Περισσότερες από 17.000 επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν την αίτηση χορήγησης του κρατικού δανείου ή διαφορετικά του δεύτερου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις, αν και συμπλήρωσαν τα στοιχεία με τα έσοδα που είχαν το τρίμηνο Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου, ξέχασαν να υποβάλουν την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε για τις 17.000 επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι έχει λήξει η προθεσμία, να δοθεί η δυνατότητα υποβολής της τελικής αίτησης και να λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν.
Οπως τονίζεται στην υπουργική απόφαση για λόγους χρηστής διοίκησης προκειμένου να μην εξαιρούνται από τους δικαιούχους, εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις, πρόσωπα τα οποία υπέβαλαν τα στοιχεία εσόδων στην ειδική εφαρμογή του Taxisnet της ΑΑΔΕ κατ’ εξαίρεση, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 15 Ιουλίου. Σύμφωνα με την απόφαση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι παραπάνω επιχειρήσεις να είχαν τουλάχιστον έως τις 26.6.2020 δηλώσει τα στοιχεία εσόδων στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Τα έσοδά μου» που λειτουργεί στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν άλλες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες να υποβάλουν αίτηση χορήγησης παρά μόνο όσοι ξέχασαν να «κλικάρουν» και να αποδεχθούν τους όρους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Συνολικά 73.309 επιχειρήσεις έχουν οριστικοποιήσει τις αιτήσεις και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν λάβει τα ποσά που τους αντιστοιχούν.
Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή ανέρχεται σε 40.297, στους οποίους έχει καταβληθεί το ποσό των 312,4 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ύψος του ελάχιστου δανείου διαμορφώνεται σε:
• 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο κατά την 1η Ιουνίου.
• 4.000 ευρώ αν απασχολούσαν 1-5 εργαζομένους.
• 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20 εργαζομένους.
• 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21-50 εργαζομένους.
• 30.000 ευρώ για πάνω από 50 εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Το μέγιστο ποσό μπορεί να φτάσει στις 350.000 έως 500.000 ευρώ. Ωστόσο, για όσους μετείχαν και στην πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής αφαιρείται το ποσόν που ήδη έλαβαν στον πρώτο κύκλο αλλά, σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη ενίσχυση δεν μπορεί να είναι κάτω από 2.000 ευρώ.
Το ποσό της ενίσχυσης επιβαρύνεται με επιτόκιο 0,94% ετησίως και για το χρονικό διάστημα έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων. Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης αρχίζει να επιστρέφεται (από 1/1/2022 δηλαδή) σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία ημέρα του μήνα. Η εξόφληση δηλαδή θα εκτείνεται έως τα μέσα του 2025.