Η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί σημαντικό καταλύτη για την ελληνική οικονομία, καθώς η Ελλάδα –η οποία θα είναι από τις πλέον ωφελούμενες χώρες των πόρων που θα διανεμηθούν σε όρους ποσοστού του ΑΕΠ– αναμένεται να δεχθεί ώθηση στον δρόμο της ανάκαμψης από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό επισημαίνουν οι αναλυτές τις τελευταίες ημέρες, με την HSBC να τονίζει πως το Ταμείο είναι ένας από τους λόγους που την κάνουν πιο αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας μακροπρόθεσμα. Παράλληλα και οι οίκοι αξιολόγησης αναφέρουν πως αυτή η εξέλιξη αναμένεται να είναι θετική για την πιστοληπτική αξιολόγηση των χωρών του Νότου.
Η HSBC επισημαίνει ότι αν και είναι βέβαιο πως το σοκ της COVID-19 έχει σπρώξει την ελληνική οικονομία σε ύφεση, η μακροπρόθεσμη εικόνα της χώρας και οι προοπτικές του ελληνικού Χρηματιστηρίου φαίνεται πως βελτιώνονται. Οι παράγοντες που την κάνουν πιο αισιόδοξη σε σχέση με πριν, είναι οι εξής τρεις, όπως τονίζει.
Πρώτον, οι προοπτικές του τουρισμού φαίνεται να είναι καλύτερες απ’ ό,τι ήταν νωρίτερα στο έτος και έτσι τα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία θα είναι καλύτερα απ’ όσο αναμενόταν. Επίσης, η HSBC τονίζει το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και αυτό θα στηρίξει τις προοπτικές της χώρας. Τρίτον, η βρετανική τράπεζα εμφανίζεται πιο θετική για την ελληνική οικονομία προβλέποντας ανάκαμψη 7% το 2021 (από ύφεση 8,2% φέτος), μετά και τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Οπως αναφέρει, το «Next Generation» θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις επενδύσεις από το επόμενο έτος.
Το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να αποτελέσει και σημαντικό στήριγμα στον δύσκολο πλέον δρόμο των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας. Οπως σημειώνει η Fitch, το Ταμείο αποτελεί έναν πολύ υποστηρικτικό παράγοντα για τις αξιολογήσεις των χωρών της Ε.Ε. μεσοπρόθεσμα, ιδιαίτερα για τους κύριους δικαιούχους, δηλαδή τα πιο αδύναμα κράτη-μέλη και εκείνα που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, και βρίσκονται κυρίως στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Από την πλευρά της η S&P τόνισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα βελτιώσει την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών της Ευρωζώνης με την καθιέρωση μιας κοινής αντίδρασης στην κρίση, ενώ μαζική αύξηση της έκδοσης χρέους από την Ε.Ε. θα ενισχύσει τη θέση του ευρώ ως νομίσματος αποθεματικών.