Ανάμεσα στα ζητήματα που τέθηκαν ήταν η ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης και στην Ελλάδα, οι δολοφονίες δημοσιογράφων αλλά και η παρακολούθησή τους με παράνομα λογισμικά.

Η συζήτηση έφερε την έντονη αντίδραση από τη ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου που έκανε λόγο για μικροπολιτική και εμμονές μειοψηφίας.

«Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και στη σημερινή 6η συζήτηση. Το Ιούνιο έχουμε ευρωεκλογές αυτό είναι το θέμα και κάποιοι σε αυτή την αίθουσα επιμένουν εμμονικά να δυσφημίζουν την Ελλάδα για πολιτικό όφελος. Έχουν κομματική ή προσωπική ατζέντα και τους ενοχλεί προφανώς το ηγετικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ακόμη και οι εμμονές όμως έχουν ημερομηνία λήξεως», δήλωσε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η ανεξάρτητη Ολλανδή ευρωβουλευτής και μέλος της ομάδας των φιλελεύθερων, Σοφία Ιντεβέλτ ζήτησε τον λόγο από το προεδρείο και απήυθυνε ερώτηση στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή.

«Θα ήθελα να σας ρωτήσω μπορείτε να φανταστείτε πως υπάρχουν πολιτικοί που θα έκαναν πραγματικά κάτι επειδή πιστεύουν σε κάτι, επειδή υποστηρίζουν κάτι; Είναι αυτό κάτι που μπορείτε να φανταστείτε;».

Για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκαν και άλλοι Έλληνες ευρωβουλευτές με το Νίκο Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ, τον Δημήτρη Παπαδημούλη της Νέας Αριστεράς, και τον Γιώργο Κύρτσο από τους Φιλελεύθερους να στηρίζουν το κείμενο του Ευρωκοινοβουλίου και να στηλιτεύουν την Ελληνική Κυβέρνηση.

«Ακούσαμε πως οι Έλληνες πολίτες έχουν συγχωρέσει την Κυβέρνηση γιατί τους έδωσαν ακόμη μία τετραετία. Όχι, η νίκη στις εκλογές δεν σημαίνει πως συγχωρούνται όλα. Οι Έλληνες πολίτες δεν ξεχνούν», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Κυβερνητικό εκπρόσωπος.

Επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο τελικό του κείμενο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη για την δολοφονία των δημοσιογράφων και επαναλαμβάνει την ανησυχία του για τη χρήση λογισμικού κατασκοπείας.

Στο ψήφισμα του κάλεσε την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ισπανία και την Κύπρο να ακολουθήσεις τις ευρωπαϊκές συστάσεις αναφορικά το θέμα. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία αποσπώντας 391 ναι, 130 όχι ενώ 20 ευρωβουλευτές απείχαν.


Πηγή