Οι τοξικές σκέψεις (αυτές οι γκρινιάρικες, διαστρεβλωμένες υπερβολές των όσων δεν σας αρέσουν στον σύντροφό σας) επηρεάζουν αρνητικά τη σχέση σας. Αυτές οι σκέψεις, όμως, επηρεάζουν με τη σειρά τους τα συναισθήματα, τις συμπεριφορές και τις πράξεις σας.
Τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν στη συνέχεια να εκδηλωθούν με συμπεριφορές όπως το να ξεσπάτε με σχόλια, να απομακρύνεστε ή να είστε αμυντικοί, γεγονός που μπορεί να βλάψει περαιτέρω τη σχέση.
Είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση των σκέψεών σας και του τρόπου με τον οποίο επηρεάζουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σας. Αν έχετε τοξικές σκέψεις, προσπαθήστε να τις αναδιαμορφώσετε σε πιο θετικές και εποικοδομητικές.
7 τοξικά μοτίβα σκέψεις σε μια σχέση
1. Αρνητικές ταμπέλες
Όταν βάζετε αρνητικές ταμπέλες στον σύντροφό σας και χάνετε τα θετικά του χαρακτηριστικά. Αμφισβητήστε τις αναδιατυπώνοντάς τες με νέες πιο υποστηρικτικές, θετικές.
2. Επίρρηψη ευθυνών
Κατηγορείτε άδικα, και παράλογα, τον σύντροφό σας για θέματα της σχέσης σας, ή ακόμα και για μεγαλύτερα θέματα.
3. Συναισθηματικό βραχυκύκλωμα
Αυτό συμβαίνει όταν ο ένας σύντροφος πείθεται ότι τα συναισθήματα του συντρόφου του δεν μπορούν να «αντιμετωπιστούν». Παρατείνετε το δικό σας κοντό φυτίλι φροντίζοντας τον εαυτό σας εστιάζοντας στις θετικές έναντι των αρνητικών συμπεριφορών του συντρόφου σας.
4. Υπερδραστήρια φαντασία
Σε αυτή την περίπτωση, καταλήγετε σε αρνητικά συμπεράσματα για τον σύντροφό σας που δεν βασίζονται στην πραγματικότητα. Συζητήστε με τον εαυτό σας για να επανέλθετε στην πραγματικότητα, ζυγίζοντας τα στοιχεία για το τι πάει καλά.
5. Η παγίδα «όλα ή τίποτα»
Βλέπετε τον σύντροφό σας είτε να κάνει πάντα το λάθος είτε να μην κάνει ποτέ το σωστό. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι, όσο δελεαστικό κι αν είναι να ταξιδέψετε στη «χώρα του όλα ή τίποτα», είναι φορτωμένη με εκρηκτικές νάρκες.
6. Καταστροφικά συμπεράσματα
Ο ένας σύντροφος υπερβάλλει σε αρνητικές ενέργειες και γεγονότα που αφορούν τον άλλο σύντροφο. Αναρωτηθείτε πότε τα συμπεράσματά σας ήταν στο παρελθόν λανθασμένα για να δείξετε κατανόηση και υπομονή με τον σύντροφό σας και τον εαυτό σας.
7. Η βόμβα του πρέπει
Ο ένας σύντροφος υποθέτει ότι ο άλλος θα καλύψει μία ή περισσότερες ανάγκες του – μόνο και μόνο επειδή φαινομενικά θα έπρεπε να γνωρίζει αυτή την ανάγκη. Σταματήστε τα «πρέπει» με τον σύντροφό σας. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τα «θα έπρεπε» με το «θα ήθελα».
Πηγή