Ένα στα δύο τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά στη χώρα μας είναι ανθυγιεινά και δεν πρέπει να προωθούνται σε αυτά, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έρευνα.

Τα μισά επεξεργασμένα τρόφιμα του εμπορίου στη χώρα μας περιέχουν τόσο πολλή ζάχαρη, αλάτι ή λιπαρά, ώστε δεν είναι κατάλληλα για προώθηση στα παιδιά, αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Αναλύσεις που πραγματοποίησαν σε 118 προϊόντα που διατίθενται στα ελληνικά σούπερ μάρκετ αποκαλύπτουν ότι τα 58 δεν θα έπρεπε να διαφημίζονται για κατανάλωση από τα παιδιά. Στα ακατάλληλα τρόφιμα συμπεριλαμβάνονται:

  • Περισσότερα από ένα στα τρία δημητριακά πρωινού
  • Η συντριπτική πλειονότητα (το 81%) των επεξεργασμένων κρεατικών/αλλαντικών
  • Σχεδόν τα μισά επεξεργασμένα ψάρια/θαλασσινά
  • Τα σχεδόν επτά στα δέκα έτοιμα γεύματα
  • Περισσότερα από ένα στα τρία γιαούρτια

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ανάλυση σχεδόν 2.700 τροφίμων από 20 από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η ανάλυση δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One.

Τα προβλήματα

Επιστήμονες από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέτασαν δεκάδες δημητριακά πρωινού, γιαούρτια, έτοιμα γεύματα και επεξεργασμένα κρεατικά και θαλασσινά, που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ 20 ευρωπαϊκών κρατών.

Όπως διαπίστωσαν, το 48% ήσαν πολύ ανθυγιεινά, βάσει των ευρωπαϊκών διατροφικών προδιαγραφών, για να διαφημίζονται ως κατάλληλα για τα παιδιά.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν:

  • Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης σε δημητριακά πρωινού και γιαούρτια
  • Τα υψηλά επίπεδα άλατος στα έτοιμα γεύματα και στα επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Τα χαμηλά επίπεδα φυτικών ινών στα δημητριακά πρωινού

Επιπλέον, πολλά κατεψυγμένα γεύματα υπερέβαιναν το θερμιδικό όριο. Και πολλά γιαούρτια δεν πληρούσαν τα κριτήρια ολικού και κορεσμένου λίπους.

Σύγκριση με τα κριτήρια του ΠΟΥ

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η προώθηση στα παιδιά τροφίμων με υψηλά επίπεδα λιπαρών, ζάχαρης και άλατος είναι επιβλαβής για τη διατροφή τους.

Γι’ αυτό τον λόγο, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχουν θέση όρια για τα τρόφιμα που επιτρέπεται να προωθούνται σε παιδιά.

Έως τώρα, όμως, παρέμενε ασαφές κατά πόσον πληρούν τα θεσπισμένα όρια τα τρόφιμα που διατίθενται στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το θέμα ανέλαβε να διερευνήσει η ομάδα του JRC, με επικεφαλής τον Dr Stefan Storcksdieck Genannt Bonsmann, επιστημονικό υπεύθυνο ερευνών της ομάδας Διατροφής & Υγείας του Κέντρου.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν την διατροφική αξία 2.691 τροφίμων από 20 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Τα 1.281 από αυτά (ή ποσοστό 48%) βρέθηκαν ακατάλληλα για προώθηση στα παιδιά, με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια.

Ωστόσο με βάση τα κριτήρια του ΠΟΥ που είναι πιο αυστηρά, ακατάλληλα ήταν τα συνολικώς 1.821 από τα τρόφιμα (ή ποσοστό 68%).

Μεταξύ των κρατών που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη συμπεριλαμβάνονται η Ελλάδα, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Πόσα τρόφιμα είναι ακατάλληλα για παιδιά

Ανάμεσα στα 1.281 τρόφιμα στην Ευρώπη που βρέθηκαν ακατάλληλα για προώθηση στα παιδιά συμπεριλαμβάνονται:

  • 267 δημητριακά πρωινού (37% του συνόλου)
  • 306 επεξεργασμένα κρεατικά/αλλαντικά (68%)
  • 196 γιαούρτια (29%)
  • 183 επεξεργασμένα προϊόντα θαλασσινών/ψαριών (59%)
  • 329 έτοιμα γεύματα (64%)

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα ως ακατάλληλα για προώθηση στα παιδιά κρίθηκαν:

  • 8 από τα 27 δημητριακά πρωινού που αναλύθηκαν
  • 9 από 11 επεξεργασμένα κρεατικά/αλλαντικά
  • 5 από 11 προϊόντα επεξεργασμένων θαλασσινών/ψαριών
  • 22 από 32 έτοιμα γεύματα
  • 14 από 37 γιαούρτια

Οι ερευνητές δεν ανέφεραν τις μάρκες των προϊόντων που ανέλυσαν. Είπαν όμως ότι ανάμεσά τους βρίσκονται τρόφιμα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη για αναμόρφωση των διατροφικών προϊόντων», σημειώνουν στο άρθρο τους. «Τα θεσπισμένα διατροφικά κριτήρια  μπορούν να καθοδηγήσουν τη διαδικασία προς πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές».

Πηγή