Παρόλο που η πιο εύκολη λύση για τις ζεστές μέρες θα ήταν να παραμείνετε παρέα σε ένα κλειστό, κλιματιζόμενο σπίτι, πιθανότατα ο τετράποδος φίλος σου θα θέλει καθημερινά τη βόλτα του. Πώς λοιπόν θα τον προφυλάξεις από τη ζέστη, ενώ ταυτόχρονα του δίνεις ευκαιρίες για παιχνίδι και εκτόνωση;

Οι παρακάτω συμβουλές συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

1. Δώσε του άφθονο, φρέσκο νερό. Φρόντισε να ανανεώνεις διαρκώς το νερό στο μπολ του, προσθέτοντας αν θέλεις και μερικά παγάκια, που θα κρατήσουν τη θερμοκρασία του νερού χαμηλή για περισσότερες ώρες.

2. Κάνε του δώρο μια πισίνα για σκύλους. Μια φουσκωτή παιδική πισίνα μπορεί επίσης να κάνει μια χαρά τη δουλειά της. Χωρίς να κοστίζει ακριβά, θα του προσφέρει άπειρες ώρες δροσιάς και διασκέδασης. Επιπλέον, θα μετατρέψει το μπάνιο του σκύλου σε παιχνίδι (αρκεί, σε ανύποπτο χρόνο, να προσθέσεις λίγο σαμπουάν…).

3. Ανακάλυψε τη δύναμη του οινοπνεύματος. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, ο σκύλος ιδρώνει μόνο σε ένα μικρό ποσοστό του σώματός του, με αποτέλεσμα να μην εξατμίζεται μαζί με τον ιδρώτα και η θερμότητα. Ακούγεται παράδοξο, όμως το οινόπνευμα, καθώς εξατμίζεται πολύ πιο γρήγορα από το νερό, θα ρίξει αμέσως τη θερμοκρασία του σώματός του όποτε οι συνθήκες το απαιτούν. Απλά μούσκεψε με λίγο οινόπνευμα ένα βαμβάκι και πέρασε με αυτό τα πατουσάκια του. Χρησιμοποίησε, ωστόσο, μικρή ποσότητα οινοπνεύματος, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στην επιδερμίδα του.

4. Ετοίμασέ του μια παγωμένη λιχουδιά. Το ήξερες ότι σε μεγάλα pet shops μπορείς να βρεις παγωμένα επιδόρπια για σκύλους; Εναλλακτικά, φτιάξε τα μόνος σου – στο διαδίκτυο θα βρεις άπειρες τέτοιες συνταγές. Υπάρχει πάντως και μια πιο απλή λύση: να του σερβίρεις αγγουράκι κατευθείαν από το ψυγείο, που είναι δροσερό και πλούσιο σε νερό.

5. Εξασφάλισέ του μια δροσερή επιφάνεια. Τις πιο ζεστές μέρες, φρόντισε να έχει πρόσβαση σε χώρους με δροσερό δάπεδο, για παράδειγμα στα πλακάκια του μπάνιου αλλά και στην μπανιέρα, που ίσως αποφασίσει να κάνει καλοκαιρινό στέκι. Εναλλακτικά, μπορείς να απλώσεις στο δάπεδο μια μεγάλη, νωπή πετσέτα, μετατρέποντάς τη σε κρεβατάκι για το σκύλο σου. Στην αγορά θα βρεις ακόμα και ειδικά δροσιστικά χαλάκια για σκύλους.

6. Φόρεσέ του ένα δροσιστικό κολάρο. Καθώς περιέχει ψυκτικό τζελ, μειώνει αυτόματα τη θερμοκρασία του σώματός του τις μέρες που το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο.

7. Φρόντισε να έχει πάντα σκιά. Αν ο σκύλος σου ζει σε αυλή, πρέπει να έχει όλη την ημέρα κάποιο σημείο με σκιά, διαφορετικά κινδυνεύει ακόμα και από θερμοπληξία. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν δέντρα ή δεν βοηθάει ο προσανατολισμός του σπιτιού, τοποθέτησε κάπου μια μεγάλη ομπρέλα ή μια τέντα.

8. Κούρεψέ τον. Άφησε, ωστόσο, ένα-δύο εκατοστά τριχώματος, που λειτουργούν σαν φυσική μόνωση και προστασία από τον ήλιο. Φρόντισε, επίσης, να βουρτσίζεις συχνά το τρίχωμά του: έτσι, απομακρύνεις τις νεκρές τρίχες και το δέρμα του αναπνέει καλύτερα.

9. Μάθε τι δεν πρέπει να κάνεις. Δεν πρέπει να τον αφήνεις ούτε λεπτό στο αυτοκίνητο ή δεμένο κάτω από τον ήλιο. Απόφυγε επίσης να τον πηγαίνεις βόλτα τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Τέλος, στους περιπάτους σας διάλεξε ένα σκιερό μονοπάτι ή ένα χωματόδρομο, καθώς η καυτή άσφαλτος και το τσιμέντο μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και εγκαύματα στις πατούσες του.

govastileto.gr