Σε πλήρη ισχύ τίθεται η νέα δέσμη μέτρων για την προστασία των εργαζoμένων και τη στήριξη των θέσεων εργασίας εν μέσω του δεύτερου κύματος εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, με αιχμή την επέκταση των αναστολών συμβάσεων και του προγράμματος «Συν-Εργασία». Βέβαια, το νέο πακέτο περιλαμβάνει και νέα μέτρα ενόψει της επιστροφής όλων των εργαζομένων στις δουλειές τους και του ανοίγματος των σχολείων, όπως η αναπλήρωση του χρόνου εργασίας λόγω καραντίνας αλλά και η ειδική άδεια γονέων λόγω νόσησης του παιδιού τους από COVID-19.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και αναμένεται να νομοθετηθούν άμεσα περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Επεκτείνεται το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), οι αναστολές επεκτάθηκαν χρονικά ώστε να καλύψουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο σε επιχειρήσεις επισιτισμού, πολιτισμού, αθλητισμού καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ.

2. Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «Συν-Εργασία» μέχρι το τέλος του χρόνου. Να σημειωθεί εδώ ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, παρά τις συνεχείς βελτιώσεις, δεν παρουσιάζει την αναμενόμενη ανταπόκριση. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούνιο εντάχθηκαν στον μηχανισμό μειωμένου ωραρίου και επιδότησης μέρους του «χαμένου» μισθού μόλις 3.400 επιχειρήσεις και 32.000 εργαζόμενοι, ενώ τον Ιούλιο 5.501 επιχειρήσεις και 48.507 εργαζόμενοι. Οπως μάλιστα επισημαίνουν οι ειδικοί, όσο το πρόγραμμα «τρέχει» παράλληλα με τις αναστολές συμβάσεων, η τύχη του θα είναι περιορισμένη, καθώς οι εργοδότες επιλέγουν να θέτουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή σύμβασης και να μην εργάζονται καθόλου, παρά σε μειωμένο ωράριο. Και επισημαίνουν το ενδεχόμενο μεγάλης έκρηξης των απολύσεων όταν το κράτος θα σταματήσει να καταβάλλει τα 534 ευρώ. 

3. Δίνεται παράταση για δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας θα λάβουν για επιπλέον δύο μήνες συνολικά έως και 798,5 ευρώ (έως 399,25 μηνιαίως), προσαυξανόμενα κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Αντιστοίχως, δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων θα λάβουν για τους δύο μήνες μετά τη λήξη του κανονικού δικαιώματος έως 720 ευρώ, ενώ, τέλος, δικαιούχοι μακροχρόνιας ανεργίας θα λάβουν έως 400 ευρώ συνολικά, δύο μήνες μετά τη λήξη του δικαιώματός τους.

4. Διευκολύνεται η χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας στους εποχικά εργαζομένους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50.

5. Παρατείνεται το πλαίσιο της τηλεργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης θα μπορεί να θέτει σε εξ αποστάσεως εργασία τους εργαζομένους του, με διευθυντικό δικαίωμα, έως το τέλος του χρόνου.

6. Θεσμοθετείται οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

7. Δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζομένου λόγω καραντίνας. Το διάστημα θα είναι πληρωτέο και ασφαλιστέο και ο εργαζόμενος θα καλείται σε δεύτερο χρόνο να καλύψει τις ημέρες απουσίας του.

8. Θεσμοθετείται νέα ειδική άδεια των γονέων λόγω νόσησης των παιδιών τους από τον κορωνοϊό. Και σε αυτή την περίπτωση, κράτος και εργοδότης θα καλύπτουν τις μέρες απουσίας κατά τα πρότυπα της ασθένειας.

kathimerini.gr