Μελέτη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία αποκάλυψε ότι το 20% των εφήβων έως 16 ετών έχει σεξουαλικές επαφές.

Σε δείγμα 529 εφήβων της Αττικής, το 20% μέχρι τα 16 χρόνια έχει ξεκινήσει την σεξουαλική ζωή τους. Μάλιστα το 44,3% ξεκίνησε στην ηλικία των 14 ετών , το 33% στα 15 ενώ το ποσοστό είναι μικρότερο στα 16 (2,3%) έναντι των 12 και 13 ετών (5,7% και 10,2%).

«Το σώμα στην εφηβεία γίνεται θέατρο εκτόνωσης διεγέρσεων και συναισθημάτων μέσα από την κίνηση, τη δράση, τον χορό. Από την άλλη οι έντονες σωματικές αισθήσεις (κολύμπι, χορός, φλερτ) και η εικόνα σώματος που “στολίζεται” με τα καλοκαιρινά φετίχ, συντελούν επίσης στη συνθήκη αφύπνισης της εφηβικής σεξουαλικότητας», αναφέρει η κ. Τζένη Σουμάκη Παιδοψυχίατρος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Διαγνωστικής και Θεραπευτικής Μονάδας για το Παιδί και τον Έφηβο “Σπ. Δοξιάδης” και συμπληρώνει.

«Το σώμα στην εφηβεία μέσω μιας σειράς βιολογικών και ψυχολογικών μηχανισμών υφίσταται διαφοροποιήσεις. Έτσι προκύπτουν τα χαρακτηριστικά του φύλου που διαμορφώνουν την εικόνα του. Θυμηθείτε ότι περάσατε κι εσείς ανάλογες φάσεις. Είναι απλώς μια φάση ακόμα -ίσως η καλύτερη- που οδηγεί στην ολοκλήρωση της ταυτότητας. Εμπιστευθείτε τα παιδιά σας και τις αρχές που τους δώσατε».

Η κυρία Σουμάκη δίνει τις παρακάτω συμβουλές προς τους γονείς:

1. Μη φοβάστε τόσο τη σεξουαλικότητα!
2. Θυμηθείτε ότι περάσατε κι εσείς ανάλογες φάσεις
3. Είναι απλώς μια φάση ακόμα (ίσως η καλύτερη) που οδηγεί στην ολοκλήρωση της ταυτότητας
4. Εμπιστευθείτε τα παιδιά σας και τις αρχές που τους δώσατε.

 

 

 

Πηγή:lamiareport.gr