Τα πολλά προβλήματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλά και η αδυναμία των λογιστών να συλλέξουν τα στοιχεία που πρέπει να συνυποβληθούν με την αίτηση, οδηγούν το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει κατά μία εβδομάδα τον αρχικό σχεδιασμό του.
Στην παράταση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να λάβουν την κρατική ενίσχυση ύψους 1 δισ. ευρώ, αλλά και στην επέκταση του προγράμματος με επιπλέον 1 δισ. ευρώ, προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο. Τα πολλά προβλήματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλά και η αδυναμία των λογιστών να συλλέξουν τα στοιχεία που πρέπει να συνυποβληθούν μαζί την αίτηση, οδηγούν την κυβέρνηση στο να παρατείνει κατά μία εβδομάδα (μέχρι δηλαδή τις 17 Απριλίου) τον αρχικό σχεδιασμό της, προκειμένου να καταφέρουν οι επιχειρήσεις να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Οπως αναφέρουν λογιστές, υπάρχουν πολλά προβλήματα με όσους έχουν επαγγελματικό λογαριασμό καθώς το σύστημα δεν δέχεται τον IBAN, κάτι το οποίο αναμένεται να διορθωθεί τις επόμενες 2-3 ημέρες. Επίσης, πολλές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και επί της ουσίας βρίσκονται σε «καραντίνα» δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν τους τζίρους του πρώτου τριμήνου ή του Μαρτίου και να τους αποστείλουν στους λογιστές τους, ενώ το δυσκολότερο είναι η συγκέντρωση και διαμόρφωση των εκροών του 2019 για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά στοιχεία. Οπως αναφέρουν οι λογιστές, η διαδικασία αυτή διευκολύνει περισσότερο τις επιχειρήσεις που έχουν εσωτερικά λογιστήρια, εκτιμώντας ότι αρκετές επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός εξαιτίας της αδυναμίας συγκέντρωσης των στοιχείων.
Στο μεταξύ, εφόσον η διαδικασία κρατικής δανειοδότησης αποδειχθεί επιτυχής, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στην επέκτασή της με αντίστοιχου ύψους ποσό, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται για την ταχύτερη διαδικασία χορήγησης χρημάτων σε επιχειρήσεις παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία του Μαρτίου δεν απεικονίζουν την πραγματική οικονομική κατάστασή τους. Τα στοιχεία του Απριλίου θα είναι ολοκληρωμένα και εφόσον αποφασισθεί η επέκτασή του, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για 1 δισ. ευρώ επιπλέον, αυτή τη φορά βάσει πραγματικών δεδομένων για κάθε επιχείρηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έως χθες το μεσημέρι 8.900 επιχειρήσεις εισήλθαν στην εφαρμογή και μέχρι στιγμής έχουν οριστικοποιηθεί 3.500 αιτήσεις.
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που μπορούν να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος πρέπει να έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
1. Να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες απασχολούν από 1 έως πεντακόσιους (500) εργαζομένους, έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού.
2. Να είναι επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές (σύμφωνα με τον νόμο για τις προβληματικές επιχειρήσεις) στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
3. Να είναι επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι μέχρι τα τέλη Απριλίου τα ποσά να έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων που θα έχουν επιλεγεί και το ποσό που θα λάβουν θα φανεί στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, και συγκεκριμένα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση. Με την πίστωση του ποσού στον λογαριασμό των επιχειρήσεων, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα έχουν μία βεβαιωμένη οφειλή προς την εφορία. Οπως προαναφέρθηκε, η επιστροφή της προκαταβολής θα είναι ολική ή μερική. Το αν το ποσό θα επιστραφεί στο σύνολό του ή μέρος του θα εξαρτηθεί από το εάν η επιχείρηση είναι βιώσιμη ή κατέστη προβληματική λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα προβλέπονται διαγραφές μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής.