ποινικολόγος Εβίτα Βαρελά.
«Το θέμα είναι τι θα γίνει με την αυστηροποίηση των διατάξεων και την αλλαγή του νόμου για να δούμε επιτέλους να εκτίονται ποινές. Θέλουμε να δούμε από την πρώτη στιγμή κάποιος να λογοδοτεί, να αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για τις πράξεις που διαπράττει».
Όπως λέει η ίδια:
«Δεν υπάρχει ανοχή στη βία. Στην πρώτη κρούση βίας, πρέπει η γυναίκα να φεύγει. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία συγχώρεση γιατί είναι επαναλαμβανόμενο το φαινόμενο και για αυτόν τον λόγο θα καταργηθεί η ποινική συνδιαλλαγή, δηλαδή αυτός ο θεσμός που υπάρχει στην ενδοοικογενειακή βία που μπορεί ο θύτης και το θύμα να τα βρουν. Θεωρώ πολύ σωστό ότι αλλάζει ο νόμος και αυστηροποιείται».
Από την πλευρά του, ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής Σταύρος Μπαλάσκας, σημειώνει:
«Είναι πολύ παράξενο αυτό γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι η Κρήτη δεν είναι πατριαρχική κοινωνία, είναι μητριαρχική. Είναι παράξενη αυτή η αυξητική τάση που υπάρχει αυτήν την στιγμή στο νησί. Η ουσία είναι ότι θα πρέπει να ξέρουν όλες οι γυναίκες σε όλη την Ελλάδα: με μία φωνή, να μην φτάνει καν στο χαστούκι η υπόθεση, να αποχωρούν».
Πηγή