Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων χαίρονται και συγκινούνται ιδιαιτέρως όταν, γυρίζοντας στο σπίτι, ο σκύλος τους τρέχει χοροπηδώντας κατά πάνω τους και κουνώντας την ουρά του.
Η σκυλίσια αυτή συμπεριφορά ερμηνεύεται εδώ και χρόνια ως επίδειξη χαράς εκ μέρους του σκύλου, που μετά από πολλές ώρες βλέπει το αφεντικό του ξανά.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Mendel της Τσεχίας έρχονται, ωστόσο, να αμφισβητήσουν μετά από πολλά χρόνια την ερμηνεία αυτή, δηλώνοντας πως η υπόθεση είναι πιο περίπλοκη: Σύμφωνα με την θεωρία τους, η ενθουσιώδης συμπεριφορά των σκύλων αποτελεί περισσότερο μια χαριτωμένη επίπληξη προς το αφεντικό τους, παρά μια επίδειξη καθαρής χαράς.
Χοροπηδώντας κατά πάνω μας, γαβγίζοντας και κουνώντας την ουρά τους, τα σκυλιά μας δείχνουν πόσο πολύ θα ήθελαν να είχαν έρθει μαζί μας στη βόλτα μας στον έξω κόσμο- παρά την ευχαρίστησή τους που επιστρέψαμε από αυτήν.
Το γεγονός ότι το κάνουν αυτό και σε ξένους δείχνει την μεγάλη ανάγκη των τετράποδων για ελευθερία, καθώς οποιοσδήποτε έρχεται από έξω θα μπορούσε να τα βοηθήσει να βγουν και αυτά.
Γενικότερα, οι επιστήμονες υποστήριξαν πως οι άνθρωποι απλοποιούμε και παρερμηνεύουμε πολλές συμπεριφορές των κατοικιδίων μας, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε πληθώρα λόγων που δεν έχουμε υπόψη μας.
Το κούνημα της ουράς καθαυτό, για παράδειγμα, δεν αποτελεί πάντα δείγμα ενθουσιασμού αλλά μπορεί να είναι ενδεικτικό πολλών συναισθημάτων που βιώνει ο σκύλος έντονα.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως ένας σκύλος που κουνάει μεν την ουρά του, έχει δε τα αυτιά του τεντωμένα προς τα πίσω και το κεφάλι του γερμένο στο πλάι, είναι πιθανότερο να σκέφτεται να προβεί σε επίθεση εναντίον κάποιου.
Μπορεί να μην σας αρέσει, αλλά ο σκύλος σας φαίνεται πως διακατέχεται από πιο πολύπλοκα συναισθήματα απ’ ό,τι νομίζατε, με πολλά από αυτά να μην είναι και τόσο κολακευτικά εν τέλει για εσάς.
Σε κάθε περίπτωση, το ιδιαίτερο συναισθηματικό δέσιμο ενός σκύλου με ένα αφεντικό που το αγαπά και το φροντίζει παραμένει ακόμη αδιαμφισβήτητο.