Στις περιοχές όπου θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αναμένεται πως θα γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να μη χαθούν οι μειώσεις του 2019.
Σε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ολοκληρώνοντας νωρίτερα τον προεκλογικό της σχεδιασμό. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, η μείωση θα είναι κατά 8% μεσοσταθμικά, ενώ συνολικά στη διετία 2019-2020, οι μειώσεις φθάνουν στο 30%. Για παράδειγμα, κάποιος που πλήρωσε το 2018 ΕΝΦΙΑ ύψους 500 ευρώ, θα καταβάλει τον Σεπτέμβριο του 2020 ποσό μειωμένο κατά 150 ευρώ δηλαδή 350 ευρώ.
Ωστόσο, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη. Οπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές που θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, οδηγεί αναγκαστικά σε άλλες λύσεις και όχι στην οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θα προσμετρηθεί το πόσο θα αυξηθεί η αξία των ακινήτων σε ορισμένες περιοχές αλλά και πόσο θα μειωθεί σε κάποιες άλλες.
Για παράδειγμα, ήδη στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να μη χαθούν οι μειώσεις του 2019 (κατά 22% μεσοσταθμικά), αλλά και να προκύψει κάποιο αλλά μικρότερο όφελος από τη δεύτερη δόση των μειώσεων, η οποία θα είναι της τάξεως του 8% μεσοσταθμικά.
Στόχος της κυβέρνησης είναι οι αντικειμενικές αξίες να μην αποτελέσουν εργαλείο για τη χάραξη πολιτικής, αλλά να δημιουργηθούν οι αξίες εκείνες που θα βοηθήσουν την αγορά ακινήτων και ταυτόχρονα θα φέρουν έσοδα και στα ταμεία του Δημοσίου μέσω των αγοραπωλησιών. Τα έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ που προβλέπονται από την ένταξη 3.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων το 2020 και από την αναπροσαρμογή της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων –σήμερα υπολογίζονται με 1 ευρώ το στρέμμα ανεξαρτήτως της τοποθεσίας που είναι–παρέχουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ έπειτα από αυτή που πραγματοποιήθηκε φέτος
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η πρώτη επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αφορά κατά κύριο λόγο σε περιοχές-φιλέτα, δηλαδή ζώνες σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς.
Σήμερα η φορολογητέα αξία τους υπολογίζεται από την εφορία βάσει συγκριτικών στοιχείων και κατά τεκμήριο ο τελικός φόρος είναι δυσανάλογα μικρός. Οι περιοχές, που θα παραμείνουν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, είναι κυρίως ορεινές ή απομακρυσμένες, με χαμηλή συνήθως εμπορική αξία, οι οποίες είναι δύσκολο προς το παρόν να υπολογιστεί η αξία τους.
Σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια σήμερα, ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά στρέμμα και αυξομειώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τη θέση του αγροτεμαχίου με βάση τους παρακάτω συντελεστές:
α) Συντελεστής θέσης, ο οποίος ορίζεται ανάλογα με τη θέση που αντιστοιχεί στην ελάχιστη αρχική βασική αξία (η «τιμή ζώνης» για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις) της δημοτικής ενότητας στην οποία ανήκει το αγροτεμάχιο.
β) Συντελεστής χρήσης, ο οποίος ορίζεται ανάλογα με τη χρήση του γηπέδου.
γ) Συντελεστής άρδευσης, ο οποίος ορίζεται σε 1,1.
δ) Συντελεστής απαλλοτρίωσης, ο οποίος ορίζεται σε 0,75.
ε) Συντελεστής κατοικίας, ο οποίος ορίζεται ίσος με 5, αν υπάρχει κατοικία εντός του γηπέδου. Δεν εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας εφόσον η επιφάνεια της κατοικίας ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά και ο φορολογούμενος δεν έχει άλλη κατοικία. Ενας από τους λόγους αναπροσαρμογής της αξίας των αγροτεμαχίων είναι ότι σήμερα καταβάλλουν ιδιαίτερα μικρό ΕΝΦΙΑ, ενώ ταυτόχρονα εξαιρούνται από τον συμπληρωματικό φόρο.