Η καρδιολογία έχει δεχθεί ως μεγάλο «δώρο» την ψηφιακή τεχνολογία και τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς η εισαγωγή τους στη συγκεκριμένη επιστήμη συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση και στην καλύτερη αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και στη μείωση έως και 50% των επανεισαγωγών στο νοσοκομείο.
Σήμερα υπάρχουν εφαρμογές για smartphones που όχι μόνο υπενθυμίζουν στον ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια να πάρει τα φάρμακά του, αλλά τον βοηθούν να αναγνωρίσει τις ενδείξεις που αποτελούν πρόαγγελο επιδείνωσης της κατάστασής του, ώστε να απευθυνθεί στον γιατρό. Εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύχθηκε στη Γ’ Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, μπορεί να αναλύσει τμήματα καρδιογραφήματος και να προβλέψει την πιθανότητα να πάθει ο ασθενής κολπική μαρμαρυγή.
Μάλιστα, η εφαρμογή αυτή περιλαμβάνεται ανάμεσα στις πέντε καλύτερες οι οποίες θα είναι υποψήφιες προς βράβευση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρρυθμιών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στη Βιέννη.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή την έναρξη των εργασιών των Πανελληνίων Σεμιναρίων των Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής καρδιολογίας και διευθυντής της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, Βασίλης Βασιλικός , τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί παγκοσμίως πολλές εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας με σκοπό τη βελτίωση της σχέσης του ασθενούς με τον γιατρό του ή με το σύστημα υγείας. Επίσης, μέσω των εφαρμογών αυτών μπορούν να δοθούν στον ασθενή οι πρώτες πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνει αλλά και να τον εκπαιδεύσουν σε αυτά που πρέπει να κάνει.
«Η πιο συχνή αιτία εισαγωγής απορρυθμισμένων ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια είναι το ότι δεν παίρνουν τα φάρμακά τους. Σκεφτείτε έναν ασθενή 70 χρόνων που πρέπει να παίρνει 18 χάπια την ημέρα για το σάκχαρο, για τη χοληστερίνη, για την καρδιά κλπ. Στη Γ’ Πανεπιστημιακή Κλινική έχουμε φτιάξει μία τέτοια εφαρμογή για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Η εφαρμογή αυτή, μέσω κινητού, υπενθυμίζει στον ασθενή τι πρέπει να κάνει καθημερινά. Του θυμίζει να παίρνει τα φάρμακά του και επίσης έχει έναν έξυπνο αλγόριθμο που του υπενθυμίζει τα σημεία τα οποία αποτελούν τους προάγγελους επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας. Η συγκεκριμένη εφαρμογή βρίσκεται στην φάση της κλινικής αξιολόγησης», επισήμανε ο κ. Βασιλικός.
Παράλληλα, ανέφερε ότι με τέτοιου είδους εφαρμογές μπορούν να μειωθούν έως και κατά 50% οι επανεισαγωγές στο νοσοκομείο, τονίζοντας παράλληλα «ότι κάθε ημέρα νοσηλείας στο νοσοκομείο κοστίζει 230 ευρώ ενώ το ημερήσιο κόστος νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ανέρχεται 1.200 ευρώ».
Ο κ. Βασιλικός ανέφερε ακόμη ότι η Γ’ Καρδιολογική Κλινική, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Πληροφορικής του ΑΠΘ, έχει δημιουργήσει και μια εφαρμογή η οποία, με αλγόριθμο που αναλύει ένα κομμάτι του καρδιογραφήματος του ασθενούς και με μία πολυσύνθετη μαθηματική ανάλυση που βασίζεται σε δεδομένα Τεχνητής Νοημοσύνης, μπορεί να προβλέψει κατά πόσο αυτός ο ασθενής θα πάθει κολπική μαρμαρυγή ή όχι.
«Η κολπική μαρμαρυγή σήμερα είναι μία μάστιγα για την κοινωνία μας και είναι μία αρρυθμία η οποία σχετίζεται με αυξημένη θνητότητα , εγκεφαλικά επεισόδια κλπ και καταστρέφει την ποιότητα ζωής. Η εφαρμογή αυτή έχει επιλεγεί στις πέντε καλύτερες προς βράβευση στο επερχόμενο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρρυθμιών που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στη Βιέννη», επισήμανε ο κ. Βασιλικός.