Η απο-παγκοσμιοποίηση προχωρεί και εξελίσσεται με βήματα σταθερά και αποφασιστικά. Στις ΗΠΑ ο Λευκός Οίκος αλλά και το Κογκρέσο, με διακομματική μάλιστα συναίνεση, μελετούν κίνητρα για να ωθήσουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις να κόψουν τους δεσμούς με τους κινέζους προμηθευτές τους. Ταυτόχρονα η αγορά του Nasdaq φέρεται να μεθοδεύει τον αποκλεισμό κινεζικών επιχειρήσεων.

Από την άλλη πλευρά, το Πεκίνο καλεί τις εγχώριες επιχειρήσεις να λάβουν τα μέτρα τους και να αυξήσουν τα αποθέματά τους για να αντιμετωπίσουν τον επικείμενο αποκλεισμό τους από την παγκοσμιοποιημένη εφοδιαστική αλυσίδα.

Τα κίνητρα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που επεξεργάζονται αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, βουλευτές και γερουσιαστές περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις, επιδοτήσεις και μεταρρυθμίσεις του νομοθετικού πλαισίου που θα αποθαρρύνουν τη συνεργασία με κινέζους προμηθευτές.

Δημιουργία νέου ταμείου

Το Reuters επικαλούμενο πληροφορίες από πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, από επιχειρηματικά στελέχη και μέλη του Κογκρέσου υποστηρίζει ότι οι συζητήσεις προς την κατεύθυνση της αποκοπής του κινεζικού κρίκου από την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Μελετάται μάλιστα, σημειώνει το πρακτορείο, η δημιουργία ενός «Ταμείου Επαναπατρισμού» που θα έχει ως «προίκα» αρχικά 25 δισ. δολάρια.

Στόχος είναι η ενθάρρυνση των αμερικανικών επιχειρήσεων να αναθεωρήσουν τις σχέσεις τους με την Κίνα, κάτι εξάλλου που από την αρχή της θητείας του επιδιώκει αναφανδόν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Αμυνα, φάρμακα και τρόφιμα

Η πανδημία του κορωνοϊού ανανέωσε τον ενθουσιασμό στον Λευκό Οίκο για την απεξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό ιατροφαρμακευτικού υλικού και τροφίμων. Μαζί με τον αμυντικό τομέα, θα είναι οι κλάδοι από τους οποίους θα ξεκινήσει η «απεξάρτηση», εκ μέρους μόνο των ΗΠΑ προσώρας – διότι η μόχλευση κεφαλαίων, συνεργασιών και εμπορικών οδών είναι τέτοια σε παγκόσμιο επίπεδο που δεν είναι δυνατόν να μην επηρεαστούν οι εμπορικές σχέσεις των ευρωπαϊκών ή άλλων χωρών με την Κίνα.

«Στόχος είναι να παράγει η Αμερική ό,τι χρειάζεται μόνη της και στη συνέχεια να το εξάγει στον υπόλοιπο κόσμο, κι αυτό περιλαμβάνει και τα φάρμακα» εξήγησε προ ολίγων ημερών ο Τραμπ. Και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο η κινεζική απεξάρτηση αποτελεί μέριμνα διακομματική. Τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί επεξεργάζονται μέτρα για τον περιορισμό των κινεζικών εισαγωγών, που αντιστοιχούσαν το 2019 στο 18% των συνολικών εισαγωγών στις ΗΠΑ.

Φρένο και από Nasdaq

Πηγές που επικαλείται εξάλλου το Reuters θέλουν την αγορά του Nasdaq να υιοθετεί αυστηρότερους κανόνες για την εισαγωγή σε αυτήν ξένων εταιρειών. «Θα τεθεί κατώτατο όριο 25 δισ. δολαρίων για τις δημόσιες προσφορές και, αν και δεν γίνεται λόγος για κινεζικές εταιρείες στο νομοθέτημα που ετοιμάζεται, αξιωματούχοι παραδέχονται ότι βασική επιδίωξη είναι να αποκλειστούν οι κινεζικές εταιρείες, τουλάχιστον οι μικρές» αναφέρει το πρακτορείο.

