Δεν ισχύει πλέον η ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την προστασία των οφειλετών από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται πως με την ρύθμιση αυτή τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης οφειλών διατηρούνταν σταθερά από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι τώρα.

Συνεπώς οι πολίτες που επισκέπτονται την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να ρυθμίσουν τον ΕΝΦΙΑ ή κάποια άλλη φορολογική οφειλή θα δουν πως το ετήσιο επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης έχει αυξηθεί κατά 2,31 ποσοστιαίες μονάδες. Αναλυτικά:

  • Για τις 12 δόσεις της ρύθμισης: Το επιτόκιο έχει αυξηθεί στο 6,68% από 4,37% που ήταν μέχρι πρότινος
  • Για τις 24 δόσεις (για τακτικές οφειλές)/48 δόσεις (για έκτακτες οφειλές): Οι πολίτες επιβαρύνονται με επιτόκιο 8,18% από 5,87% που ήταν μέχρι πρότινος.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, το επιτόκιο των πάγιων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο προκύπτει με βάση το επιτόκιο δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών, το μέσο επίπεδο του οποίου ανακοινώνει κάθε χρόνο η Τράπεζα της Ελλάδος. Υπενθυμίζεται δε πως το επιτόκιο αυτό ήταν:

  • στο 4,12% το 2021,
  • στο 4,09% το 2022,
  • στο 6,43% το 2023
  • και ανήλθε στο 6,78% τον περασμένο Ιανουάριο σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.

Στο επιτόκιο αυτό, προστίθεται κατά περίπτωση προσαύξηση 0,25%-1,5%.

Ενώ με την πάγια ρύθμιση, το επιτόκιο των αρρύθμιστων οφειλών, η μηνιαία προσαύξηση δηλαδή που επιβάλλεται σε όσους αφήσουν μια δόση φόρων ή περισσότερες απλήρωτες έχει «παγώσει» έως τον Αύγουστο του 2025 στο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή στο 8,76% σε ετήσια βάση.  Επιπλέον σταθερό στο 6% παραμένει μέχρι τις 2 Αυγούστου 2025, το ετήσιο επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Μάλιστα τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ έδειξαν πως, από τα 106,3 δισ. ευρώ του ληξιπρόθεσμου υπόλοιπου μόνο τα 4,611 δισ. ευρώ εντάχθηκαν σε κάποια ρύθμιση. Αυτό σε ποσοστό μεταφράζεται σε 4,6%.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως τα 26,3 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτα είσπραξης» από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών χωρίς ωστόσο να  έχουν διαγραφεί από τα βιβλία της ΑΑΔΕ. Υπενθυμίζεται δε πως με ρυθμίσεις και κατασχέσεις μπήκαν το 2023 στον κρατικό κορβανά 2,8 δισ. ευρώ ενώ οι διαγραφές χρεών ανήλθαν στα 12 δισ. ευρώ (το μεγαλύτερο μέρος τους αφορούσε τον ΟΣΕ).

Σημειώνεται δε πως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε στη βελτίωση των κανόνων με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και έδωσε τη δυνατότητα πληρωμής και τακτοποίησης των οφειλών εκτός ρύθμισης εντός 3 μηνών προκειμένου να περιοριστούν οι «χαμένες» ρυθμίσεις, λόγω καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των οφειλών ακόμα και για μια ημέρα.

 


enikonomia.gr