Το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στο ΕΣΥ επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ζητώντας επιτάχυνση των προσλήψεων. Υπενθυμίζει ότι έχει αρχίσει η τουριστική περίοδος «και το σύστημα υγείας της χώρας μας, ειδικότερα σε περιοχές που κατακλύζονται από επισκέπτες, οι οποίοι προσέρχονται στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσουν έκτακτα προβλήματα υγείας, έχει τρομερές ελλείψεις».

Ο ΠΙΣ αναφέρει ότι οι αποχωρήσεις των γιατρών από το Σύστημα είναι συνεχείς, χωρίς να αναπληρώνονται, ο μέσος όρος γιατρών του ΕΣΥ είναι 60 ετών, πολλοί αναμένεται σύντομα να συνταξιοδοτηθούν, και εκτιμά ότι «εάν το Σύστημα Υγείας δεν ενδυναμωθεί με νέο προσωπικό, σύντομα θα έχουμε το κλείσιμο αρκετών δομών δημόσιας περίθαλψης».

Επίσης, ο ΠΙΣ ζητά από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να βρει τα ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων, σημειώνοντας ότι σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται και οι λειτουργοί της υγείας, «οι οποίοι με αξιοθαύμαστες σωματικές και ψυχικές δυνάμεις και παρά τη μείωση των αποδοχών τους κατά 50%, έχουν στηρίξει και συνεχίζουν να στηρίζουν το Σύστημα Υγείας». Ακόμη, ζητά την άμεση έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να πληρωθούν, αφού, όπως σημειώνει, «παραμένουν απλήρωτοι για έξι μήνες».

 

newsbeast.gr