Στις μεθοδεύσεις αυτές της Ουάσιγκτον το Πεκίνο αντιδρά λαμβάνοντας τα μέτρα του. Εν προκειμένω, υπό τον φόβο ενός νέου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού ζήτησε από τις επιχειρήσεις εισαγωγής, εμπορίας και επεξεργασίας τροφίμων να αυξήσουν τα διαθέσιμά τους κυρίως σε σιτηρά και σε ελαιούχους σπόρους, όπως είναι η σόγια και το καλαμπόκι. «Υπάρχει η πιθανότητα να κοπεί η αλυσίδα εφοδιασμού με βασικά είδη διατροφής. Μπορεί, για παράδειγμα, να κλείσει ένα λιμάνι προέλευσης ή προορισμού τροφίμων» εξήγησε αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Παραιτείται από τη SoftBank και ο Τζακ Μα

Η αποπαγκοσμιοποίηση επικρατεί και εμβληματικοί μάνατζερ που αποτέλεσαν τα πρότυπα της ασιατικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας αποσύρονται με… μικρά βηματάκια για να εστιάσουν τις δραστηριότητές τους στο φιλανθρωπικό τους έργο. Μετά τον αποσυρθέντα τον περασμένο Σεπτέμβριο ιάπωνα ιδρυτή της SoftBank Μασαγιόσι Σον, την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της ιαπωνικής εταιρείας ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο Κινέζος Τζακ Μα (φωτογραφία), συνιδρυτής της μεγαλύτερης ασιατικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου, Alibaba. Και δεν είναι ότι τους πήραν τα χρόνια: ο Σον είναι 63 ετών, ενώ ο Μα, που παρεμπιπτόντως είναι το πλουσιότερο μέλος Κομμουνιστικού Κόμματος (του κινεζικού) στον κόσμο με περιουσία άνω των 40 δισ. δολαρίων, θα κλείσει τα 56 το φθινόπωρο.

Η Huawei οδηγείται σε τεχνολογική ασφυξία και μαρασμό

Από την αρχή της διακυβέρνησης Τραμπ η γιγαντιαία κινεζική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Huawei μπήκε στη δίνη του εμπορικού κυκλώνα που οδηγεί τάχιστα σε έναν νέο γενικευμένο (οικονομικό, εμπορικό αλλά και στρατιωτικό) ψυχρό πόλεμο τις υπερδυνάμεις του 21ου αιώνα ΗΠΑ και Κίνα και στη διαμόρφωση «σφαιρών επιρροής» από την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

Τις τελευταίες ημέρες οι ΗΠΑ επικαλούμενες απειλή για την εθνική τους ασφάλεια επρόκειτο να αποφασίσουν την Παρασκευή την απαγόρευση στους κατασκευαστές ημιαγωγών που χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία και λογισμικό να πραγματοποιούν εξαγωγές με αποδέκτη τη Huawei. Η κινεζική εταιρεία είναι η δεύτερη σε πωλήσεις κατασκευάστρια έξυπνων κινητών τηλεφώνων στον κόσμο. Η νέα αμερικανική νομοθεσία, που θα εφαρμοστεί σε 120 ημέρες προκειμένου να μην προκληθούν τεράστιες αναταράξεις στην αγορά, θέτει ζωτικά προβλήματα λειτουργίας στη Huawei, δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον απειλεί με κυρώσεις και ξένες εταιρείες (βρετανικές, γερμανικές, ιαπωνικές) που θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την κινεζική.

«Η ζωή της Huawei γίνεται πολύ πιο δύσκολη. Οι πωλήσεις της εταιρείας εκτός Κίνας έχουν ήδη μειωθεί κατά 35% και τώρα τα νέα μοντέλα της εταιρείας δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν διάφορες εφαρμογές για κινητές συσκευές της Google, όπως είναι οι χάρτες ή το Google Pay» σημειώνει ο αρθρογράφος του BBC Κρις Φοξ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας διαμαρτυρήθηκε έντονα για την πολιτική των ΗΠΑ έναντι των κινεζικών επιχειρήσεων, όπως η Huawei, και για τις «αδικαιολόγητες πιέσεις» που ασκεί η Ουάσιγκτον προς αυτές. Η κινεζική εφημερίδα «Global Times» επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές θεωρεί ότι και το Πεκίνο πρόκειται να καταρτίσει «μαύρη λίστα» με αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως η Apple, η Cisco Systems και η Qualcomm. «Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα αντίμετρα για να προασπίσει τα νόμιμα συμφέροντα των επιχειρήσεών της» γράφει χαρακτηριστικά.

Πηγή