Οι εποχικές προσλήψεις μειώθηκαν κατά 49% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 προκαλώντας μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας, κυρίως στις υπηρεσίες εστίασης και παροχής καταλύματος, με το έλλειμμα στο ισοζύγιο εργασίας να είναι σχεδόν 43.000 θέσεις εργασίας.

Δέσμη προτάσεων με αιχμή την υιοθέτηση ευέλικτης και ολοκληρωμένης στρατηγικής απασχόλησης, η οποία θα συνδεθεί με τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, προτείνει ο ΣΕΒ, προκειμένου να ανακοπεί το μαζικό κύμα ανέργων που ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και το αντίστοιχο της περιόδου 2011-2013. Επειτα από 42 ημέρες πρωτοφανών περιορισμών και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, ο σύνδεσμος επιχειρεί να εξαγάγει κάποια πρώτα συμπεράσματα, κρούοντας εμφατικά τον κώδωνα του κινδύνου: αναμένεται η μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας της δεκαετίας.

Στην πράξη, ο ΣΕΒ, στην έκτακτη ανάλυσή του, παραθέτει 6 μηνύματα που προκύπτουν από τα στοιχεία Μαρτίου του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία πρέπει να λάβει υπόψη της η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Το 1ο μήνυμα αφορά τις χαμένες θέσεις εργασίας του Μαρτίου 2020 που, σύμφωνα με τους αναλυτές του συνδέσμου, προαναγγέλλουν τη μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας της δεκαετίας. Το ισοζύγιο των ροών εργασίας του Μαρτίου βρίσκεται στη μέγιστη αρνητική τιμή του από το 2001 έως σήμερα, με μείον 41.903 θέσεις εργασίας, με την πραγματοποίηση 103.002 προσλήψεων και 144.905 αποχωρήσεων. Πρόκειται για πολλαπλάσιες χαμένες θέσεις εργασίας ακόμα και σε σχέση με την περίοδο 2011-2013, όταν η πολυετής κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας βρισκόταν στην κορύφωσή της.

Το 2ο μήνυμα έρχεται από την κατάρρευση των εποχικών προσλήψεων (μειώθηκαν κατά 49% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019) και βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το 3ο που αφορά την απώλεια των θέσεων εργασίας κυρίως στις υπηρεσίες εστίασης και παροχής καταλύματος (έλλειμμα στο ισοζύγιο εργασίας σχεδόν 43.000 θέσεων). Βέβαια, ο ΣΕΒ διαπιστώνει παράλληλα ότι η παραγωγική οικονομία διατήρησε τις θέσεις εργασίας της (4ο μήνυμα) καθώς και ότι τα μέτρα που υιοθετήθηκαν περιόρισαν τις απολύσεις (5ο μήνυμα). Και καταλήγει στο 6ο και τελευταίο μήνυμα ότι η αντιμετώπιση κρίσεων αναδιατάσσει και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ προτείνει την άμεση υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής απασχόλησης, με μείγμα ενεργητικών και παθητικών πολιτικών. Ο σύνδεσμος εκτιμά πως τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην κρίση θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα ενιαίο πλαίσιο πολιτικής απασχόλησης και υποστηρίζει ότι πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά με σύγχρονες πολιτικές αποφυγής των απολύσεων (ενδεικτικά, προγράμματα μειωμένου χρόνου εργασίας, επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού).

Αξιοποίηση πόρων

Παράλληλα, ζητεί τη χωρίς καθυστερήσεις αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος SURE, καθώς εκτιμά πως οι εγχώριοι και οι ευρωπαϊκοί πόροι δεν πρέπει να αναλώνονται σε αποσπασματικές πολιτικές αλλά να χρηματοδοτούν πολιτικές απασχόλησης στη βάση συγκεκριμένης στρατηγικής και στόχων.

Στο επίκεντρο των πολιτικών θα πρέπει να τεθούν επίσης μέτρα που θα συνδυάζουν τη διαφύλαξη του παραγωγικού ιστού και της παραγωγικής απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, την αύξηση και την επιτάχυνση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή. Συγχρόνως, απαιτείται πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο της πολιτείας και των κοινωνικών εταίρων στα δεδομένα της αγοράς εργασίας καθώς και ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου.

kathimerini.gr