«Φουσκωμένοι» θα είναι στο τέλος του μήνα οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δικαιούχων 21 τουλάχιστον διαφορετικών επιδομάτων, τα οποία χορηγούν ο e-ΕΦΚΑ, ο ΟΠΕΚΑ και η ΔΥΠΑ.

Τα πλέον εμβληματικά εξ’ αυτών είναι η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γέννας, όπως και αυτά της ανεργίας, «εργασίας», πρακτικής άσκησης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.

Ο λόγος που τα ποσά των ενισχύσεων θα είναι αυξημένα οφείλεται από την μια στην αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και από την άλλη σε μεμονωμένες αποφάσεις για αυξήσεις. 

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μάλιστα, τα ποσά των αναπροσαρμογών που προκύπτουν προσεγγίζουν ακόμη και τα 50 ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα δοθούν αναδρομικά. Όλες οι εν λόγω καταβολές θα γίνουν μέσα στον τρέχοντα μήνα, κάτι που θα φανεί στους «φουσκωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων των συγκεκριμένων επιδομάτων.

Ποιοι δικαιούχοι επιδομάτων θα λάβουν και αναδρομικά

«Αυτόματα» χωρίς να απαιτείται αίτηση θα χορηγηθούν αναδρομικά ποσά ως και 1.500 ευρώ, εντός του τρέχοντος μήνα  σε χιλιάδες γυναίκες που απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και μετά. Τα χρήματα αυτά θα τα λάβουν όσες μητέρες υπέβαλλαν αίτηση μέσα σε αυτό το διάστημα για το επίδομα γέννας.

Η καταβολή του εν λόγω επιδόματος με τα νέα -και  αναπροσαρμοσμένα σε υψηλότερο επίπεδο- ποσά θα ξεκινήσει από αυτό τον μήνα.

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης καταβάλλεται στους δικαιούχους χωρίς αυτοί να υποβάλλουν νέα αίτηση ή να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ως εξής:

α) στους δικαιούχους, οι οποίοι έχουν λάβει το πλήρες ποσό του επιδόματος γέννησης, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται εφάπαξ τον μήνα Απρίλιο 2024,

β) στους δικαιούχους, των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή και των δύο (2) δόσεων του επιδόματος, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται με την καταβολή της δεύτερης δόσης.

«Φουσκώνει» και χορηγείται αναδρομικά και το επίδομα μητρότητας

«Φουσκωμένο» θα χορηγηθεί και το επίδομα μητρότητας από τον Απρίλιο και μετά σε σχέση με τα ποσά που χορηγούνται σήμερα, ενώ θα αποδοθεί και σε διευρυμένο αριθμό δικαιούχων.

Tα ποσά θα αυξηθούν μετά και από την αντίστοιχη αύξηση του κατώτατου μισθού, από τα 780 στα 830 ευρώ.

Αναδρομικά ποσά που αγγίζουν ακόμη και τα 4.680 ευρώ και τα οποία προκύπτουν από τις αλλαγές που έγιναν στο επίδομα μητρότητας, μπορούν να διεκδικήσουν και όσες έγιναν μητέρες μετά τον Σεπτέμβριο του ’23.

Πέρα από όσες ήδη είχαν δικαίωμα στην εν λόγω ενίσχυση, μητέρες που είναι ελεύθερες επαγγελματίες- αυτοαπασχολούμενες, αλλά και αγρότισσες, εφόσον γέννησαν από τον Σεπτέμβριο του ’23 και έπειτα θα έχουν δικαίωμα να λάβουν την ειδική παροχή μητρότητας.

Ποια επιδόματα αυξάνονται λόγω κατώτατου μισθού

Κάθε αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει και μια σειρά από άλλα επιδόματα που συνδέονται με αυτόν. Έτσι, η αναπροσαρμογή των αποδοχών θα συμπαρασύρει και δεκάδες επιδόματα της Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ), του ΟΠΕΚΑ, τα οποία και θα αυξηθούν σε αντίστοιχο ποσοστό με εκείνο που ορίστηκε για τον κατώτατο μισθό.

Ποια είναι όμως εκείνα τα επιδόματα που συνδέονται με τις κατώτατες αποδοχές και θα αυξηθούν και εκείνα από τα τέλη του μήνα;

Εκτός του επιδόματος ανεργίας που επίσης θα αναπροσαρμοστεί (αν και «πιλοτικά» ενεργοποιείται το νέο «μοντέλο» καταβολής του, το οποίο θα εξαρτάται από τον μισθό του κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά) υπάρχουν και οι εξής ενισχύσεις, οι οποίες επηρεάζονται:

  • Επίδομα γονικής αδείας: Επίσης πρόκειται για ποσό που είναι ίδιο με αυτό του κατώτατου μισθού
  • Βοήθημα λήξης ανεργίας: Ισοδυναμεί με 13 ημερήσια επιδόματα
  • Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα
  • Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα
  • Επίσχεσηςεργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα
  • Αφερεγγυότητας εργοδότη: Έως 3 μισθοί
  • Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατ. Ημερομισθίων
  • Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατ. Ημερομισθίων
  • Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατ. Ημερομισθίων άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγικής ζώνης): το 70% των 35 κατ. Ημερομισθίων
  • Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας
  • Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας
  • Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. Ημερομισθίου
  • Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού
  • Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός
  • Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο
  • Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού
  • Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς.

enikonomia.gr