Το πρόγραμμα ενίσχυσης του εισοδήματος εργαζομένων, σε περίπτωση που ο εργοδότης τους προχωρήσει σε μείωση του ωραρίου έως και 50%, αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου και θα παραμείνει ανοικτό έως τις 15 Οκτωβρίου.
Σε μερικό «λίφτινγκ» του προγράμματος ενίσχυσης του εισοδήματος εργαζομένων, σε περίπτωση που ο εργοδότης τους προχωρήσει σε μείωση του ωραρίου έως και 50%, προχωρούν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προκειμένου να καταστεί ελκυστικότερο για τις επιχειρήσεις.
Η παρέμβαση αφορά τον τομέα των εισφορών, που προκάλεσε άλλωστε και τις περισσότερες αντιδράσεις από πλευράς επιχειρήσεων, καθώς στο αρχικό σχέδιο προβλεπόταν η υποχρέωση του εργοδότη να καλύπτει το 100% των εισφορών (εργοδότη και εργαζομένου) και μάλιστα επί του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου και όχι επί του νέου μειωμένου ποσού που θα λάβει με την ένταξή του στο πρόγραμμα μειωμένης απασχόλησης.
Ετσι, τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα προβλέπει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα καλύπτει όχι μόνο το 60% του μισθού που χάνεται, αλλά και το 60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο ο εργαζόμενος δεν θα απασχολείται. Η νέα ρύθμιση θα ισχύσει από 15 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου. Για τον σκοπό αυτό, η τροπολογία προβλέπει τη διεύρυνση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Συν-Εργασία» με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ, ειδικά για την πρώτη περίοδο εφαρμογής του, καθώς στο οικονομικό επιτελείο δέχονται ότι τα έσοδα των επιχειρήσεων είναι ακόμα συμπιεσμένα.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα, που αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου, θα παραμείνει ανοικτό έως τις 15 Οκτωβρίου, με τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από την οικονομική δραστηριότητά τους, να μπορούν να κάνουν χρήση για έναν ή περισσότερους μήνες, για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους.
Η αρχική πρόνοια, που διατηρούσε στο ακέραιο το μη μισθολογικό κόστος για τους εργοδότες, είχε προκαλέσει εντάσεις αλλά και έντονες αντιδράσεις από συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, με τους εκπροσώπους τους να εκτιμούν πως δεν θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως είχε παραδεχθεί ο κ. Βρούτσης, σε περίπτωση μείωσης της απασχόλησης του εργαζομένου κατά 25%, το όφελος για την επιχείρηση θα ήταν μόλις 17% στο συνολικό μισθολογικό κόστος του εργαζομένου, ενώ σε περίπτωση 50% μείωσης της απασχόλησης το αντίστοιχο όφελος για την επιχείρηση θα είναι 34,1%. Το αντίστοιχο ποσοστό αναπλήρωσης του εισοδήματος του εργαζομένου στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις θα εξακολουθήσει να είναι 92% και 83,5%, αντιστοίχως (καθαρό έπειτα από εισφορές και φόρους), και 100% αναπλήρωση στην περίπτωση που ο εργαζόμενος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.
Πλέον, με την υπό ψήφιση αλλαγή, ένα μέρος από το κόστος του εργοδότη το αναλαμβάνει το Δημόσιο, ενώ παραμένει ακέραιο το όφελος για τον εργαζόμενο.
Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούσαν ότι θα διατεθούν για το πρόγραμμα, από κοινοτικούς και αν καταστεί αναγκαίο και από εθνικούς πόρους, 820 εκατ. ευρώ. Πλέον, ο προϋπολογισμός του προγράμματος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει πως η κυβέρνηση ξεδιπλώνει σταδιακά ένα δυναμικό και εμπροσθοβαρές σχέδιο, το οποίο με κινήσεις όπως η προχθεσινή έξοδος στις αγορές, για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, με χαμηλό επιτόκιο και η έκδοση εντόκων γραμματίων διαφορετικών διαρκειών, με επιτόκιο που διαμορφώνεται στα προ κορωνοϊού επίπεδα, αποκτά μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στην υλοποίησή του.
Να σημειωθεί ότι στις αρχές Ιουνίου υπεγράφη από το υπουργείο Οικονομικών η δανειακή σύμβαση για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE και χορηγήθηκαν οι σχετικές εγγυήσεις προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Σύμφωνα δε με τον κ. Σταϊκούρα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, μέσα και πόρους, ώστε οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην απασχόληση να είναι οι ελάχιστες δυνατές.
Στη δημιουργία επιπλέον κινήτρων για τις επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας τους αναφέρθηκε με τη σειρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι με την κάλυψη του 60% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τον χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται, καθίσταται ελκυστικότερο και ευνοϊκότερο το πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, ώστε να ενταχθούν στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «Συν-Εργασία».