23 ημέρες διήρκεσε το άτυπο «μεμοράντουμ» των σεισμών. Τόσο άντεξε η Τουρκία χωρίς να εκδηλώσει την προκλητικότητα της σε βάρος της Ελλάδας.
Χθες όμως, το σερί αυτό έσπασε καθώς η Άγκυρα «επέστρεψε» στην τακτική των παραβιάσεων στο Αιγαίο.
Για πρώτη φορά μετά την 6η Φεβρουαρίου, την ημέρα που ο διπλός σεισμός προκάλεσε εκατόμβη νεκρών στην Ανατολική Τουρκία και τη Βόρεια Συρία, ένα ζευγάρι τουρκικών F-16 παραβίασε τον Εθνικό Εναέριο Χώρο στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Παραβιάσεις, βεβαίως, είχαν καταγραφεί και τις προηγούμενες ημέρες αλλά μόνο από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη ενώ οι όποιες παραβάσεις του FIR Αθηνών έγιναν από αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας CN-235, για τα οποία, ως γνωστόν, η Άγκυρα αρνείται να καταθέσει σχέδιο πτήσης στις ελληνικές Αρχές αλλά ενημερώνει απευθείας το νατοϊκό Στρατηγείο.
Επιστροφή στην πραγματικότητα
Η Αθήνα δεν αιφνιδιάστηκε μιας και η επικρατούσα άποψη ήταν ότι η «αναβίωση» της διπλωματίας των σεισμών δεν θα έχει διάρκεια και σίγουρα δεν θα οδηγήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε «νέα εποχή».
Ο αναθεωρητισμός, άλλωστε, αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό στοιχείο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής της Άγκυρας εδώ και πολλές δεκαετίες. Μια πολιτική που δεν αναμένεται να αλλάξει ούτε με τους σεισμούς αλλά ούτε και με τις εκλογές, ανεξαρτήτως του ποιος θα τις κερδίσει.
Για την ελληνική πλευρά, η επιστροφή στην πραγματικότητα, στον ακήρυχτο «πόλεμο» του Αιγαίου, ήταν απλώς θέμα χρόνου. Η χθεσινή ημέρα, με τη μία παραβίαση που πραγματοποίησε το τουρκικό ζευγάρι μαχητικών, υπό «φυσιολογικές» συνθήκες, θα ήταν μια ημέρα χωρίς προκλήσεις.
Όμως, με τα δεδομένα που δημιούργησε ο σεισμός και τις εικόνες που όλοι είδαμε από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της ΕΜΑΚ να απεγκλωβίσουν τα θύματα, τις αγκαλιές του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τα ειλικρινή «ευχαριστώ» των Τούρκων, η χθεσινή ενέργεια της Άγκυρας αποκτά έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Αν μη τι άλλο, εκπέμπει ένα μήνυμα ότι οι παράνομες και ανυπόστατες διεκδικήσεις και η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, συνεχίζεται.
Η αλήθεια των αριθμών
Ο Φεβρουάριος ήταν «νεκρός» μήνας όσον αφορά σε περιστατικά παραβάσεων και παραβιάσεων, σε σχέση με την καθημερινότητα που ισχύει εδώ και χρόνια στο Αιγαίο. Από τις αρχές του μήνα, καταγράφηκαν μόλις 96 παραβιάσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη.
Ο αριθμός δεν είναι μικρός αν αναλογιστεί κανείς ότι για κάθε ένα από αυτά τα UAV απογειώνεται και ένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να τα αναγνωρίσει και να τα αναχαιτίσει.
Όμως, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023 και τις 978 παραβιάσεις, 74 εικονικές αερομαχίες και 21 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, διαπιστώνεται μία σαφής μείωση που αγγίζει το 90%.
Πάντως, η περιορισμένη πτητική δραστηριότητα του Φεβρουαρίου δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Άλλωστε, το 2022 ήταν η χρονιά κατά την οποία η Άγκυρα έσπασε κάθε ρεκόρ επιθετικότητας από το 1974 έως σήμερα. 11.256 παραβιάσεις καταγράφηκαν πέρυσι, 333 εικονικές αερομαχίες και 234 υπερπτήσεις. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι περίπου το εν τρίτο από τα 2.758 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.
cnn.gr