Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός χορήγησης μόνιμων αδειών, επταετούς διάρκειας. (Φωτ. SHUTTERSTOCK)
Τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, μετά τη δημοσίευση των νέων κανονισμών που διέπουν τα τυχερά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου, εξετάζουν οι εταιρείες που επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), με επτά υπουργικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών θεσπίστηκαν ισάριθμοι κανονισμοί για τα διαδικτυακά παίγνια, οι οποίοι αποτελούν τους θεμέλιους λίθους για τη ρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς. Ο νόμος 4002/2011 προβλέπει μια μεταβατική περίοδο λειτουργίας των εταιρειών παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω του Διαδικτύου ωσότου χορηγηθούν οι οριστικές άδειες. Απαιτήθηκε όμως να περάσουν σχεδόν δέκα χρόνια ώσπου η Ελλάδα να βρεθεί μια ανάσα πριν από την πλήρη ρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς, από την οποία το υπουργείο Οικονομικών προϋπολογίζει ότι θα αντλήσει, φέτος, έσοδα ύψους 75 εκατ. ευρώ, ενώ οι προσδοκώμενες εισπράξεις προέρχονται από τη φορολόγηση με 35% επί των καθαρών κερδών των εταιρειών.
Σε θέση μάχης
Η διαδικασία της χορήγησης μόνιμων αδειών, επταετούς διάρκειας, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, αφότου η ΕΕΕΠ, υπό τον πρόεδρο Ευάγγελο Καραγρηγορίου, γνωστοποιήσει το είδος των δικαιολογητικών και νομιμοποιητικών εγγράφων που απαιτούνται για να είναι έγκυροι οι φάκελοι των υποψηφίων. Και μέχρι το τέλος της χρονιάς εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί.
Οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν δύο είδη αδειών διαδικτυακών τυχερών παιγνίων. Για το διαδικτυακό στοίχημα (τύπου Α), που συνοδεύεται με τίμημα ύψους 3 εκατ. ευρώ, και για τα online τυχερά παίγνια, τύπου Β (π.χ. πόκερ, μπλακ τζακ), που αντιστοιχεί σε τίμημα 2 εκατ. ευρώ. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί τη χορήγηση μιας άδειας για καθέναν από τους δύο τύπους, και αν επιτευχθεί ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών για έσοδα 75 εκατ. ευρώ, τότε θα αποκτήσουν άδειες συνολικά 15 σχήματα. Από αυτά, περισσότερα από δέκα, που λειτουργούσαν με το μεταβατικό καθεστώς, έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στο καθεστώς αδειοδότησης, ενέργεια που είχαν προθεσμία να πραγματοποιήσουν μέχρι τις 31 Μαρτίου. Οι αιτήσεις αυτές αναμένεται να εμπλουτιστούν, δεδομένου ότι ο κανονισμός για τα διαδικτυακά παίγνια δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Σύμφωνα όμως με ξένους αναλυτές, το νέο πλαίσιο για τις άδειες διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, που έχει, βέβαια, εγκριθεί από την Κομισιόν και είναι προϊόν μακράς διαβούλευσης, ενδέχεται να δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις σε ορισμένους παίκτες που αξιολογούν την είσοδό τους στην ελληνική αγορά. Ο σκεπτικισμός αυτός σχετίζεται με το ύψος των απαιτούμενων εγγυητικών επιστολών, καθώς χρειάζεται περίπου 1 εκατ. ευρώ σε περίπτωση διεκδίκησης συνολικά δύο αδειών, με τον πήχυ να έχει τεθεί ψηλά, όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, με στόχο να διασφαλιστεί η είσοδος στη συγκεκριμένη αγορά κραταιών σχημάτων.
