Από την ημέρα που το τεστ εγκυμοσύνης σας βγήκε θετικό, έχετε διαβάσει τρεις βιβλιοθήκες με πληροφορίες για την κύηση και τα νεογέννητα. Κι όμως, τη στιγμή που φεύγετε από το μαιευτήριο με το μωράκι σας μέσα στο πορτ μπεμπέ και την ευτυχία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό σας, ενδέχεται να διαπιστώσετε με πανικό πως έχετε μια μακριά λίστα από αναπάντητα ερωτήματα. Όσο και αν φλερτάρετε με την ιδέα να καλέσετε για άλλη μία φορά τον γυναικολόγο σας, η ντροπή σάς σταματάει – άλλωστε, δεν επείγουν εξίσου όλες οι απορίες. Μπορεί να έχετε δίκιο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μένουν και αναπάντητες, έτσι δεν είναι;

Ξέρει ποιοι είμαστε;

Σύμφωνα με έρευνα, τα μωρά αναγνωρίζουν τη φωνή της μαμάς τους ακόμη και πριν γεννηθούν – συγκεκριμένα από τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης! Μετά τη γέννηση, η συχνή σωματική επαφή θα του επιτρέψει να αναγνωρίσει και τον μπαμπά ήδη από την πρώτη εβδομάδα της ζωής του.

Τι πρέπει να κάνω με τον ομφάλιο λώρο;

Όπως σας ενημέρωσαν και στο μαιευτήριο, ο ομφάλιος λώρος θα πέσει μόνος του μέσα σε 5 με 15 ημέρες από τον τοκετό. Σε καμία περίπτωση μην κάνετε οτιδήποτε για να επιταχύνετε τη διαδικασία. Όταν συμβεί, μπορείτε να τον πετάξετε ή να τον κρατήσετε ως αναμνηστικό.

Πόσο καθαρό πρέπει να είναι ένα νεογέννητο;

Μετά τη γέννα, το προσωπικό του νοσοκομείου θα αναλάβει να καθαρίσει ελαφρώς το μωράκι σας με ένα υγρό σφουγγάρι. Όταν το πάρετε στο σπίτι, αποφύγετε το κανονικό μπανάκι μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος και έπειτα περιορίστε το στις δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για να μην ερεθίσετε το ευαίσθητο δερματάκι του.

Είναι όντως απαραίτητο να αποστειρώνω την πιπίλα μετά από κάθε χρήση;

Ναι, δυστυχώς πρέπει. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι αρκεί να τις βράζετε για πέντε λεπτά σε καυτό νερό. Για να μην ασχολείστε διαρκώς με αυτό, προμηθευτείτε αρκετές πιπίλες και μπιμπερό (αν χρησιμοποιείτε). Πριν τα προσφέρετε στο μικρό σας, βεβαιωθείτε ότι έχουν επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Μήπως το κρατάω περισσότερο από όσο πρέπει;

Πολλοί γονείς πέρασαν ολόκληρα χρόνια ανυπομονώντας για τη στιγμή που θα είχαν στην αγκαλιά τους το μωράκι τους, με αποτέλεσμα όταν αυτό επιτέλους συμβαίνει να μην αντέχουν να το αποχωριστούν ούτε λεπτό και να ανησυχούν ότι αυτή η υπερβολή θα καταλήξει να του κάνει κακό. Μπορείτε να ηρεμήσετε. Τα νεογέννητα έχουν ανάγκη από διαρκή φροντίδα και προσοχή. Η σωματική επαφή είναι ο καλύτερος τρόπος να αναπτύξετε έναν ισχυρό δεσμό.

Πότε θα σκληρύνουν τα κόκαλά του;

Είναι μία από τις συχνότερες απορίες των νέων γονιών, καθώς η αίσθηση πως τα οστά του μωρού τους είναι μαλακά τους δημιουργεί την αίσθηση πως είναι ακόμη πιο εύθραυστο από ό,τι πίστευαν. Κατ’ αρχάς, μπορείτε να ηρεμήσετε: Τα νεογέννητα είναι πολύ πιο ανθεκτικά από ό,τι δείχνουν. Εκτός αυτού, μεταξύ των πρώτων 9 με 18 μηνών της ζωής του, τα κόκαλά του θα σκληρύνουν – συμπεριλαμβανομένου και του μαλακού σημείου στο κεφαλάκι του.

Είναι φυσιολογικό που κλαίει τόσο πολύ;

Για αρκετούς μήνες ακόμη το μικρό σας δεν έχει κανέναν άλλο τρόπο να επικοινωνήσει μαζί σας. Συνήθως προσπαθεί να σας πει ότι πεινάει, θέλει προσοχή, χρειάζεται αλλαγή στην πάνα του, είναι κουρασμένο ή αισθάνεται δυσφορία. Αν δεν συμβαίνει κάτι από όλα αυτά, το πιο πιθανό είναι ότι υποφέρει από κολικούς. Ωστόσο, αν το κλάμα του σας ανησυχεί πραγματικά, μην διστάσετε να ρωτήσετε τον παιδίατρό σας!

Υπάρχει περίπτωση να τρώει περισσότερο από ό,τι πρέπει;

Τα μωρά δεν σταματάνε πάντα να τρώνε όταν χορτάσουν. Αυτό συμβαίνει συνήθως στην περίπτωση που θηλάζουν και η ροή του γάλακτος της μητέρας είναι μεγαλύτερη από ό,τι μπορεί να διαχειριστεί το νεογέννητο. Αν το μικρό σας παίρνει πολύ γρήγορα βάρος, ρεύεται πολύ, έχει πολλά αέρια και δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή μοιάζει συχνά εκνευρισμένο, ενδέχεται να του συμβαίνει ακριβώς αυτό.

Ζεσταίνεται; Κρυώνει; Είναι εντάξει;

Δεν μπορεί να σας το πει, όμως είναι αρκετά εύκολο να το ελέγξετε. Ακουμπήστε το πίσω μέρος του λαιμού του για να δείτε αν ιδρώνει ή αν είναι πιο δροσερό από ό,τι θα έπρεπε. Τα κατακόκκινα μαγουλάκια είναι άλλο ένα δείγμα ότι το μικρό σας έχει παραζεσταθεί.

Πηγή