Μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο αποκαλύφθηκε ο διχασμός του οικονομικού επιτελείου σχετικά με το κούρεμα κατά 50% της επιστροφής των ποσών που έλαβαν από το κράτος πληττόμενες επιχειρήσεις στις τρείς πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Οι τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Άδωνι Γεωργιάδη και του Θοδωρή Σκυλακάκη με διαφορά μιάς μέρας εξωτερίκευσαν τη διάσταση απόψεων, εμφανίζοντας ξεκάθαρα τις δύο γραμμές, που υφίστανται στο οικονομικό επιτελείο για το θέμα.
Η μία γραμμή κυβερνητικών στελεχών, που εκφράζει ο υπουργός Ανάπττυξης θέλει να χαρίζεται οριζόντια το μισό των φθηνών κρατικών δανείων που δόθηκαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές 1,2 και 3. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνέντευξή του προ καιρού ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι «είναι λογικό αίτημα να μην επιστραφεί ένα μεγάλο ποσοστό».
Από την άλλη πλευρά κύριος εκφραστής της σκληρής γραμμής είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εκτιμά ότι το δοκιμαζόμενο κρατικό ταμείο δεν μπορεί να αντέξει το χάρισμα περίπου 1,7 δισ ευρώ (σ.σ. στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν συνολικά καταβληθεί 3,369 δισ. ευρώ). Στο πνεύμα αυτό θεωρεί ότι οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να είναι στοχευμένες, σε επιχειρήσεις με μεγάλη και συνεχόμενη πτώση τζίρου.
Τη σκληρή γραμμή ενισχύει η στάση των δανειστών, που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να δεχθούν οριζόντιο κούρεμα. Σημειώνεται ότι οι θεσμοί έκαναν αισθητή την παρουσία τους (σ.σ. η χώρα παραμένει σε αυστηρή εποπτεία) πριν τα Χριστούγεννα με βέτο στη ρύθμιση των χρεών στους δήμους σε 120 δόσεις, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να την πάρει πίσω ενώ ήταν προς ψήφιση στη Βουλή.
Γεωργιάδης VS Σκυλακάκης
Ιδού το …debate A. Γεωργιάδη- Θ. Σκυλακάκη το Σαββατοκύριακο για τις τρείς πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής:
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Α. Γεωργιάδης, τόνισε: «ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει από τη Βουλή ότι θα δούμε σε ποιο ποσοστό και σε ποιους δε θα είναι επιστρεπτέα η προκαταβολή. Εγώ είμαι υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας και να πληρώνει ο κόσμος τα χρέη του, αλλά είναι διαφορετικό να πιέσεις κάποιον για χρέη, για τα οποία ευθύνεται, αλλά έχει στοιχεία ανηθικότητας να τον πιέσεις να πληρώνει χρέη για τα οποία δεν ευθύνεται».
Πρόσθεσε δε ότι «όταν έχεις κλειστή την οικονομία, όταν εφαρμόζεις μέτρα καραντίνας, όταν στον άλλον δεν επιτρέπεις να ασκήσει ανεμπόδιστα την επαγγελματική του δραστηριότητα, όταν του πεις να πληρώσει αυτή τη στιγμή όλα του τα χρέη είναι και παράλογο και ανήθικο».
Από την πλευρά του ο Θοδωρής Σκυλακάκης, σχολιάζοντας στο Mega τα σενάρια να μην ζητηθεί πίσω το 50% των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, δήλωσε: «Το πώς θα χειριστούμε αυτό το θέμα είναι νωρίς για να το πούμε», είπε, συμπληρώνοντας πάντως πως «θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη εξατομίκευση σε αυτήν την υπόθεση. Δηλαδή θα έχουμε με πολύ πιο προσεκτικό τρόπο την εικόνα των επιχειρήσεων πριν αποφασίσουμε ποιες και πώς θα βοηθήσουμε με αυτό το εργαλείο».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ορίζοντας της κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων είναι ο ορίζοντας της πανδημίας. «Όσο υπάρχουν περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να έχουμε μέτρα στήριξης όσων πλήττονται» είπε, προσθέτοντας, πως όταν θα τελειώσει η πανδημία τα μέτρα της εξόδου θα είναι διαφορετικά από αυτά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της.
Υπενθυμίζεται ότι τα «κρατικά δάνεια» έχουν άτοκη περίοδο χάριτος έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων, ενώ, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το οφειλόμενο ποσό αποπληρώνεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις, με χαμηλό επιτόκιο, 0,83%.
Πηγή