Δεν θα είναι διαθέσιμη από σήμερα Παρασκευή, 25  Μαΐου στις 7μμ μέχρι το Σάββατο του ίδιου μήνα στις 8 π.μ η εφαρμογή Ε9/ΕΝΦΙΑ, λόγω  της αναβάθμισης της υποδομής, όπως ενημερώνει με ανακοίνωση της η ΑΑΔΕ.

Υπενθυμίζεται πως στην εφαρμογή αυτή μπορούν να προσέλθουν  κυρίως οι  ιδιοκτήτες ακινήτων που  έλαβαν φουσκωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα  ΕΝΦΙΑ και θέλουν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις για  σπίτια που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2024  προκειμένου η ΑΑΔΕ να τους τα  εκδώσει νέα διορθωμένα.

Επίσης επισημαίνεται πως μόλις υποβληθεί η  ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, μετά θα εκδοθεί αυτόματα νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύψει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Εάν όμως από τις αλλαγές προκύψει μείωση φόρου άνω των  300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα λάβει ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxisnet το οποίο θα του λέει να  προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.λπ.) στην εφορία προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Τι  άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Μάλιστα οι ιδιοκτήτες ακινήτων  που θέλουν να κάνουν αλλαγές στο Ε9 θα πρέπει να προσέξουν τα εξής  πεδία:

1.Όροφος:

Εάν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός  ορόφου ή συμπληρωθεί ο όροφος  ακινήτου ως δώμα,  τότε  για τον υπολογισμό του φόρου θα ληφθεί  υπόψη ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο και θα αυξηθεί το ποσό του ΕΝΦΙΑ.

2.Εμπράγματα δικαιώματα:

Φορολογούμενοι που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων θα χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ αν στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Το λάθος αυτό μπορεί να εντοπιστεί και να διορθωθεί με έναν απλό έλεγχο στον κωδικό που αναγράφεται στη στήλη 15 ή στη στήλη 19 του πίνακα 1 του Ε9 αν πρόκειται για κτίσμα ή οικόπεδο εντός σχεδίου ή στη στήλη 18 του πίνακα 2 του Ε9, αν πρόκειται για αγροτεμάχιο. Αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου εντοπίζει κάποιο λάθος σε μια από τις παραπάνω στήλες θα πρέπει να υποβάλλει τροποποιητική-διορθωτική δήλωση Ε9 και να δηλώσει τα στοιχεία του ακινήτου συμπληρώνοντας ορθά τη στήλη για το εμπράγματο δικαίωμα.

3.Ποσοστά συνιδιοκτησίας:

Η ΑΑΔΕ θα υπολογίσει το ποσοστό συνιδιοκτησίας στο 100% εάν δεν έχει αναγραφεί  σωστά αυτό ποσοστό συνιδιοκτησίας ή έχει αναγραφεί λανθασμένα  . Δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο οπότε χρεώνει στον φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου. Σε περίπτωση εντοπισμού παράλειψης ή λάθους  τότε θα πρέπει να υποβληθεί  τροποποιητική-διορθωτική δήλωση Ε9 στην οποία το ακίνητο  θα πρέπει να δηλωθεί  εκ νέου  με συμπληρωμένο το σωστό ποσοστό συνιδιοκτησίας στην αντίστοιχη στήλη (στη στήλη 16 του πίνακα 1 αν πρόκειται για κτίσμα, στη στήλη 19 του πίνακα 1 αν πρόκειται για οικόπεδο εντός σχεδίου ή στη στήλη 20 του πίνακα 2 αν πρόκειται για εδαφική έκταση εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού).

4.Επιφάνεια:

Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι να δηλώνονται οι βοηθητικοί χώροι ως κύριοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπολογίζεται ο κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης.   Ένα ακόμα λάθος έχει να κάνει με δήλωση των υπογείων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου.  Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις με αναγραφή περισσότερων τετραγωνικών μέτρων για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων.

5.Παλαιότητα:

Επιπλέον επιβάρυνση θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων  που θα αναγράψουν λανθασμένα το  έτος κατασκευής για παλαιό κτίσμα .  Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, για κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής παλαιότητας 0,8.Αυτό σημαίνει πως  για αυτά τα ακίνητα  δίνεται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ. Επίσης για κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,6, δηλαδή έκπτωση 40% στον ΕΝΦΙΑ.

6. Κενά ημιτελή κτίσματα:  Σύμφωνα με την υφιστάμενοι νομοθεσία, έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ έχουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα.

7. Κτίσματα εντός αγροτεμαχίων:

Μέχρι και 5 φορές  διογκώνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ τυχόν λάθη η παραλείψεις στην περιγραφή και χρήση του κτίσματος που βρίσκεται μέσα σε αγροτεμάχιο .  Αυτό συμβαίνει επειδή η  νομοθεσία αναφέρει πως εάν μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, τότε ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αυτό όμως δεν  ισχύειγια τις περιπτώσεις  που το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη.

 

 


enikonomia.gr