Οι περιορισμοί
Προβληματισμός φέρεται να υπάρχει από αλλοδαπές εταιρείες σχετικά με σειρά περιορισμών που έχουν κριθεί αναγκαίοι κατά τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου. Πρόκειται για τον περιορισμό του μέγιστου χρηματικού ποσού κέρδους στις 70.000 ευρώ ανά κύκλο παιγνίου που πραγματοποιείται με τη χρήση γεννήτριας τυχαίων αριθμών-RNG (φρουτάκια, μπλακ τζακ, ρουλέτα κ.λπ.). Επίσης, η έναρξη νέου κύκλου παιγνίου δεν είναι δυνατή πριν από την παρέλευση τουλάχιστον τριών δευτερολέπτων από την έναρξη του προηγούμενου κύκλου, ενώ το μέγιστο ποσό συμμετοχής στα τυχερά παίγνια μέσω παιγνιομηχανημάτων είναι δύο ευρώ. Επίσης, βάσει του κανονισμού «περί εμπορικής επικοινωνίας τυχερών παιγνίων», η διαφήμιση, στην τηλεόραση και εν γένει σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ιστοσελίδων τυχερών παιγνίων, που ήταν ιδιαίτερα συχνή πριν θεσπιστεί το νέο πλαίσιο, απαγορεύεται. Τοποθέτηση προϊόντος προβλέπεται, υπό προϋποθέσεις, μόνο για την προώθηση της διοργάνωσης και διεξαγωγής των παιγνίων σε ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα αποκλειστικά αθλητικού περιεχομένου.
Οι νέοι παίκτες
Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα είναι στραμμένα στους καινούργιους παίκτες που θα αποκτήσουν άδεια. Σε αυτούς συγκαταλέγεται ο όμιλος ΟΤΕ που εκτιμάται ότι θα συμπράξει με την Intralot, με την ονοματολογία να περιλαμβάνει την Pinnacle και τη William Hill. Ο ΟΠΑΠ είναι καλά τοποθετημένος στη συγκεκριμένη αγορά μετά και την πρόσφατη τυπική ολοκλήρωση της απόκτησης του 51% στη Stoiximan, ελέγχοντας με 69% την εταιρεία που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο στην εγχώρια αγορά διαδικτυακών τυχερών παιγνίων. Η λίστα των διεκδικητών θα μπορούσε να περιλαμβάνει και καζίνο, που ταυτόχρονα με την παραδοσιακή δραστηριότητά τους θα μπορούσαν να προσφέρουν, μέσω Διαδικτύου, υπηρεσίες τυχερών παιγνίων.
Εκτίναξη λόγω πανδημίας
Σύμφωνα με έκθεση διεθνούς εταιρείας αναλυτών, η αξία της παγκόσμιας αγοράς διαδικτυακών τυχερών παιγνίων αναμένεται να αυξηθεί από 50 δισ. ευρώ το 2019 σε περίπου 57 δισ. ευρώ φέτος, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 13,2%. Τα θετικά αυτά μεγέθη αποδίδονται στην επίδραση από την επιβολή lockdown σε παγκόσμια κλίμακα που ενέτεινε τη στροφή στα διαδικτυακά τυχερά παίγνια. Κατά την ίδια μελέτη, η αγορά του τζόγου, μέσω Διαδικτύου, εκτιμάται ότι θα αγγίξει κατά προσέγγιση τα 80 δισ. ευρώ το 2023, εμφανίζοντας ρυθμό ανάπτυξης περίπου 11,5%.
Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως, οκτώ στους δέκα παίκτες διαδικτυακών τυχερών παιγνίων χρησιμοποιούν το smartphone τους, με τη συγκεκριμένη κατηγορία χρηστών να έχει αυξηθεί σε ποσοστό 117% από το 2012 έως το 2019. Μέχρι το 2023, ο αριθμός των χρηστών Ιντερνετ και κινητού τηλεφώνου αναμένεται, σύμφωνα με την Cisco, να αυξηθεί κατά 6% και 7%, αντίστοιχα, προμηνύοντας ακόμη καλύτερες ημέρες για τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια.