Ομάδα εργασίας για την προώθηση αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά το εργόσημο και τους τίτλους κτήσης συστάθηκε στο υπουργείο Εργασίας. Εργο της ομάδας είναι η αξιολόγηση και κωδικοποίηση των διατάξεων που αφορούν το εργόσημο και τους τίτλους κτήσης (αποδείξεις δαπάνης), καθώς και η κατάθεση προτάσεων για τη δημιουργία ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτών. Η ομάδα, στο πλαίσιο των εργασιών της, θα εξετάσει επίσης τις συνέπειες του υφιστάμενου πλαισίου, αλλά και του προτεινόμενου, στα θέματα απασχόλησης συνταξιούχων.
Την πρόθεση του υπουργείου Εργασίας για αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τους τίτλους κτήσης, με στόχο τον περιορισμό του εισοδήματος που θα μπορεί να εισπράξει ετησίως ένας περιστασιακά εργαζόμενος, σημαντικά κάτω από τις 10.000 ευρώ που ισχύει σήμερα ή ακόμη και τις 5.000 που ίσχυε πριν από τις αλλαγές της προηγούμενης κυβέρνησης, αποκάλυψε η «Κ». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση για κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τα σημαντικά χαμηλότερα αυτά ποσά. Αλλά και όσον αφορά την ασφάλιση με εργόσημο έχουν διαπιστωθεί σημαντικά προβλήματα, κυρίως στους αγρεργάτες, ενώ υπάρχουν πιέσεις και για ένταξη νέων ομάδων εργαζομένων που θα μπορούν να ασφαλίζονται με αυτόν τον τρόπο.
Μάλιστα, ήδη ομάδα εργασίας εργοσήμου και τίτλων κτήσης, που συνέστησε ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης, συνεδρίασε για πρώτη φορά τη Δευτέρα, καθώς βάσει του σχεδιασμού θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της στο Γραφείο του υφυπουργού καθώς και στο Γραφείο της γενικής γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων έως την 31η Ιανουαρίου 2020.
Μεταξύ των μελών που συμμετέχουν στην εν λόγω ομάδα είναι ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εργασιακών Σχέσεων Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, της ΑΑΔΕ, καθώς επίσης ορκωτοί λογιστές και φοροτεχνικοί.