Περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα δείχνουν τα στοιχεία της τακτικής έρευνας που διενεργεί η IHS Markit. Τον Δεκέμβριο συνεχίστηκε η μείωση της παραγωγής και των παραγγελιών, καθώς η ασθενής ζήτηση και τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των παραγωγικών επιχειρήσεων.

 Παράλληλα όμως ενισχύθηκε η αισιοδοξία ως προς την εξέλιξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Οι ελπίδες ότι θα λήξει η πανδημία και τα θετικά νέα για την εύρεση του εμβολίου ενίσχυσαν τις προοπτικές των εταιρειών του μεταποιητικού τομέα, καθώς ο βαθμός εμπιστοσύνης αυξήθηκε.

Ο κύριος Δείκτης PMI (Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα -Purchasing Managers’ Index) έκλεισε στις 46.9 μονάδες τον Δεκέμβριο, αντανακλώντας  την συνεχιζόμενη  – με επιβραδυνόμενους ρυθμούς –  επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα.

Ο ΡΜΙ είναι σύνθετος δείκτης της απόδοσης της μεταποιητικής οικονομίας. Συντίθεται από επιμέρους δείκτες σχετικά με τις νέες παραγγελίες, την παραγωγή, την απασχόληση, τον χρόνο παράδοσης προμηθειών και τα αποθέματα προμηθειών. Οι 50 μονάδες του είναι το σημείο μηδενικής μεταβολής. Οταν διαμορφώνεται πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει συνολική βελτίωση των συνθηκών, ενώ κάτω από τις 50 δείχνει επιδείνωση.

sofokleousin.gr


Πηγή