Τελικά, είναι γεγονός. Αν κάτι μας έλειψε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη φάση του πλήρους lockdown, αυτό ήταν μια επίσκεψη στα κομμωτήρια και στα κουρεία. Το επιβεβαιώνουν περίτρανα τα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στους επιμέρους κλάδους, που δείχνουν ότι τον Μάιο σπεύσαμε μαζικά να αναπληρώσουμε ό,τι χάσαμε τον Απρίλιο σε όρους προσωπικής περιποίησης. Ετσι, ενώ τον Απρίλιο ο ηλεκτρονικός τζίρος κομμωτηρίων και κουρείων είχε σχεδόν μηδενιστεί σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, καθώς τα καταστήματα ήταν κλειστά, τον Μάιο ήταν υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο μήνα του 2019, με την αύξηση να φτάνει το 125%.

Τραπεζικές συναλλαγές

Η εικόνα προκύπτει από τα στοιχεία των τραπεζικών συναλλαγών που συγκεντρώνονται με ανώνυμο τρόπο, ώστε να τηρούνται οι κανόνες των προσωπικών δεδομένων. Είναι χρήσιμα σε αυτή τη δύσκολη εποχή, που απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις, καθώς δίνουν μία εικόνα της οικονομίας νωρίτερα από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τα στοιχεία δεν είναι προφανώς οριστικά, καθώς ο Μάιος δεν έχει καν τελειώσει, αλλά δίνουν μια εικόνα του πώς κινήθηκε η αγορά, καθώς άνοιγε σταδιακά. Επίσης, πρόκειται μόνο για ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι οποίες προφανώς είναι αυξημένες στην εποχή του κορωνοϊού, έναντι της χρήσης μετρητών. Επομένως, η αύξηση ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν σημαίνει υποχρεωτικά και αντίστοιχη αύξηση συνολικού τζίρου σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.  Ωστόσο, η σύγκριση Απριλίου – Μαΐου δείχνει πού στράφηκε το καταναλωτικό μας ενδιαφέρον, όταν τα καταστήματα άρχισαν να σηκώνουν ρολά. Στους μεγάλους κερδισμένους του Μαΐου, λοιπόν, με βάση τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, εμφανίζονται και τα καταστήματα ραπτικής και επιδιορθώσεων. Ο τζίρος τους αυξήθηκε κατά 105% τον Μάιο, έχοντας πέσει κατά 40% περίπου τον Απρίλιο.

Χρυσές δουλειές έκαναν τον Μάιο και τα καταστήματα επισκευών ηλεκτρονικών, αφού το «μένουμε σπίτι» αύξησε κατακόρυφα τη χρήση των σχετικών συσκευών. Ο ηλεκτρονικός τζίρος των καταστημάτων έφτασε το 70% έναντι πτώσης 10% τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, ίσως για τον ίδιο λόγο, επειδή «μείναμε σπίτι» και το σπίτι ευνοεί την ανάγνωση, τον Μάιο είδαν άνθηση τα βιβλιοπωλεία. Ο ηλεκτρονικός τζίρος των βιβλιοπωλείων αυξήθηκε κατά 55% περίπου, σε σύγκριση πάντα με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι πτώσης κατά το ίδιο ποσοστό τον προηγούμενο μήνα.

Φυσικά, περιζήτητοι ήταν και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το software, που είδαν αύξηση 40% τον Μάιο, έναντι πτώσης 17% τον Απρίλιο.

Το σπίτι φέρνει επίσης, όπως φαίνεται, στην επιφάνεια τον «μάστορα» μέσα μας και έτσι τα  καταστήματα εργαλείων είδαν τον τζίρο τους να αυξάνεται κατά  65% τον Μάιο, έναντι πτώσης 15% τον προηγούμενο μήνα.

Οδοντίατροι

Εκτός από την προσωπική περιποίηση, την περίοδο της καραντίνας μας έλειψε και η ιατρική φροντίδα και δη η οδοντιατρική, όπως δείχνουν  τα στοιχεία. Ετσι, οι οδοντίατροι και οι ορθοδοντικοί, που είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται κατά 80% τον Απρίλιο, έχουν μέχρι στιγμής τον Μάιο αύξηση 40%.

Μας έλειψαν επίσης τα καθαριστήρια των οποίων ο ηλεκτρονικός τζίρος αυξήθηκε κατά 55%, ύστερα από πτώση 20%. Οι επισκευές κλιματιστικών και ψυγείων αυξήθηκαν κατά 40%, έπειτα από πτώση 30% τον Απρίλιο.

Μεγάλη αύξηση του ηλεκτρονικού τους τζίρου είδαν τον Μάιο και οι σταθμοί διοδίων. Ενώ τον Απρίλιο ήταν στάσιμος, τον Μάιο αυξήθηκε κατά 42%. Προφανώς γιατί γυρίζαμε σιγά σιγά στις δουλειές μας.

kathimerini.gr