Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη κατέγραψε μια απρόσμενη επιστροφή στην ανάπτυξη αυτό τον μήνα καθώς τα εργοστάσια αύξησαν την παραγωγή με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 23 ετών, αντισταθμίζοντας τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση στον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών της ευρωζώνης, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα.
Ωστόσο με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να πλήττεται από τρίτο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού και νέα μέτρα lockdown, καθώς και την αργή ροή του εμβολιασμού στην περιοχή, τα τελικά στοιχεία της έρευνας και τα στοιχεία του Απριλίου ίσως να είναι πιο υποτονικά.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για την ευρωζώνη της IHS Markit, που αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας της, ανέκαμψε πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, στις 52,5 μονάδες τον Μάρτιο από τις 48,8 τον Φεβρουάριο, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018. Ακόμα και ο πιο αισιόδοξος οικονομολόγος σε έρευνα του έρευνα του Reuters ανέμενε άνοδο στις 51,0 μονάδες, ενώ η ενδιάμεση πρόβλεψη ήταν για 49,1 μονάδες.
«Οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί, ωστόσο, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων της COVID-19 και νέων μέτρων lockdown», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit. «Ο κλάδος υπηρεσιών παραμένει το αδύναμο σημείο της οικονομίας, αλλά ακόμα και εδώ ο ρυθμός μείωσης μετριάστηκε τον Μάρτιο καθώς οι εταιρίες επωφελήθηκαν από την ανοδική πορεία του μεταποιητικού τομέα, οι πελάτες προσαρμόστηκαν στην καθημερινότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι προοπτικές παρέμειναν σχετικά αισιόδοξες».
Ο προκαταρκτικός δείκτης PMI που καλύπτει τον τομέα υπηρεσιών αυξήθηκε στις 48,8 μονάδες από τις 45,7 του Φεβρουαρίου, παραμένοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων αλλά καταγράφοντας την υψηλότερή του τιμή από τον Αύγουστο ενώ διαμορφώθηκε αρκετά υψηλοτέρα από την ενδιάμεση πρόβλεψη των οικονομολόγων για 46,0 μονάδες.
Η μεγάλη αύξηση στο κόστος εισροών οδήγησε τις εταιρίες υπηρεσιών να αυξήσουν τις τιμές τους για πρώτη φορά και εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Ο δείκτης τιμών παραγωγής αυξήθηκε στις 50,8 από τις 48,1 μονάδες.
Η εύρωστη ζήτηση για προϊόντα μεταποίησης βοήθησε τον δείκτη PMI για τη μεταποιητική δραστηριότητα να καταγράψει άλμα στις 62,4 μονάδες από τις 57,9, που είναι η υψηλότερη τιμή από τότε που ξεκίνησε η σχετική έρευνα τον Ιούνιο του 1997 και ξεπερνά κατά πολύ όλες τις προβλέψεις των οικονομολόγων στην έρευνα του Reuters που ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 57,7 μονάδες.
Ο δείκτης παραγωγής κατέγραψε επίσης άλμα στις 63,0 από τις 57,6 μονάδες.
Η άνοδος στη μεταποίηση ήταν κυρίως αποτέλεσμα της αύξησης-ρεκόρ της εργοστασιακής παραγωγής στη Γερμανία, σε συνδυασμό με την ταχύτερη αύξηση της παραγωγής από τον Ιανουάριο του 2018 στη Γαλλία και στην περιοχή συνολικά, όπως σημείωσε η IHS Markit.
Αυτό το άλμα στην παραγωγή καταγράφεται ενώ τα εργοστάσια στην ευρωζώνη προσπαθούν να καλύψουν την ισχυρή ζήτηση –επίσης στο υψηλότερο επίπεδο με βάση τα δεδομένα της έρευνας– με τον δείκτη νέων παραγγελιών να διαμορφώνεται στις 64,2 από τις 57,8 μονάδες του Φεβρουαρίου.
Στο μεταξύ, οι ελπίδες ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού θα ‘ανεβάσει’ ταχύτητα και θα επιτρέψει την επιστροφή σε κάποιου είδους ομαλότητα διατηρούσαν σε υψηλά επίπεδα την αισιοδοξία. Ο σύνθετος δείκτης μελλοντικής παραγωγής υποχώρησε οριακά από το υψηλό τριών ετών του Φεβρουαρίου των 67,0 μονάδων στο επίπεδο των 66,8.
Πηγή